• BIST 8705.49
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 25 °C

Litvanya Euro'ya geçti.

Litvanya Euro'ya geçti.
Litvanya 1 Ocak itibarıyla Euro’ya geçti. Böylece 28 üyeli Avrupa Birliği'nde resmi para birimi Euro olan ülkelerin sayısı 19'a çıktı

VILNIUS- Litvanya 1 Ocak itibarıyla Euro’ya geçti. Böylece 28 üyeli Avrupa Birliği'nde resmi para birimi Euro olan ülkelerin sayısı 19'a çıktı. Diğer iki Baltık ülkesi Estonya ve Letonya, Euro'ya daha önce geçmişti.
Bazı Litvanyalılar, Euro'ya geçişle fiyatların artacağından endişe ederken kamuoyu yoklamaları halkın genelinin yeni para birimine iyimser baktığına işaret ediyor.
Hükümet yetkilileri, Euro'nun sadece yatırımları güçlendirmekle kalmayacağını, aynı zamanda Batı'yla entegrasyonu derinleştireceğini söylüyor.

ALKOLSÜZ "EURO-KOKTEYLLER" SUNDU
Yeni yılda Euro'yu resmen kullanmaya başlayan Litvanya'da yeni para birimine geçiş nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Euro'ya geçiş nedeniyle yapılan kutlamalarda başkent Vilnius'taki kafe, restoran ve barlar müşterilerine özel alkolsüz "euro-kokteyller" sundu.
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, yeni yıl nedeniyle halka hitabında, Euro'ya geçişin modern bir Avrupa devleti olma kabiliyetini göstermek ve geleceğe umutla bakmak için gerekli olduğunu söyledi.
Gece yarısında Vilnius merkezindeki bir ATM'den ilk Euro banknotunu çeken Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius ise yeni para biriminin ekonomi ve siyasi güvenliğin garantörü olduğunu belirterek, ülke ekonomisinin hızlı şekilde gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını açıkladı.
Yeni dönemde vatandaşların gelirinin artacağını savunan Butkevicius, Litvanya'nın tarihe geçen para birimi litasın sembolü olan kılıç ve kalkanlı şövalye Vytis'in artık Euro ailesinin işaretlerinden biri haline geldiğini, bu sembolün madeni Euro'lara basıldığını söyledi.. 

litvanya-euro12.jpg

'En uygun zaman'

Litvanya Merkez Bankası Başkanı Vitas Vasiliauskas, "Mevcut jeopolitik duruma bakınca Euro'ya geçmek için en uygun zaman" dedi.
Uzmanlar Litvanya ekonomisinin istikrarlı bir büyüme ivmesi yakaladığını söylüyor. Ekonominin 2015'te yüzde 3.1 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

litvanya-eiro55.jpg

Ama Rusya'daki ekonomik krizin Litvanya'yı da etkilemesinden endişe ediliyor. Rusya, Litvanya'nın önemli bir ticaret ortağı. Ancak Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımlar Rusya-Avrupa Birliği ilişkilerinde gerginliğe neden oldu. Daha önce Sovyetler Birliği'nin parçası olan Litvanya, Mart'ta bağımsızlığının 25. yılını kutlayacak.

Bağımsızlığını 1990'da kazandı
Litvanya'nın Euro para birimine geçişi nedeniyle gece yapılan etkinliklerde ise Estonya Başbakanı Taavi Roivas, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevic, Avrupa Komisyonu üyesi Vytenis Andriukaitis, Litvanya Maliye Bakanı Rimantas Sadzius ve Litvanya Merkez Bankası Başkanı Vitas Vasiliauskas ATM'den Euro çektiler. Bağımsızlığını 1990'da kazanan ve 2004'te AB'ye giren 3 milyon nüfuslu Litvanya Avrupa para birimine geçen 19'uncu ülke oldu. Ülkede bugünden itibaren altı ay içinde litasın Euro ile değiştirilmesi işlemi tüm banka şubelerinde ücretsiz yapılacak.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.