29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C
  • Antalya16°C

MARMARİS İNGİLİZ TURİST İÇİN DÜNYADA EN UCUZ TATİL YERİ

İlk sırada, Cape Town, 2023'te İngiliz turistin sterlin harcayarak en ucuz tatil yapabileceği yer oldu. İkinci sırada İngilİz turistlerin ucuz fiyatla tatil yapabileceği yer olarak Türkiye’de Marmaris yer aldı.

Marmaris İngiliz turist için dünyada en ucuz tatil yeri

25 Mart 2023 Cumartesi 02:00

LONDRA- Post Office Travel Money'nin 17. yıllık dünya çapında tatil maliyetleri barometresi araştırmasına göre ilk sırada Cape Town, 2023'te İngiliz turist için sterlin harcayarak en uzun tatil yapabileceği yer oldu. İkinci sırada İngilİz turistlerin uygun fiyatla tatil yapabileceği yer olarak Türkiye’de Marmaris geliyor. Buna karşılık bir biranın 8.51 Sterlin (103 TL) İzlanda'daki Reykjavik İngiliz tatilciler için en pahalı ve kötü tatil yeri seçildi.
Post Office Travel Money, İngilizlerin parasının karşılığını en iyi nerede daha fazla alacağını görmek için 40 destinasyonda günlük öğelerin maliyetini karşılaştırdı.

marmaris-ingiliz-turist-.jpg

Rapora göre 2023'te Britanyalılar için İngilis Sterlini’nin değerli olduğunu ve satın alma gücü ile uzun tatil yapılabilecek en değerli tatil noktalarını belirleyen yıllık rapor açıklandı.
Bu sıralamanın başında Güney Afrika'daki Cape Town ilk sırayı aldı. Poundlarının en fazla değerli olduğu ve satın alma gücünün yüksek olduğu yer ise Türkiye'de ikinci sırada Marmaris ve üçüncü sırada Bulgaristan'da Sunny Beach geliyor.

Post Office Travel Money, Britanyalıların zor kazandıkları nakit paraları için daha fazla değer elde edeceklerini görmek için dünya çapında 40 şehir ve tatil beldesindeki sekiz günlük turistik öğenin maliyetini karşılaştırarak Dünya Çapında Tatil Maliyetleri Barometresi hazırladı. Araştırmada karşılaştırılan ürün sepeti, iki kişilik üç çeşit yemek, şarap, bir fincan kahve, bir şişe yerel bira, bir kutu kola ve güneş kremini içeriyor.

cape-town-001.jpg.jpg

2023'te Britanyalılar için dünyanın en değerli tatil noktaları açıklandı ve sıralamada bir numara olan Güney Afrika'daki Cape Town

İngiliz sterlininin en fazla nerede değerli olduğunu ve satın alma gücünü görmek için 40 destinasyonda günlük turistik eşyaların maliyetini karşılaştırdı.

post-office-travel-money.jpg
Post Office Travel Money'nin 17. yıllık Tatil Parası Raporunda yer alan anket, sterlinin değerinin enflasyondaki düşüşe rağmen, yurtdışında bir yıl öncesine göre değerlmi olduğunu belirledi. Tatilcilerin fiyatların düştüğü veya enflasyonun yüksek olduğu destinasyonda gpazarlık yapabileceklerini ortaya koydu

Tatil köyleri ve şehirlerin yüzde 80'inde fiyatlar artmasına rağmen çevrimiçi seyahat acentesi Travel Republic ile ortaklaşa hazırlanan rapora göre en düşük fiyatlı 10 destinasyonun 6’sında fiyatların yıldan yıla düştüğünü ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yıl dördüncü sıradan birinci sıraya yükselen Cape Town'da Sterlin’in mükemmel değer kazanması, Güney Afrika randının son aylarda sterlin karşısında yaklaşık yüzde 16'lık keskin düşüşü üzerine restoran ve barlarda değeşen fiyatlandırmaya yol açtı. Bu nedenle Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde tatil paketi maliyeti geçen yıla göre yüzde 8,4 daha ucuz hale gelerek 51 Sterlin oldu.

cape-town-001.jpg

Aynı tatil paketi, geçen yıl birinci sırada olan ve Avrupa'da ilk 10'a girmeyi başaran üç destinasyondan biri olan ikinci sıradaki Marmaris'te 58 Sterlin'in biraz altında fiyatlandırılıyor.
post-office-travel-money-001.jpgpost-office-travel-money-002.jpgRapora göre, Türk lirası, enflasyonist baskılar ve Türkiye'deki bar ve restoranlarda zorunlu olan asgari ücretteki yüzde 55'lik artış nedeniyle fiyatlar geçen yıldan bu yana iki kattan fazla artış gösterdi.
Bu arada üçüncü sıradaki Sunny Beach, 58 Sterlin ile Marmaris'ten sadece 71 peni daha pahalı ama burada da fiyatlar yüzde 20 oranında arttı.

Tesis maliyetlerinin yüzde 3,4 düşerek yaklaşık 59 sterline düştüğü Kenya'daki Mombasa, dördüncü sırada yer aldı.
Beşinci sırada, Portekiz'in Algarve'si, ankete katılan dokuz Euro bölgesi destinasyonu arasında en ucuz olanı, ancak fiyatlar geçen yıldan bu yana üçte bir oranında artarak 60 sterline ulaştı. Anket, sterlinin değerindeki düşüşe ve yurtdışındaki enflasyona rağmen, tatilcilerin fiyatların düştüğü bir destinasyona gitmek için pazarlık yapabileceklerini ortaya çıkardı.

bulgaristan-sunnny-beach.jpg
Bulgaristan'daki Sunny Beach, sıralamada üçüncü sırada yer almasına rağmen burada fiyatlar geçen yıldan bu yana yüzde 20 oranında ani bir artış gösterdi.

Post Office Travel Money, yakın zamana kadar denizaşırı ziyaretçilere yasak olan üç Uzak Doğu destinasyonunun ilk 10'a geri döndüğünü belirtiyor.
Barometre sepeti içinde 60 sterlin olan Vietnam'daki Hoi An, altıncı sırada yer alıyor. Bali'deki Kuta ve Japonya'nın başkenti Tokyo sırasıyla yedinci ve sekizinci sırayı aldı. Fiyatlar Tokyo'da yüzde iki düşerek 71 sterline ve Kuta'da yüzde 1,8 düşerek 68 sterline düştü.

Sri Lanka'daki Colombo (73 £), geçen yılki siyasi huzursuzluk nedeniyle rupinin değerindeki düşüşün de yardımıyla, fiyatlarda yüzde 2,2'lik bir düşüşle yedi sıra yükselerek dokuzuncu sıraya yükseldi.

Onuncu sırayı Mısır'daki Kızıldeniz tatil beldesi Şarm el-Şeyh (73 £) talep ediyor, Bu konumu Mısır poundunun son aylarda dramatik düşüşünden kaynaklanıyor. Rapor, 'Şarm'ın, bölgeye uçuşların askıya alındığı yıllardan sonra yeniden canlanan talepten faydalanması muhtemel' diyor

reykjavik.jpg

İzlanda'daki Reykjavik, İngiliz tatilciler için en kötü tatil yeri olarak kabul edildi

İspanya'nın Costa del Sol (11., 74 £) gibi Avrupa destinasyonlarında barometre fiyatı arttı. Baf, Kıbrıs (12., £78); Funchal, Madeira (14., 85 £) ve Sliema, Malta (20., 91 £) bu yıl önde gelen 10 destinasyondan düşen dört tatil noktası oldu.

Bununla birlikte, rapora göre, artan maliyetler Korfu'da daha az sorun teşkil ediyor. Yunan tatil yeri, yüzde 4,2'lik küçük bir barometre fiyatı artışıyla 81 sterline çıkarak tabloda beş sıra yükselerek 13. sıraya yükseldi.

post-office-travel-money-003.jpgpost-office-travel-money-004.jpg

Tablonun diğer ucunda, en kötü değere sahip Reykavik'te (40.) 198 sterlin olarak sırada kötü destinasyon olarak tanımlandı. Reykavik'te bir şişe bira 8,51 Sterlin, 200 ml'lik bir şişe güneş kremi 20,42 Sterlin ve iki kişilik şaraplı üç çeşitli akşam yemeği 135,87 Sterlin ile pahalı olarak değerlendirildi.

Diğer pahalı yerler arasında Seyşel Adaları'nın başkenti Mahe (39., 192 £) yer alıyor. Ancak Seyşeller rupisinin değerindeki düşüş, fiyatların 2022'ye göre yüzde 17,6 daha düşük olduğu anlamına geliyor.

Postane Finansal Hizmetler Portföyü Direktörü Ed Dutton, anketin bulgularını yorumlayarak şunları söyledi: 'Sterlin dalgalanmasına rağmen, dikkatli bir planlama ile pazarlık yapmak hala mümkün. Sterlinleriniz için daha fazla tatil parası alabileceğinizi görmek için rezervasyondan önce döviz kuru hareketlerini ve tatil temel maliyetlerini kontrol edin, ancak Türkiye'deki artışın kanıtladığı gibi, sterlin kazançlarının büyük tesis fiyat artışlarıyla iptal edilebileceğini unutmayın.'

