29 Mart 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C
  • Antalya17°C

2021'DE MİLYAR DOLARLARI ANTALYA HAVALİMANI VE TRENDYOL AŞTI

Uluslararası hizmet ağı olan KPMG raporuna göre 2021 yılında Antalya Havalimanı ve Trendyol işlemleri 2021’in iki “mega” işlemi oldu

2021'de milyar dolarları Antalya Havalimanı ve Trendyol aştı

28 Aralık 2021 Salı 16:00

İSTANBUL - Uluslararası hizmet ağı olan KPMG, Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü tarafından üçüncü “KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri – 2021” adlı raporunu yayımladı.
Rapora göre 2021 yılında Antalya Havalimanı ve Trendyol işlemleri 2021’in iki “mega” işlemi oldu. Taşımacılık sektöründeki en büyük işlem Antalya Havalimanı’nın 25 yıllığına işletme hakkı ihalesinin TAV Havalimanları TAVHL ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim tarafından 8.211,4 milyon dolar bedel ile kazanılması oldu. Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektöründeki en büyük işlem Trendyol’un yüzde 8,7 hissesinin bir yabancı yatırımcı grubu tarafından 1.435,0 milyon dolar bedel ile satın alması oldu. Bu iki işlem aynı zamanda 2021 yılında milyar dolar seviyesini aşarak mega işlemler olarak ön plana çıktı. Bununla beraber Getir’in 2021 yılında farklı turlarda çeşitli yabancı ve yerli yatırımcılardan elde ettiği yaklaşık 983 milyon dolar tutarındaki yatırımlar da öne çıkan işlemler arasında yer aldı.

antalya-havalimani-011.jpgRKPMG raporuna göre, 2021 yılında, dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde tüm yılların üzerinde bir performans gerçekleşirken Türkiye’de de benzer şekilde işlem hacminde belirgin artış yaşandı. 2021 yılında dünyada yaklaşık 5,1 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, bu tutar son 20 yılın en yüksek değeri olarak gerçekleşti. Dünyada rekor seviyesinde gerçekleşen işlem hacminin arkasındaki temel nedenler olarak likidite bolluğu ve finansal yatırımcıların yatırım iştahı, sektörel konsolidasyon ve tedarik zincirlerindeki yeniden yapılanma ön plana çıktı. Türkiye’de ise değeri açıklanan işlem hacmi son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak toplam 14,0 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

trendyol.pngFinansal yatırımcılar (özel sermaye, risk sermayesi, varlık fonları v.b.) 2020 yılında 129 işlem gerçekleştirirken, yarattıkları işlem hacminin toplam işlem hacmindeki payı %52 seviyesindeydi. 2021 yılında toplam 150 işlem gerçekleştiren finansal yatırımcıların yapmış oldukları işlemlerin toplam işlem hacmindeki payı %21 oldu.

Turkven’in Elif Plastik’in %100 hissesini Finlandiya kökenli stratejik yatırımcı Huhtamaki’ye 483 milyon dolar bedel ile satışı 2021 yılının en önemli finansal yatırımcı çıkış işlemlerinden biri oldu. Bir diğer öne çıkan finansal yatırımcı işlemi ise Trendyol hisselerinin %8,7’sinin bir grup finansal yatırımcı tarafından 1,4 milyar dolar bedel ile satın alınması oldu. İşlem kapsamında önemli teknoloji yatırımcılarından Japonya menşeili SoftBank Investment Advisers, Birleşik Arap Emirlikleri menşeili ADQ ve ABD menşeili Princeville Capital Türkiye'deki önemli yatırımlarından birisini gerçekleştirmiş oldu.

Yabancı yatırımcılar 2021 yılında toplam 60 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği birleşme ve satın alma işlem sayısı, 2021 yılında geçmiş yılların altında kalarak işlem sayısının %19’u olarak gerçekleşti. Buna karşın, 2021 yılında yabancı yatırımcıların geçen yıla kıyasla yarattıkları işlem hacmi 4 milyar dolar olarak gerçekleşip artış gösterse de, toplam işlem hacminden aldıkları pay %28 ile yerli yatırımcıların gerisinde kaldı. Ayrıca, 2021 yılında en büyük ilk 10 işlemin 6'sının yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi de dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA