• BIST 9450.8
  • Altın 2494.844
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7836
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 20 °C

Laponya geleceğin yıldız ülkesi

Laponya geleceğin yıldız ülkesi
Önümüzdeki yılarda turist akınına uğrayacağına kesin gözle bakılan dünyanın tavanı Laponya, turizmde yeni destinasyon arayanlar için yıldız gibi parlıyor
ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM

FİNLANDİYA - HELSİNKİ/ ROVANIEMI/ LUOSTO- Kuzey kutbuna gitmek herkesin hayalini süsler. Bembeyaz örtünün kapladığı muhteşem görüntüleri ile kuzeyin yıldızı ülke Laponya"ya herkes gitmek ister. Son yılların en merak edilen ve önümüzdeki yılarda turist akınına uğrayacağına kesin gözle bakılan dünyanın tavanı Laponya, turizmde yeni destinasyon arayanlar için yıldız gibi parlıyor.
Türkiye"nin önemli seyahat acenteleri ile gittiğimiz dünyanın tavanı, Laponya"da kutup soğuğunu doya doya ciğerlerimize çektik. Benim aklımda kutup buzuyla rakı içmek vardı. Ama rakı olmadığı için kutup buzuyla başka içkiler içtik.



LAPONYA ÖNÜMÜZDEKİ YILLARIN DESTİNASYONU

Finlandiya"nın kış turizmi cenneti Laponya bölgesine giden Türkiye"nin önemli seyahat acenteleri “Yeni bir destinasyon. Noel Baba"nın evi, geyiklerin ve köpeklerin çektiği kızaklar. Kar motosikletleriyle bembeyaz örtüyle kaplı ormanda doyasıya safari yapmak ve doğal güzellikleriyle Türk halkının ilgisini çekecek önemli bir yer olacağını söylediler.
Turizmciler “Odundan evlerde konaklayarak, şömine karşısında birkaç gün geçirmek isteyenlere farklı imkanlar veriyor. Doğayı ve doğa sporlarını sevenlere, kendine güvenenler Laponya unutamayacakları bir tatil ortamı yaşayabilirler” dediler.



NOEL BABA"NIN HAYALİ EVİNE DÜNYADAN AKIN 

Demre'de hakikisi dururken Noel Baba"nın köyü, Santa Claus Village"e uğrayıp Noel Baba ile buluşmak, birlikte fotoğraf çektirmek ayrı bir renk. Noel Baba"nın köyünden geçen Kuzey Kutbu çemberi, Artic Circle insana farklı duygular yaşatıyor.
Laponya'nın kuzeyinde 22 Mayıs'tan 23 Temmuz'a kadar güneş batmıyor. Bölgeye "gece yarısı güneşi ülkesi" deniliyor. Yılın 6 ayı karanlık yaşayan Laponya"dan aydınlık olan diğer yarım kürenin ışıklarını görüyorsunuz. Aurora Borealis, kuzeyin danseden ışıkları kendini Laponya"da gösterir. Boreas denilen rüzgar kuzeyin bu parlak ve rengarenk ışıklarını alıp dağıtırcasına sere serpe gözlerimizin önüne koyar. Ancak bunun için havanın açık olması gerekir. O zaman Türkiye"den gidecekler Laponya"da dünyanın hiçbir yerinde göremeyecekleri şeyleri görürler.



KONFOR DEĞİL DOĞAYLA BÜTÜNLEŞMEK

Laponya"ya seyahat edecekler fazla konfor beklemeyip, çetin doğa şartlarına hazır olmalılar. Kendilerini doğanın sihrine kaptırınca inanılmaz doğa üstü güzellikler ve farklı tatilin tadına varacaklar. Laponya"da ağaçların üzerinde kristal gibi parlayan bembeyaz örtüyle kaplı yaklaşık 100 kilometrelik ormanında bir geçilen yerden bir daha geçilmeden kar motosikletleriyle dolaşmanın keyfine ise doyum olmuyor. Üzerlerinde termal kıyafetlerle kar motosikletleri üzerinde uzaylılar gibi dolaşabilmenin, buzdan kulübelerin içinde sıcak şarap içmenin, buzu kırıp balık 4-5 kiloluluk balık tutmanı keyfi anlatılamaz. Hele o balıkları hep birlikte pişirip yiyerek doğa koşullarını alabildiğini yaşamak ise dünyada sadece Kuzey Kutbu çemberinin içinde bulunan Laponya"da yapılabiliyor.



