• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Rum Basını: Hristofyas tarih yazdı,

Rum Basını: Hristofyas tarih yazdı,
Hristofyas'ın seçilmesini Kıbrıs için tarihi bir gün olarak değerlendiren gazeteler, Hristofyas'ın Avrupa'da tek komünist cumhurbaşkanı olduğunun altını çizdi.

ATİNA -Rum basını, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde dün yapılan başkanlık seçimlerini manşetten verdi. Hristofyas'ın seçilmesini Kıbrıs için tarihi bir gün olarak değerlendiren gazeteler, Hristofyas'ın Avrupa'da tek komünist cumhurbaşkanı olduğunun altını çizdi. Gazeteler, Papadopulos'un gidişiyle Makaryos döneminin sona erdiğini yazdı.

 

ALİTHİA: "Hristofyas başkan, Kasulidis galip"

Alithia gazetesi, "Hristofyas başkan, Kasulidis galip" başlıklı manşet haberinde, yüzde 53,36'nın AKEL lideri Hristofyas'a başkanlığı verdiğini yazdı. Ancak yüzde 46,64'le Kasulidis'in gerçek galip olduğunu kaydeden gazete, seçimlerde DİSİ'nin yüzde 30,5 oy aldığını, AKEL, DİKO, EDEK gibi diğer bütün partilerin gücünün ise yüzde 62 olduğunu belirtti.

Yeni hükümet senaryolarında 4 bakanlığın AKEL'e, 3'ünün DİKO ve 2'sinin EDEK arasında paylaşılacağını yazan gazete, meclis başkanlığına DİKO Genel Başkanı Makro Karoyan'ın dışişleri bakanlığına ise Makro Kiprianu'nun getirileceğini yazdı.

 

TO THARROS: "Avrupa'da tek komünist lider Hristofyas"

To Tharros, "Şimdi zorlar başlıyor" başlıklı manşet haberinde, Avrupa'da tek komünist liderin Hristofyas olduğunu yazdı. Kasulidis'in aldığı yüzde 47'lik oy gücünün, birlik ve cevap isteme hakkını ortaya çıkardığını kaydeden gazete, Kasulidis'in problemlerin acil çözümü için içeride ve dışarıda hazır olduğunu açıkladığını yazdı.

 

POLİTİS: "Çözüm emriyle tarihi değişim, orta yolcu kazandı"

"Çözüm emriyle tarihi değişim" başlıklı manşet haberinde Politis, Rumların toplumsal ve siyasi zeminde tarih yazdıkları yorumunda bulundu. İlk defa soldan bir başkan seçildiğini vurgulayan Politis, AB'nin güvenliği altında Rumların böyle bir tercih yaptıklarını yazdı. Hristofyas'ın seçilmesinde orta yolcu tutumu ve gerilimden uzak politikalarının etkili olduğunu yazan gazete, Hristofyas'ın seçilmesiyle Rumların adada çözüm ve birleşmenin önemini işaretledikleri yorumunda bulundu.

 

SİMRİNİ: "Adaletli bir çözümden yana"

"Yeni dönem, Hristofyas başkan" manşetiyle çıkan Simerini, Tasos Papadopulos'un gidişiyle birlikte Makaryos zamanının kapandığını, seçimlerin ilk turundan sonra Kıbrıs'ta bir dönemin sona erdiğini yazdı. Dün yeni bir tarih sayfasının açıldığı yorumunda bulunan gazete, soldan ilk başkanın yönetime geldiğini duyurdu. Dışta ve işte siyasi gelişmelerin önünün açacağını kaydeden gazete, Hristofyas'ın BM, AB ve uluslararası hukuk çerçevesinde adaletli bir çözümden yana olduğunu kaydetti.

 

"FİLELEVTEROS: ABD Hristofyas'tan umutlu

"Kıbrıs için yeni dönem" manşetini atan Filelevteros gazetesi, Hristofyas'ın başkan seçilmesinin Kıbrıs için yeni bir sayfa yeni bir dönem anlamına geldiğini yazdı. AKEL için de yeni bir sayfa açıldığını yazan gazete, Hristofyas'ın genel sekreterlikten istifa edeceğini yerine ise Nikos Katsuridis'in geleceğini duyurdu. ABD'nin Hristofyas'ın seçilmesinin Kıbrıs'ta görüşmelerin yeniden başlaması anlamında değerlendirdiğini yazan gazete, ABD'nin Hristofyas'la işbirliğine gidilerek, Kıbrıs'ta çözüme ulaştıracak görüşmelerin başlamasını umduğunu duyurdu.

 

HARAVGİ: Tarihi gün

"Tarihi gün" olarak dünkü seçim sonuçlarını değerlendiren Haravgi gazetesi ise, halkın 48 yıllık Kıbrıs tarihinde ve 82 yıllık AKEL tarihinde başkanlık görevini Hristofyas'a verdiği değerlendirmesinde bulundu.

 

CYPRUS WEEKLY: Avrupa'nın tek komünist başkanı

Cyprus Weekly gazetesi ise, "Hristofyas tarih yazıyor" başlıklı haberinde, AKEL liderinin dün tarih yazdığını ve Avrupa'da ilk komünist cumhurbaşkanı olduğunu yazdı. Gazete, KKTC lideri Mehmet Ali Talat'ın Hristoftas'ı tebrik ettiğini ve en kısa sürede görüşme konusunda mutabık kaldıklarını yazdı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.