• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Orta Asya'da 50 yılın en sert kışı

Orta Asya'da 50 yılın en sert kışı
Orta Asya ülkelerinde son 50 yılın en sert kışı yaşanırken, çöl yapısının etkili olduğu Nevai ve Karakalpakistan'da sıcaklık - 45 dereceyi buldu.

TAŞKENT/AŞKABAT - Bölgedeki şiddetli soğuklar, hayatı olumsuz etkiliyor. Soğuğun etkili olduğu Orta Asya ülkelerinden Özbekistan, son 80 yılın en etkili kışını yaşıyor. Soğuk havayla birlikte başkent Taşkent'te sıcaklık - 23 dereceye kadar düşerken, bu göstergeler, çöl yapısının etkili olduğu Nevai ve Karakalpakistan gibi vilayetlerde ise - 45 dereceyi buluyor.

Taşkent Meteoroloji Enstitüsü Uzmanı Fatima Kasımova, ülkede en son etkili olan soğuk kışın 1969'da kaydedildiğini söyledi. 1969 yılında Taşkent'te sıcaklık -23 dereceye kadar düşmüş.

 

Özbekistan'da yaklaşık bir aydır etkisini gösteren soğuk hava, ulaşımda aksaklıklara sebep oluyor. Meteoroloji uzmanı Kasımova, ülkede genelde bu dönemde 2-3 gün veya bir hafta süren soğukların yaşandığına dikkat çekerek böyle kesintisiz bir ay devam eden soğuk havanın ise ender yaşandığına vurgu yaptı.

 

KIRGIZİSTAN'DA SON 50 YILIN EN ETKİLİ KIŞI

Bu arada soğuk kış şartları, topraklarının yüzde 97'ye yakını dağlık olan Kırgızistan'da daha da etkili oluyor. Ülkede son 50 yılın en soğuk kış mevsiminin yaşandığı belirtiliyor. Başkent Bişkek'te -16 ile - 21 derece arasında değişen hava sıcaklığının bazı yerlerde -30 dereceye kadar düştüğü belirtiliyor. Ülkenin en soğuk yerlerinden Susamır'da ise sıcaklık -35 ile- 40 dereceyi buldu.

 

KAZAKİSTAN'DA 35 YILDIR BÖYLE SOĞUK GÖRÜLMEDİ

Soğuk havanın etkili olduğu bir diğer Orta Asya ülkesi Kazakistan . Ülkede son 35 yıldır böyle soğuk bir kışın yaşlanmadığı haber veriliyor. Ülkenin eski başkenti Almatı'da sıcaklık -19 dereceyi bulurken, bu rakam başkent Astana'da ise -37 dereceye çıktı.

 

TACİKİSTAN'DA SON 25 YILIN EN SOĞUK RAKAMLARI KAYDEDİLDİ.

Ağır kış şartlarının etkili olduğu bir diğer bölge ülkesi Tacikistan. Ülkede son 25 yılın en düşük hava sıcaklığının kaydedildi belirtiliyor. Tacikistan Meteoroloji Ajansı Müdürü Mahmut Safarov dün gece son 25 yılın en düşük hava sıcaklığı verilerinin kaydedildiğini söyledi. Sıcaklığın başkent Duşanbe'de -19 dereceye kadar düştüğü belirtildi. Bundan önceki en soğuk havanın ise 1982'de kaydedilmişti.

 

TÜRKMENİSTAN'DA IRMAK BUZ TUTTU

Diğer Orta Asya ülkelerinde olduğu gibi Türkmenistan'da son 40 yılın en soğuk kış şartları yaşanıyor. Ülkenin kuzey doğusunda daha da etkili olan soğuk havalar zaman zaman - 30 dereceye kadar düşüyor. Bu arada Orta Asya'nın en büyük ırmağı Amuderya soğuktan dolayı buz tutu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.