BUZ TUTMUŞ GÖL ÜZERİNDE DANS

Dünyanın ünlü Formula ve ralli pilotları bu çetin doğa koşulları içinden çıkıyor. Formula pilotu Hakine, Mika donmuş göllerin üzerinde otomobille yaptıkları çalışmalar sonrası büyük başarıya ulaşıyorlar. Donmuş göl üzerinde 5 santim kalınlıkta yürünüyor, 30 santim kalınlıkta motor kullanılıyor, 50 santim ve üzerinde otomobil kullanılabiliyor.
Donmuş göl üzerinde danseder gibi ralli yapmanın tadına varmak için bu sihirli ülkeye gitmek gerekiyor.

LAPONYA İÇİN SEYAHAT ACENTELERİ NELER SÖYLEDİ?

Laponya gezisine katılan seyahat acenteleri temsilcileri görüşlerini şöyle açıkladı:



YOUR AGENCY: TÜRKLERİ BEKLİYORUZ

Finlandiya"da bulunan Your Agency Genel Müdürü Anti Haattaja “Laponya temiz ve güvenli ülke. Burada olmak güzel. Kesinlikle beğeneceksiniz“ diyerek tüm Türkleri ülkesine davet etti.




HELLO TURİZM: LAPONYA GÖRÜLMELİ

Hello Turizm Genel Müdürü ve Türk Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak
Finlandiya Türk Avrupa Turizm Konseyi"nin çok önem verdiği yeni bir destinasyondur. Türkiye"nin Helsinki Büyükelçiliği"ne Selah Korutürk"ün atanması, Kültür Müşavirliği"nde Ahmet Kaplan"ın görev almasıyla ve Türk Hava Yolları ülke müdüür Pınar Ayvaz"ın heyecanı ve işini severek yapması bize destek verdi. Bu hızla son üç ayda Finlandiya"ya iki, Finlandiya"dan Türkiye"ye bir olmak üzere üç famtrip gerçekleştirdik. Ocak ayı sonunda da geniş bir katılımla Matka 2010 Turizm Fuarı"nda yer alacağız. Yapılan bu çalışmalar iki ülke arasında turizmin geliştirilmesi için çok önemlidir. Faydalarını karşılıklı olarak görmeye başladık. Bu nedenle Türkiye"nin outgoing yapan en önemli seyahat acentelerine Finlandiya"yı tanıtmak üzene Helsinki ve Laponya bölgesine götürdük. Finlandiya"nın da en büyük outgoing yapan seyahat acentelerini Türkiye"yi tanıtmak üzere İstanbul"a getirdik. Bu çalışmalarımızda Türk Hava Yolları ve Finlandiya Sivil Havacılık kuruluşunun desteğini aldık. Türkiye ağırlamasında konsey üyelerimizin katkılarıyla sağladık. Helsinki kültür turlarını seven, sakin ve dinlendirici bir ortam arayanlar için bulunmaz bir şehir. Laponya ise heyecanı, macerayı ve başka destinasyonlarda yaşayamayacakları aktiviteleri arayanlar için ideal bir bölgedir. Özellikle orman içindeki odun evler konforlarıyla bizi şaşırttı. Jakuzi, sauna, şömine ve iç dekorasyonu ile doğal ortama çok uyumluydu. Bol oksijenli ve sağlıklı bir tatil için Laponya"ya gitmek lazım. Dünyanın hiçbir yerinde yaşayamayacağınız ve göremeyeceğiniz farklı aktiviteleri Laponya"da doyasıya tadabilirsiniz.



