"Soykırımı inkar" yasasına iptal

Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti.

PARİS- Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti.
Anayasa Konseyi, bir grup milletvekili ve senatörün yasanın iptali için yaptıkları başvuruyu karara bağladı. Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi bir kriz yaratmıştı.
Türk yetkililer, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ikili ilişkilerde tamiri imkansız yaralar açacağı uyarısında bulunmuştu.
Sözkonusu yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de desteğiyle aralık ayında mecliste ve ocak ayında senatoda oylandıktan sonra kabul edilmişti.
Yasanın kabulünün ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard;ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyine itiraz edilmişti.
Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.
Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Fransa'daki medya kuruluşları, tarihçiler ve tarihçilerin de sert tepkisine yol açmıştı.
Bozulan yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkar edenlerin 1 yıl ile 45 bin avroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu.
Yasanın parlamento tarafından kabul edilmesi ikili ilişkilerin tamamen durma noktasına getirmişti.

ARINÇ: BÜYÜK BİR KRİZ ÖNLENDİ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Fransa Anayasa Komisyonu'ndan Soykırım Yasası'nın iptal kararının çıkmasını "muhtemel bir krizin önlenmesi" sözleriyle değerlendirdi. Arınç, Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
"Fransa Anayasa Konseyi 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı Anayasaya aykırı bularak reddetti. Fransa Anayasa Konseyi bu karar ile baştan beri bir garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir. Biz tamamen ucuz siyasi kaygılar ile parlamentodan geçirilen bu yasanın Fransa'nın aklı selimine çarpacağını biliyorduk. Tarihi yargılama peşindeki bir grup yaygaracı Fransız siyasetçiye inat, soğukkanlı ama kararlı bir diplomatik mücadele verdik.Anayasa Konseyi siyasi kaygılardan uzak doğru bir karar vermiştir. Bu karar,Fransa ile Türkiye arasında yaşanması muhtemel büyük bir krizi önlemiştir. Umarım, bu karar hukuk dışı girişimler için büyük bir ders olur."

DAVUTOĞLU: BEKLEDİĞİMİZ BİR KARARDI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Anayasa Konseyi'nin, İnkar Yasası'nı iptal etmesine, "Gerçekten beklediğimiz bir karardı. Anayasa Konseyini tebrik ediyoruz. Ümit ederiz bundan sonra bu gelişmelerden herkes üzerine düşen sonucu çıkartır. Anayasa Konseyi üyelerinin bu ilkeli tutumları dolayısıyla kendilerine teşekkürlerimi ifade ediyorum. Ancak bu kendileri açısından Fransa Anayasasına ve ilkelerinin gereğini yapmak bakımından zaten beklediğimiz tutumdu" dedi.

EGEMEN BAĞIŞ: "AKIL, AKILSIZLIĞA GALİP GELDİ"
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Anayasa Konseyi'nin kararını "Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü" şeklinde değerlendirdi.
Fransa Anayasa Konseyi, soykırım"ların inkarını suç sayan yasayı iptal etti. Bakan Bağış, kararı Twitter hesabı üzerinden "Fransa'da olması gereken oldu. Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü. Seçim baskılarına rağmen hukuk ve mantık kazandı" şeklinde değerlendirdi.

SARKOZY, YENİ ERMENİ TASARISININ HAZIRLANMASI İÇİN TALİMAT VERDİ
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Anayasa Konseyi'nin iptal etmesinin ardından yeni bir Ermeni tasarısı hazırlanması için hükümete talimat verdi.Fransız Meclisi'nin, iptal edilen sözde soykırımı inkar tasarısını gelecek hafta tekrar görüşecek. Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, tasarı genel kurulda yeniden ele alınacak.

VALERİE BOYER: ELİMDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM
Fransa'da Ermeni soykırımı iddiaların reddini suç sayan tasarının sahibi UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer, bu konuda elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi.
Anayasa Konseyi'nin, yasayı, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmesini değerlendiren Boyer, "Çok üzgünüm, Fransa bir gün umarım tüm soykırımları demokratik olarak tanır. Bu konuda elimden geleni yapmaya devam edeceğim." ifadelerini kullandı.
Bu arada Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Anayasa Konseyi'nin iptal etmesinin ardından yeni bir Ermeni tasarısı hazırlanması için hükümete talimat verdi.

Zaman 

Manşetler

Skal Marmara 2026’yı “şekerpare” lezzeti ile karşıladı
Osmanlı Ege’sinde ezanla çanın buluştuğu yılbaşı
2026'da ‘Dupe Destination’lar öne çıkıyor
Demre'de 11 coğrafi işaretli ürün tescili için başvuru yapıldı
Celestyal’den Arap Körfezi’nde global tanıtım gezisi
Kemer'de Bana Ülkeni Tanıt Festivali yapıldı
Türkiye’nin en güzel kızı Sıla Saraydemir oldu
Çin, otonom uçan taksilerin seri üretimine onay verdi
Universal, Avrupa'daki ilk tema parkını inşa edecek
1.000 otel, Booking.com'dan tazminat alabilir