• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Özdemir: Düşük kur turizmi vurdu

Özdemir: Düşük kur turizmi vurdu
Nihat Özdemir, düşük kur yüzünden turizm sektörünün iflas noktasına geldiğini, yakında bankaların otellere el koyma ve satış sürecinin başlayacağını öne sürdü.

İSTANBUL-Limak Holding'in sahibi ve Fenerbahce Spor Kulübü İkinci Başkanı Nihat Özdemir, düşük kur yüzünden turizm sektörünün iflas noktasına geldiğini, yakında bankalar tarafından otellere el koyma ve satış sürecinin başlayacağını öne sürdü.  

Nihat Özdemir, uzun süredir yaşanmakta olan döviz kurundaki düşüşün turizm sektörünü zorladığını savundu. Turizm sektöründe girdilerin değerli Türk Lirası, kazancın ise sürekli gerileyen ucuz dövizden oluştuğunu vurgulayan Özdemir, kurun geriye gitmesi nedeniyle başta Antalya'daki 5 yıldızlı oteller olmak üzere yabancı turiste hizmet veren tüm otellerin ciddi zarar rakamlarıyla karşı karşıya kaldığını söyledi

Limak oteller zincirinin de sahibi olan Nihat Özdemir, ortaya çıkan zararlar nedeniyle Türkiye'de çok sayıda 5 yıldızlı otelin satışa çıkarıldığını iddia etti. Özdemir, şunları söyledi: "Kurun normal seyrettiği dönemde bir otelin geliriyle gideri arasındaki fark yüzde 45'ti. Yani otel, 100 lira gelir elde ettiğinde bunun 45 lirası kâr olarak kalıyordu. Bugün bu oran yüzde 20'ye geriledi. Bu rakama faiz ve amortisman giderleri dahil değil. Türkiye'deki turizm tesislerinin tamamına yakını krediyle yapıldı. Yani hepsinin faiz gideri var. Bu şartlarda hiçbir otel geliriyle kredi borcunu ödeyemez. Zaten birçok otel borcunu ödeyemediği için satışta."

Merkez Bankası verilerine göre, 2005'te 33.5 milyar YTL olan turizm kredileri, bu yıl ekim ayı itibarıyla 60 milyar YTL'ye ulaştı. Antalya Belek'te 120 milyon dolara yapılıp geçen yıl yaz aylarında hizmete giren 5 yıldızlı bir otele, hizmete girdikten iki ay sonra krediyi veren banka tarafından fiilen el konulduğu bildirildi. Sektör yetkilileri, kâr marjının çok daralmış olması nedeniyle sadece özkaynaklarla inşa edilen otellerin çarklarını döndürebildiğini söylüyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.