GİRESUN - Giresun İl Özel İdaresi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)'na Hayran Jeotermik Kaynak Araştırma ve Kümbet İçme ve Kullanma Suyu İsale Hattı Yenileme projelerini sundu.
İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, DOKA'ya sunulan projeler hakkında bilgiler verildi. Alucra ilçesine bağlı Aktepe köyü sınırları içerisinde Hayran Kaplıcası'nın bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, kaplıca için, MTA Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından 'Giresun-Şebinkarahisar-Alucra-Çamoluk Yöresi Maden Potansiyeli Proje Önerisi' raporundan yola çıkılarak, 'Hayran Kaplıcası' için Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununa göre 3 yıl süreli arama ruhsatının alındığı vurgulanarak, söz konusu kaynağın sıcaklığını yükseltmek için DOKA Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı 'Kaplıca ve Termal Kaynakların Tesisleştirilerek Sağlık Turizmine Kazandırılması Amacıyla, Etüt ve Fizibilite Çalışmalarının Yapılması ve Termal Sağlık Turizmi Altyapısı'nın Güçlendirilmesi' çerçevesinde Hayran Jeotermik Kaynak Araştırma Projesi'nin sunulduğu kaydedildi.
Açıklamada, proje bedelinin 533 bin lira olduğu, DOKA'dan proje beledi olarak yaklaşık 400 bin lira talep edildiği aktarılarak, "Proje kabul görmesi halinde 550 metre jeotermal kaynak sondajı yapılması ve mevcut sıcaklığın 50C üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. Sağlık turizmine önemli katkı sağlayacak olan 'Hayran Jeotermal Kaynağı Proje' sonunda istenilen hedefe ulaşması durumunda ilimizin İlk termal oteli gerçekleştirilmeye adım atılmış olacaktır." denildi.
DOKA'ya sunulan ikinci projenin de 'Kümbet İçme ve Kullanma Suyu İsale Hattı Yenileme Projesi' olduğu ifade edildi. Projenin amacının, Kar Çukuru mevkiinde 2 bin 500 metre rakımda doğal olarak bulunan kaynak suyunun Kümbet Köyü ve Yaylası'na sağlıklı bir ortamda uzun ömürlü borularla yeterli ve temiz bir şekilde ulaştırılması olduğu belirtilen açıklamada, şunlar vurgulandı: "Turizm açısından önü açık ve gelişmekte olan Kümbet yaylamızda yaşam açısından en önemli madde olan içme ve kullanma suyunun da temiz ve sağlıklı bir şekilde yöreye ulaştırılması gerekmektedir. Bu proje sayesinde Kümbet Yaylası'na sağlıklı ve uzun ömürlü içme ve kullanma suyu sağlanacaktır. Bununla beraber en önemli geliri turizm olan yörede ekonomik canlılık artacaktır. Planlanan bu projeye göre yapılacak olan içme suyu tesisinde çeşitli çap ve ebatlarda 12 bin 847 metre boru, 2 adet maslak, 4 adet tahliye, 3 adet vantuz, 1 adet güneş enerjili klorlama cihazı kullanılacaktır."
Açıklamada, projenin 553 bin lira toplam maliyetinin olduğu, DOKA'dan ise 398 bin 642 lira talep edildiği ifade edildi.
Manşetler
Türkiye'de pilot sayısı 17 bin 910'a ulaştı
Yargıtay, Concierge Derneği 2021 genel kurulunu geçersiz saydı
Antalya turizmi ekonomiye 30 milyar dolar döviz sağlıyor!
Tatil temel bir ihtiyaç olmaya devam ediyor,
Prontotour 2025 raporuna göre kültür turları yükseliyor
Ege’nin İki Yakasında Bir Gecede Değişen Hayatlar
Düzensiz göçle işbirliği yapan ülkelere vize kolaylığı
Restoran ve kafelerde kuver ücreti yasaklandı
'Türk oligark'ın Domodedovo Havalimanı'nı yarı fiyatına satıldı
Dışarda yemek, kıyafet bütçesini geçti