• BIST 9562.51
  • Altın 2489.416
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7968
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

MATSO: Konut ta KDV yeniden yüzde 8'den yüzde1'e çekilsin

MATSO: Konut ta KDV yeniden yüzde 8'den yüzde1'e çekilsin
MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, KDV oranlarının düzenlenmesi ile ilgili olarak resmi yazı yazdıklarını bildirdi.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren 150 metrekareye kadar konutlarda uygulanan KDV oranının yüzde 1’den yüzde 8’e çıkarıldığını belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, KDV oranlarının düzenlenmesi ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) resmi yazı yazdıklarını bildirdi. 

matso-baskani-seydi-tahsin-gungor,-004.jpg

MATSO 4. Meslek Grubu olan İnşaat, Emlak ve Hafriyat sektörü üyelerinden KDV düzenlemesi ile ilgili sorunları olduğuna dikkat çeken MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, üyelerden KDV oranların düzenlenmesi ile ilgili yoğun talep aldıklarını söyledi.  KDV düzenlenmesi ile ilgili sorunların çözümüne ilişkin taleplerini resmi yazı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TOBB’a ettiklerini açıkladı. 

Başkan Güngör yaptığı açıklamada, “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’a göre; net alanı 150 m2’ ye kadar olan konutlarda KDV oranı % 1 iken 28 Mart 2022 tarihli 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01.04.2022 tarihinden itibaren KDV oranlarında değişikliğe gidilerek, 150 m2 ye kadar olan konutlardaki KDV oranı % 8 olmuştur.  Yapılan bu düzenleme ile konutlarda uygulanan KDV oranlarında artışa gidilerek zor durumda olan inşaat sektörü daha da zorlaşacak, bunun sonucunda da konut üretiminde sıkıntılar yaşanacağı düşünülmektedir” dedi.

Güngör, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TOBB’a ilettikleri resmi yazıda şu ifadelere yer verdiklerini söyledi; Net alanı 150m2 ye kadar olan konutlarda KDV’nin tekrar % 1’e indirilmesi, Birinci maddeye alternatif olarak, net alanı 100 m2’ye kadar olan konutlarda %1, 100 m2 – 150 m2 aralığında olan konutlarda % 8 ve 150 m2 üzerinde olan konutlarda % 18 olarak uygulanması. 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 10. maddesi ile yapılan düzenlemede; 01.04.2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış olup inşa edilecek konutlar için, 28 Mart 2022 tarihli 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı öncesi uygulanmakta olan KDV oranları uygulanmaya devam edecektir.  Ancak bu tarihten önce arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde arsa payı/kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş ancak yapı ruhsatı almayan müteahhitler bu hükmün dışında kalmıştır. Bu durumdaki müteahhitler beklenmeyen KDV maliyeti ile karşı karşıya kalmıştır.

Bu nedenle 28 Mart 2022 tarihli 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 10. Maddesinin; “…Bu kararın yürürlük tarihinden itibaren önce yapı ruhsatı alınmış veya….” ibaresinin “…Bu kararın yürürlük tarihinden itibaren önce yapı ruhsatı alınmış veya noterde arsa sahibi ile müteahhit arasında arsa payı/kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için 1 inci ve 4 üncü maddelerde kaldırılan veya değiştirilen hükümlerin uygulanmasına devam olunur.” şeklinde düzenleme yapılması halinde mağduriyetler ortadan kalkacaktır”

Bu haber toplam 1483 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.