Avrupa kapısında yeni dönem: Damga tarih oluyor

Avrupa Birliği’nin EES sistemiyle Schengen girişlerinde pasaport damgası kalktı, biyometrik kayıt dönemi başladı. Yeni uygulama, Türk yolcular dahil tüm ziyaretçilerin kalış süresini dijital olarak takip edecek.

MADRİD - Avrupa seyahati planlayan milyonlarca kişi için bugün itibarıyla yeni bir dönem başladı. Avrupa Birliği’nin Giriş/Çıkış Sistemi yani EES, 10 Nisan 2026’da Schengen sınırlarında tam kapasiteyle devreye alındı. Böylece yıllardır kullanılan pasaport damgası uygulaması yerini dijital takibe bırakıyor. AB’nin sınır güvenliğini artırmayı hedefleyen bu adım, düzenli göç ve kayıt denetimi açısından daha sıkı bir dönemin kapısını aralıyor.

Sınır geçişlerinde biyometrik kayıt dönemi

Yeni sistem kapsamında Schengen bölgesine kısa süreli giriş yapan AB dışı yolcuların yüz görüntüsü, parmak izi ve seyahat belgesi bilgileri dijital olarak kayda alınacak. Giriş, çıkış ve olası ret işlemleri artık elektronik sistem üzerinden izlenecek. Bu yapı, hem kimlik sahteciliğinin daha hızlı tespit edilmesini hem de sınır hareketlerinin anlık biçimde kayıt altına alınmasını sağlayacak.

Türk yolcuları da yakından ilgilendiriyor

Uygulama, Schengen’e kısa süreli seyahat eden Türk vatandaşlarını da ilgilendiriyor. Sistem, 90 gün içinde 180 gün kalış kuralını otomatik hesapladığı için süre aşımı çok daha kolay belirlenecek. Özellikle ilk kayıt sırasında havalimanlarında ve yoğun sınır kapılarında bekleme sürelerinin uzayabileceği uyarısı yapılıyor. AB’nin resmi EES sayfasına göre veriler ilk kayıttan sonra sonraki geçişlerde işlemleri hızlandırmak için kullanılacak; biyometrik kayıtların belirli durumlarda üç yıl saklanabildiği belirtiliyor.

İlk geçişte sabır gerekecek

Uzmanlara göre asıl yoğunluk ilk başvuruda yaşanacak. Ancak kayıt tamamlandıktan sonra sonraki giriş-çıkış işlemlerinin daha hızlı ilerlemesi bekleniyor. Avrupa’ya gitmeyi düşünen yolcuların, özellikle bugünlerde havalimanına her zamankinden daha erken gitmesi artık sadece tavsiye değil, neredeyse bir zorunluluk haline geldi.

Manşetler

FAA, yapay zekâ ile hava trafik kontrolü deniyor
İstanbul’dan Asya’ya yeni hava köprüsü
Seyahatin yeni rotasını lezzet çiziyor: 2026’nın turları
Brussels Airlines ile Deutsche Bahn, tek bilete girdi
Haydarpaşa’nın temelinde ahşap kazıkların yüzde 80’i kayıp!
İki kıta arasında yüzmek dünyayı çekiyor
Swissport, GHI ortaklığıyla Kolombiya pazarına giriyor
THY, 2027’de Liverpool’un formasında sahaya çıkacak
Royal Caribbean'ın Baş Köpek Subayı "Dolly"
Hidrojenle çalışan Viking Astrea, denize indirildi