• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Özbuldu: Yenen başkanı değildir

Özbuldu: Yenen başkanı değildir
Turist Rehberleri Birliği Başkanı Osman Özbuldu “Şerif Yenen başkan değildir" diyerek rehberlik mesleğinin kötü gidişi için harekete geçti.

ANTALYA- Turist Rehberlik mesleğinin ve Turist Rehberlerinin içinde bulunduğu mesleği ve rehberleri kimliksiz yok oluşa götüren kötü gidişe karşı hareket başlattıklarını belirten Turist Rehberleri Birliği Başkanı Osman Özbuldu  yaptığı basın açıklamasında “Şerif Yenen ve destekçilerine de karşı durmamız gerektirmiştir. Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen değildir.  En azından Turist Rehberler Birliği ortak katılımcısı olan ARO, İZRO, MARED, ÇİRED, GARED, ÇURED ve TUREB Antalya adına Turist Rehberlerinin temsilcisi değildir” dedi.

19 ŞUBAT 2008

BASIN DUYURUSU

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI

 

Turist Rehberler Birliği, (TUREB) simgesel ismiyle (İRO, İZRO, ARO, ARED, KURED, MARED ve KARED birlikteliğiyle)   1998 yılından beri turizm sektöründe önemli çalışmalar yürüten ve tanına gelen turist rehberlerinin ortak temsil çatısıdır.

 Bununla birlikte, Turist rehberlerinin Türkiye’de yapılan turizm hareketindeki önemi ve ters orantılı olarak sahipsizliği bilenen bir çelişkidir.

Farklı merkezlerdeki, Turist Rehberleri Esnaf Odası ve derneklerinin desteklediği Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Turist Rehberlerinin sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve özel mesleki bir yasa kazanımına destek amaçlı olarak, 1998 yılından günümüze esnaf odası ve Derneklerinin farklı yasal kuruluş mevzuatları olduğundan dernek ve esnaf odası birlikteliği yasal bir kurumsalıkla değil, imza altına alınan bir protokol etrafında bir araya gelmişler ve çalışmalar ortak destek ve kararlılıkla yürütülmektedir.


2004’TE YÖNETİMDEN ÇEKİLMİŞTİR
2002 yılında İRO genel seçimlerinin ardından Şerif Yenen’in Turist Rehberleri Birliğinin temsili Başkanlık görevine seçilmesiyle yeni bir süreç yaşamıştır. 2004 yılında, Tureb yönetim kurulunda temsilcileri olan (ARO, İZRO ve MARED) yöneticilerce; TUREB adına yapılan bazı çalışmaların turist rehberlerinin genel yararına olmadığı eleştirisi yapılınca, O dönem başkan olan Şerif Yenen tarafından kabul edilir bulunmamış ve kendini ve İRO’yu bu görevden geriye çektiğini açıklamasıyla tıkanmıştır. Daha sonra, hiçbir şey olmamış gibi tekrar geldiğini söylediğinde, bunun yeni yapılacak bir seçimle, söz konusu olabileceği iletilmiş olmasına rağmen bu kez kendisinin başkan ve yetkili olduğu iddiasıyla, TUREB den, ARO, İZRO ve MARED’i, atma girişiminde bulunmuştur. Bu tutum ve davranış sahibi zihniyeti kamuoyu değerlendirmelidir.


GENEL KURUL SONUÇLARINI YOK SAYDI
Turist rehberlerinin temsiliyle ilgili olarak, yaklaşık 20 ay süren bu kargaşayı  çözmek adına Antalya’da yapılan genel kurulu ve sonuçlarını yok saymıştır. Turist Rehberleri Birliği (TUREB) yeni yönetimini seçmiş ve görevlendirmeler yapmıştır.

TUREB ortak çatısından ARED, KURED ve KARED’ i yanına alarak TUREB’i fesih etme girişiminde bulunmuşlardır. Kendilerine ortak protokol çerçevesinde geri çekilmenin mümkün ama fesih olanaklı olmadığı bildirilmiştir.

Bu fesih girişimiyle İRO, ARED, KURED ve KARED temsilcileri kendilerine üyelerince verilen yetkiyi ve güveni suiistimal eden bir tutum sergilemiştir.

TURİST REHBERLERİ BİRLİĞİ’Nİ TEMSİL ETMİYOR
Şerif Yenen yaşanan bu olaylar olmamış gibi davranmaya devam etmiş ve Turist Rehberleri Birliği Başkanı olduğu iddiasını sürdürmüştür. Bu görevde kalabilmek için her olanağı kullanmaktadır.

Turizm sektöründeki pek çok yönetici, turist rehberlerinin temsilciliğindeki bu kargaşanın bilinmeyen gerçeklerini takip etmeleri mümkün olmadığından, Şerif Yenen bazı çevrelerce Turist Rehberlerinin başkanı olarak bilinmeye devam edilmektedir.

 

Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen değildir.  En azından Turist Rehberler Birliği ortak katılımcısı olan ARO, İZRO, MARED, ÇİRED, GARED, ÇURED ve TUREB Antalya adına Turist Rehberlerinin temsilcisi değildir.

ODALAR DERNEKLERE ÜYE OLAMAZLAR
Bu arada Şerif Yenen kendisini destekleyen diğer, Turist Rehberleri Dernekleri yönetimleriyle işbirliği içinde olmuş ve İstanbul’da 2005 yılında Turist Rehberleri Birliği Derneği (TUREB) adıyla bir dernek kurmuştur ve bu derneğin başkanıdır. Ancak, şahsen üyesi olduğu, başkanlığını yürüttüğü Turist Rehberleri Birliği Derneğinin (TUREB) üyeleri arasında İRO (İRO Meslek Odasıdır odalar yasal olarak derneklere üye olamazlar.) hukuksal olarak kurumsal üye söz konusu olamazken, Kurulan bu dernek temsiliyle İRO üyelerini ve ülke genelinde ki turist rehberlerinin başkanı iddiasını sürdürmesi doğru değildir.

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Derneği; İstanbul merkezli kurulan ve bazı dernekleri temsil ettiklerini iddia eden dernek yöneticileri ve Şerif Yenen üyeliğinde kurulmuştur ve TUREB ismiyle anılmaktadır. Pek çok yerde ifade edildiği gibi, 9000 rehberin temsilcisi ve temsili gibi bir görevlendirmesi bulunmamaktadır.


TURİST REHBERLERİ YARA ALMIŞTIR
Bu arada, ARO ya Şerif Yenen’in başkanlığını yaptığı TUREV(REVAK), tarafından Şerif Yenen’in imza altına aldığı bir yazıyla; TUREB isminin tescil ettirilerek, kullanımının Şerif Yenen’in başkanı olduğu Turist Rehberleri Birliği Derneğine bırakıldığı haber edilmiştir. Adeta bir oldu bitti yaratılmak istenmektedir.

Tescilin hükümsüzlüğü ile ilgili ARO ve İZRO tarafından açılan dava devam etmektedir.

TUREV,(REVAK) kuruluş amacı Türkiye’de yapılan turizmin gelişimine ve turist rehberlerine sosyal çalışmalarla destek vermek olan ve 105 kurucusu olan bir vakıftır.

(REVAK) TUREV ekonomik nedenlerden dolayı kapatılma durumunda iken kuruluş amacı turizm ve turist rehberlerine yönelik olduğu için Turist rehberler birliği olarak desteklenmiş, yönetiminde İZRO ve ARED temsilcileri yer almış ve günümüze taşınmasına katkı sağlanmıştır.

1998 yılından beri her turist rehberinin ortak adı olarak her yerde tanınmasına çaba gösterdiğimiz TUREB Turist Rehberleri Birliği bu haksız ve yanlış girişimle bir kez daha yara almıştır.


TUREB HAKKINDA DAVA SÜRÜYOR
Şerif Yenen TUREV başkanı olduğu TUREV vasıtası ve imzasıyla TUREB in tescili olduğu gerekçesiyle, TUREB adı kullanımını durdurmak  için Osman Özbuldu ve ARO ya karşı TUREB isminin kullanılmaması için dava açmıştır. İlgili mahkeme mevcut tescili esas tedbir kararını bildirmiş ve dava sürmektedir. ARO ve İZRO’nun açtığı tescil hükümsüzlüğü ile  ilgili davanın sonucu beklenmektedir. Her iki duruşma Mayıs 2008’de yapılacaktır.

Bir ticari marka gibi değerlendirilerek, ülke genelindeki turist rehberleri adına yaratılan kurumsal ve anonim simge isim olan TUREB adının, 1998 yılından beri ortak girişim olarak var edilen bu temsilin ticari markaya dönüştürülüp kullanılması, bu girişimle özeleştirilmesi kabul edilemez. TUREB tescili turist rehberlerinin çalışma koşulları ile ilgili değil sadece ticaret yapılaması amaçlı alınmıştır.

 Kaldı ki, Osman Özbuldu  Antalya’da 2007 yılında kurulan (TUREB) Turist Rehberleri Birliği Derneği’nin de Başkanıdır.

 

TURİST REHBERLERİ ADINI KENDİSİ İÇİN KULLANMAK İSTİYOR

Turist Rehberleri Birliği Derneği Başkanı Şerif Yenen, Turist Rehberlerinin ismini kendine özel kullanmak istemektedir. Kendisine olan güveni doğru değerlendirmemiş suiistimal etmiştir.

 Türkiye rehberleri Başkanı olduğu söylemleriyle, tanıtım becerileriyle oluşturulan imajı ile kendini ve yanında gösterdiği kişileri ikna edebilir. Ama durumun farkında olanları ve turist rehberlerini temsil eden diğer, mesleki kurumların yöneticilerini asla yanıltamaz. Eski Başkan TUREB ismini kendisine özel görmek istiyor. Bizler bu görevlerde gönüllü olarak varız, hizmet ve bayrak yarışı devam edecektir. 2004 yılında kendisinin geri çekildiği bu görevde ısrar etmesi ve elinde tutmak istemesi, turist rehberlerine duyduğu sorumluluktan değildir, olmadığını kendisini tanıdığımız için biliyoruz. Kanun, nizam ve kurallarla ilişkisi olmayan Şerif Yenen işine geleni değerlendirir, olmazsa çeker gider.

 

ESKİ BAŞKAN ÖDÜLLERİ KENDİ DERNEĞİ ADINA VERİYOR
TUREB ödülleri 2003 yılından beri verilmektedir. O dönemde ki Başkan Şerif Yenen’dir ve ödül verme kararı meslek örgütleri ile ortak alınan karardır. Ancak, eski başkan, artık başkanı olmadığı Turist Rehberleri Birliğinin ödül sistematiğini yeni kurduğu dernekte sürdürmek istemektedir. Anlayışla karşılamaktayız. Ancak, Sektöre olumlu katkılar sağlayan seçkin kurum ve kişilere yönelik tasarlanan bu ödül etkinliğini, yeni Dernek adına yapmalıdır, etik olan budur, kelime oyunlarıyla her şeyi birbirine karıştırarak, bilgi kirliliğiyle yürütülen ilgili programla  önerilen adaylara haksızlık yapılmaktadır.

 

GENEL KURULUN SEÇTİĞİ BAŞKAN OSMAN ÖZBULDU’DUR

Şerif Yenen ‘nin neden olduğu olaylara sesiz kalabilirdik, Ancak, Turist Rehberlik mesleğinin ve Turist Rehberlerinin içinde bulunduğu mesleği ve rehberleri kimliksiz yok oluşa götüren kötü gidişe karşı durabilmemiz için, Şerif Yenen ve destekçilerine de karşı durmamız gerektirmiştir.

Anlaşılacağı gibi,

 Genel Kurul tarafından Turist Rehberleri Birliği Başkanı seçilen Osman Özbuldu Birliği temsil etmektedir.

* İstanbul Turist Rehberleri Birliği Derneği Başkanı Şerif Yenen

* Antalya Turist Rehberleri Birliği Derneği  Başkanı Osman Özbuldu

diye bilinen farklı yapısal özellikleri olan bu üç turist rehberleri örgütsel oluşum ve kurumları kamuoyunda TUREB olarak tanınmaktadır.

  Turist Rehberler Birliği Başkanı olarak Şerif Yenen’in bizleri kullanarak Turist Rehberleri üzerinden olanak sağlamasına imkân vermeyeceğiz.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

Osman ÖZBULDU

Yönetim Kurulu Başkanı

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.