Raporun diğer bölümlerine bakıldığında, Postane Seyahat Parası, tatil para birimlerinin satışının Britanyalıların bu yıl nereye seyahat etmeyi planladıklarına dair iyi bir gösterge olduğunu söylüyor.

Karşılaştırılan ürün sepeti, iki kişilik üç çeşitli yemek, şarap, bir fincan kahve, bir şişe yerel bira, bir kutu kola, güneş kremi ve böcek kovucu içerir.

Karşılaştırılan ürün sepeti, iki kişilik üç çeşitli yemek, şarap, bir fincan kahve, bir şişe yerel bira, bir kutu kola, güneş kremi ve böcek kovucu içerir.

Postane Seyahat Parası'nın döviz satışları, 2023'ün ilk iki ayında yıldan yıla arttı ve avro ve ABD doları özellikle popüler oldu - avro yüzde 45 ve ABD doları yüzde 23 popülarite kazandı.

Ancak "öne çıkan yıldızlar", 2022'nin ikinci yarısında denizaşırı ziyaretçilere yeniden açılan Yeni Zelanda ve Japonya'nın para birimleri.

Post Office Travel Money, her iki para biriminin satışının İngiliz tatilcilerin bastırılmış talebini ortaya koyduğunu ortaya koyuyor. Yüzde 2.134'lük büyüme, Yeni Zelanda dolarını Postanenin en çok satan para birimleri tablosunda dördüncü sıraya taşıdı. Sterlin ayrıca Yeni Zelanda doları karşısında yüzde 3,6 daha değerli ve Auckland'daki fiyatlar (31'inci, 129 sterlin) yüzde ikinin üzerinde düştü.

Daha da çarpıcı bir şekilde, en çok satanlar tablosunda 10. sırada yer alan Japon yeninin satışları yıl içinde bugüne kadar yüzde 8.040 arttı ve Covid-19 salgınının hemen öncesindeki döneme göre yüzde 84 daha yüksek. Sterlin yen karşısında yüzde 1,9 daha değerli ve Tokyo'da yemek ve içecek fiyatları düştü.

Sonuç olarak Yeni Zelanda ve Japonya, Mısır ve Güney Afrika ile birlikte '2023 için Postane Tatil Noktaları' olarak adlandırıldı. Post Office Travel Money, Mısır poundunun sterline karşı değerindeki yüzde 53'lük bir düşüşün Mısır'ın tarihi mekanlarına ve Kızıldeniz sahil tatil yerlerine yapılan gezileri çok uygun hale getireceğini de ekliyor.

Genel olarak barometre, tatil köylerinin ve şehirlerin yüzde 80'inde fiyatların arttığını tespit etti.

Genel olarak barometre, tatil köylerinin ve şehirlerin yüzde 80'inde fiyatların arttığını tespit etti.

Buna karşılık, Kosta Rika veya Meksika'ya seyahat etmeyi planlayan İngilizler, poundları için çok daha az alacaklar. Raporda yayınlanan en son Postane Döviz Kuru Monitörü, tatilcilerin bu yıl poundları için yüzde 23,7 daha az Kosta Rika kolonu alacağını, 500 sterlinlik bir döviz işleminde 155 sterlinin üzerinde daha az alacağını, Meksika'da tatil planlayanların ise bekleyebileceğini ortaya koyuyor. Pezoda yüzde 13,5 daha az - 500 sterlinlik bir satın alımda 78 sterlin.

Rapor ayrıca İngilizlerin önümüzdeki yıl seyahat önceliklerine de baktı. Yurt dışına seyahat eden milyonlarca İngiliz'in gıda, enerji ve diğer temel faturaları ödedikten sonra tatilleri en büyük önceliği olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.

Beş kişiden ikisinden fazlası (yüzde 41) birikimlerini yurt dışında tatil yapmak için harcayacaklarını söylerken, yarısından fazlası ev tadilatı veya araba harcamadan idare edeceklerini söylüyor.

Travel Republic Genel Müdürü Antonio Fellino şunları söyledi: "İngilizler, seçeneklerini daha dikkatli bir şekilde değerlendiriyor ve rezervasyon yaptıkları paketten ve seyahat ettikleri destinasyondan nasıl büyük değer elde edeceklerine gerçekten çok bakıyorlar. Bu nedenle, Mısır ve Türkiye gibi yerlerin, sundukları çok yönlü inanılmaz değer nedeniyle bu yıl popülaritelerinde önemli bir artış görmesi şaşırtıcı değil.'

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA