MALATYA- Malatya"yı tanıtmak için yıllardan beri çırpınan iki kişiyi kimse görmeden geçemez. Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürü Derviş Özbay ile Şube Müdürü Ali Cengiz"in organizasyona katkılarını değme insan yapamaz.
Malatya için kim çalışıyor derseniz bu iki sessiz kahramanı geçmek olmaz. Öyle ki düzenlenen son festivalin perde arkasında koşuşturanları olarak dikkat çektiler. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Halil İbrahim Kılıç"ta aynı ekipte yer alarak her şeyin saat gibi işlemesini sağladılar.

NEDİR BU MÜDÜRLERİ ÇEKTİĞİ?
Türkiye"de Kültür ve Turizm Müdürlerinin kaderimidir nedir, her zaman yerel yönetimlerle mahkemelik olurlar. İşlerini doğru düzgün yaparken yeni biri atanır ve ilk iş olarak Kültür ve Turizm Müdürü"nü görevden alır.
İstanbul"da, Bitlis"te ve daha bir çok yerde bu gibi olaylar oluyor. Sonra müdürler mahkeme kararıyla eski görevlerine iade ediliyorlar. Çünkü haklarında tayin edilmelerini gerektiren bir gerekçe bulunmuyor.
Aynı olay Malatya"da da yaşandı.

MAHKEME KARARI İLE GÖREVE DÖNDÜ
Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay görevini sürdürürken Bartın Kültür ve Turizm Müdürlüğü"ne atandı. Ancak Derviş Özbay, mahkeme kararı ile tekrar eski görevine döndü.
Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevini sürdürürken, geçtiğimiz Şubat ayında Bartın Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine atanmasından sonra Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine, İstanbul Bakırköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlu atanmıştı.
Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevini 20 yıldır sürdürürken tayinin çıkması nedeniyle İdare Mahkemesi'ne dava açan Derviş Özbay, yürütmeyi durdurma kararı alarak tekrar göreve iade edildi.
Özbay eski görevine tekrar başlarken, Bahaddin Kabahasanoğlu'nun ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na uzman olarak atandığı bildirildi.

DERVİŞ ÖZBAY"IN YAPTIKLARI TAKDİR EDİLMELİ
Derviş Özbay kötü bir müdür müdür? Hayır yaptıklarını görünce insanın aklı almıyor. Türkiye"de bir anlayış vardır. Çalışan sürülür, çalışmayan yıllarca aynı yerde çalışır. Derviş Özbay"ın yaptıklarını görünce değil sürmek, madalya vermek lazım.
Bakalım Derviş Özbay neler yapmış?
Vali Doç.Dr. Ulvi Saran ile Belediye Başkanı Ahmet Çakır"ın yanından ayrılınca Malatya"daki değişimi yakından görmek istedik.
Şehrin tarihi evlerinin bulunduğu Beş Konaklar"da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü"nün gayretleri ile Malatya"ya kazandırılan konakları görünce yapılanları takdir ettik. Her biri birer butik otel görünümde olan evlerin enkazdan pırıl pırıl konaklara dönüşümünü içeren fotoğrafları görünce yapılanların zorluğunu anladık.

SİNEMA CADDESİ TARİH VE KÜLTÜR CADDESİ OLDU
Kültür ve Turizm İl Müdüü Derviş Özbay, Beş Konaklar"ın turizm amaçlı derlendirildiğini ve aynı cadde üzerinde turizme kazandırılacak yeni yapılar olduğunu söyledi.
Malatya"nın eski kimliğini sunacak yerlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Özbay, Şehrin envanterini çıkardık. Bakanlık başta olmak üzere çeşitli kaynakları kullanarak bu binaları onarımını yapmaya çalışıyoruz dedi.

MİMARLAR SÖZÜNDE DURMADI
Malatya Sinema Caddesi"nde bulunan Beş Konaklar restore edildikten sonra ikisi Etnografya Müzesi, diğerleri kültür evi, sanat evi, Malatya Mutfağı olarak planlandı.
2006 yılı yatırım programından 1 milyon 250 bin lira ödenek ayrılan Beş Konaklar"ın birisi aynı cadde üzerindeki diğer binaların restore edilmesi şartıyla Mimarlar Odası"na verildi.
Ancak daha önce Beş Konaklar"ın restorasyonunda özgün yapının tahrip olduğunu ileri süren mimarlar binaya yerleştikten sonra diğer binaları unuttular.
Görevden alındıktan sonra mahkeme kararı ile geri dönen Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay"da benim atama boşluğumda bu işi kimse takip etmedi. Aslında ortada imzalanan bir anlaşma var dedi.

MALATYA KAYISI FESTİVALİ YÜRÜYÜŞÜ
Daha sonra Malatya Kayısı Festivali yürüyüşüne katıldık. Malatya"nın geleneksel 18. Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Uluslar arası Kayısı Festivali Atatürk Anıtı"na çelenk konulduktan sonra Fener Alayı ve Kortej Geçişi ile başladı.
Yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin katıldığı kortej yürüyüşü Mehter Takımı eşliğinde devam ederken, katılımcılar çeşitli dans gösterileri yaptılar. Tören havayi fişek gösterisi ile sona erdi.

ENGELLİLER VE GAZİLER ÖNDEYDİ
Tören yürüyüşünde Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve halkın büyük katılımıyla yürüyen kortejin önünde tekerlekli sandalyeleri ile engelliler ve gaziler yer aldı.
Ellerinde meşaleleri ile yürüyen korteje katılanların yaptıkları halk dansları ilgiyle izlendi. Estonia ve Suriye ekibinin yaptığı ilginç gösteri ise şenliğe bir kat daha neşe kattı.

YARIŞMALAR, KONSERLER
Kayısı Festivali kayısı otobüsünün şehir turu sonrası Mişmiş Park Fuar Alanı"nda Yaş Kayısı Yarışması, kadınların yemek yarışması ve tatlı yarışması ile sürdü.
Parkta cirit yarışması, halk dansları, mehteran gösterisi yapıldı. Vatan Şaşmaz"ın sunduğu konser dizisinde ile sahnede ünlü sanatçılar yer aldı.
Gündüz yaptığımız geziler ve Malatya"daki aşırı sıcak hepimizi yorgun düşürmüştü.

Kortej yürüyüşü sonrası çarşıda girdiğimiz Sarı Kurdela adlı restoranda yediğimiz yemeklerin lezzeti ise tüm yorgunluğumuzu alıp götürdü.

YALAMA CADDESİ
Otele giderken Kanal Boyu denilen bölgeden geçerken aracımızda bulunan Kültür ve Turizm Şube Müdürü Ali Cengiz, caddenin halk arasında yalama caddesi olarak isimlendirildiğini söyledi. Sebebini de caddeden geçerken arka arkaya sıralı dondurmacı dükkanları ve yığın yığın Malatyalıların her birinin elinde bulunan dondurma külahlarının bulunmasıyla açıkladı.

Bizlerde yalama caddesinde duracaktık. Ancak herkes yorgundu, durmadık. Kendimizi Anemon Oteli"nin yataklarına attığımızda pestil gibi uyuduk.
YARIN: DOĞA, TARİH KÜLTÜR HAZİNESİ DARENDE
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.