İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de iktidar ve muhalefetin yanı sıra, hem askeri hem sivil kesimler ile Aleviler ve Sünnilerin de AB üyeliği konusunda birleştiğini belirterek, "Türkiye'nin AB üyeliği Müslüman ve Hıristiyan dünyası için köprü olacaktır" dedi.
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ele alındığı 6. Boğaziçi Konferansı, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştiriliyor. British Council'ın, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) ile ortaklaşa düzenleyeceği 6. Boğaziçi Konferansı'na Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn'in yanı sıra, Fransa Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Pierre Lellouche, British Council Türkiye ve Karadeniz Direktörü Rosemary Arnott, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Dış Politika Program Direktörü Mensur Akgün, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de katıldı.
Açılışta konuşan Egemen Bağış, Avrupa Birliği'nin, insanlığın en büyük barış projelerinden biri olduğunu savundu. Bağış, "Eskiden düşman olan ülkeler bir araya geldi. Bu, çok büyük bir barış projesidir. Türkiye üye olmadan bu proje tamamlanmamış olur. Ülkemizin üyeliği ile Türkiye de Avrupa da çok şeyler kazanacak. Avrupa küresel bir oyuncu olmak istiyorsa uluslararası konularda etkin olmak istiyorsa Türkiyesiz olmaz. Türkiye'de değişik kesimler AB üyeliği sürecini destekliyor. Hem iktidar hem muhalefete hem askeri hem sivil kesimler, Aleviler Sünniler bu konuda birleşiyor. Hepimiz aynı fikirdeyiz. Hepimiz aynı hedefe yönelik çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'nin, medeniyetler birliği projesinin lideri olan iki ülkeden biri olduğunun altını çizen Egemen Bağış, "Türkiye, Müslüman dünyasının umutlarını ve beklentilerini temsil ediyor. Türkiye'nin AB üyeliği Müslüman ve Hıristiyan dünyası için köprü olacaktır. Müslüman ülkesi İslam dünyası Türkiye'nin AB üyeliği sürecini çok yakından izliyor. Biz, ekonomik açıdan bir çok AB üyesi ve batılı ülkeden daha iyiyiz. Genç ve dinamik bir ülkeyiz. Türk ekonomisi oldukça dinamik çünkü. Krizden finansal sistemimiz kötü şekilde etkilenmedi" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Egemen Bağış ve Fransa Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Pierre Lellouche ikili bir görüşmede bulundu. Basına açık gerçekleştirilen görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve terör konuları ele alındı.
Manşetler
Hawaiian Airlines pilotları sakallarını tıraş edecekler
Petrole gelen sürekli zam pazarcı esnafı zorluyor
Hayırsızada’dan günümüze 'köpeksizleştirme siyaseti'
Valilik sokak köpekleri için mayıs sonuna kadar süre verdi
Balkon bahçeciliği eğitimi ile balkonlar renkleniyor
Maceranın ön saflarında yer alan yeni nesil kadınlar
Norveç'i kasıp kavuran Paskalya suç dalgası:Påskekrim
Issız bir adada mahsur kalma fikri çok zor!
Yeni dünyaya hazırlık: Değişen güç odakları
Rallide Yeni Sezon Marmaris'te Açıldı