Dominik'te 700 milyon dolarlık havalimanı yatırımı

Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Luis Abinader, ülkenin başlıca havalimanlarının modernizasyonu için 2025’in geri kalanında ve 2026 yılı boyunca 700 milyon dolarlık bir yatırım programı başlatıldığını açıkladı

SANTIAGO -  Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Luis Abinader, ülkenin başlıca havalimanlarının modernizasyonu için 2025’in geri kalanında ve 2026 yılı boyunca 700 milyon dolarlık bir yatırım programı başlatıldığını açıkladı. Yatırımın amacı, hava taşımacılığı sektörünü güçlendirmek ve artan uluslararası yolcu talebine yanıt verebilmek.

Projeler; Punta Cana Uluslararası Havalimanı, Cibao Uluslararası Havalimanı (Santiago de los Caballeros) ve Las Américas Uluslararası Havalimanı (Santo Domingo)’nu kapsıyor. İlk iki projede yatırımlar özel sektör tarafından finanse edilecek, Las Américas’taki iyileştirmeler ise Aerodom ile devlet arasında yapılan anlaşma çerçevesinde artırılan havaalanı ücretleriyle finanse edilecek. Çalışmalar; terminal genişletmeleri, altyapı modernizasyonu ve operasyonel kapasitenin artırılmasını içeriyor.

Abinader, söz konusu projelerin “Dominik Cumhuriyeti’ni Karayipler’in stratejik hava destinasyonu olarak pekiştireceğini” vurgulayarak, ülkenin bölgedeki diğer hava ulaşım merkezleriyle rekabet gücünü artıracağını belirtti.

Bu hamle, son yıllarda ülkenin hava bağlantılarında kaydettiği dikkat çekici ilerlemenin devamı niteliğinde. 2020 ile Ekim 2025 arasında 1.310 hava rotasına izin verildi ve şu anda 305 havayolu şirketi (ulusal ve uluslararası) ülkede faaliyet gösteriyor. Ayrıca 2019–2024 yılları arasında 57 ikili anlaşma imzalanarak hava sahasının serbestleşmesi ve rota genişlemesi kolaylaştırıldı.

Dünya Ekonomik Forumu 2024 verilerine göre, Dominik Cumhuriyeti 2019’dan bu yana bağlantı artışında %49 büyüme kaydederek bölgesinde lider konuma geldi. Tahminlere göre Aralık 2025 itibarıyla 24,7 milyon koltuk kapasitesi sunulacak; 2030 yılına kadar hava yolcu trafiği 25,8 milyon kişiye ulaşacak.

Manşetler

AJet'te yeni bagaj kuralına uymayana 50 Euro Ceza
Milyonluk yatlar Yenikapı’ya demirledi
7. Uluslararası Mersin Maratonu başladı
Mevlana, vuslatının 752'nci yılında Antalya'da anıldı
Antep-Egina savaşının galibi belli oldu
CarrefourSA, Mağazacılar Günü’nü 15 bin çalışanı ile kutladı
Küresel Kadın Zirvesi'nde kadın liderler buluşuyor
Girit Evi Side'de Giritli yaşamı ve turizmine ışık tutuyor!
Alanya Noel Pazarı'nda Demre ürünlreri satıldı
Minyatür Medeniyet müzesi turistlerin ilgisini çekiyor