PRONTO TUR: TÜRK İNSANI İÇİN CAZİP

Pronto Tur"un sahibi Ali Onaran
Laponya"nın özellikle kışın farklı bir destinasyon olarak satılabileceğini düşünüyorum. THY ile Helsinki"den Laponya"ya gelişin çok zor olmadığını gördüm. Özellikle incentive grupları açısından farklı bir bölge. Aktiviteler Türk insanı için çok cazip. Dünyada böyle aktiviteler sadece burada var. Kutup ışıklarını görmek, köpek ve ren geyiklerinin çektiği kızaklara binmek, kar motosikletleriyle yapılan safari ise muhteşem. Bu kadar geniş alanda yapılabilecek başka bölge yok. Konaklamada yeterli standartı alabiliyoruz. Ancak lüks açısından biraz zayıflar. Yemekler ise bizim damak zevkimize uygun. İnsanların ise çok kuzeyde olmamıza rağmen çok sıcakkanlı olduklarını gördük.”



BARACUDA: AKTİVİTELER ÇOK ZENGİN

Baracuda Turizm"in sahibi Cem Polatoğlu
Türkiye yeni destinasyonlara açık bir ülkedir. İnsanlarımız 90"larda başlayan yurtdışı furyasında ilk etepta Avrupa"yı bir kaç kez turladılar. İkinci etapta Uzakdoğu, Kuzey Afrika ve Amerika"ya turlar yapıldı. Bu geziler artık belirli bir kesim tarafından tamamlanmış durumdadır. Bu kesim artık dünyada tadılması gereken yeni destinasyonlarını peşindedir. Bizde seyahat acenteleri olarak bu müşterilerimize yeni destinasyonlar sunmak peşindeyiz. Laponya Türk tüketicisine son derece uygun, heyecan verici bambaşka bir dünyanın kapısını açıyor. Aktiviteler Türk insanının kendi ülkesinde veya başka yerlerde bulamayacağı zevkleri alacağı kadar zengin. Yemekler tatmin edici olmasa da aç kalınmayacak lezzette. Farklı bir yemek kültürleri bulunuyor. Dünyanın en önemli otellerine sahip olan Türklerin beğenisini kazanacak oteller bulunmuyor. Ancak şikayet konusu olacağını düşünmüyorum. İnsanları ise bizlere çok yakınlar. Finlandiyalılar Avrupa"da utanmasını bilen iki üç ırktan biri. Bu nedenle çok rahat sempati kazanıyorlar.”



NAT TURİZM: ODUN EVLER HARİKA
Nat Turizm sahibi İsa Tuncer
“Laponya bölgesi Türkiye için farklı bir bölgedir. Finlandiya"ya çalışan bir acenteyim. Beyaz Geceler"de kullanıyorum. St. Petersburg, Helsinki, Stockholm turumda bu bölgeye çalışıyorum. Laponya kış turizmi için önemli bölgedir. İlerde sadece Finlandiya için tur planlıyorum.. Buraya İngilizler, Ruslar, Almanlar, Japonlar geliyorsa Türklerde ilgi duyar Yüzde olarak düşük olur. Ama kış sezonunda üç dört grup yapılabilir. Aktiviteler Türk halkının ilgisini çeker. Bizler çok beğendik. Köpek ve geyiklerin çektiği kızaklar yanında kar motosikletleri muhteşemdi. Türk insanını kafasında yemek sorunu olabilir. Yemekler fena değil beğendim. Geyik eti yedik, ama bize uzak değil. Halkı beğendim. Gittiğimiz yerler tenha idi. Ancak çevrede Türklerin dolaşmak istedikleri yerler yok. Rovaniemi"de çarşı pazar gibi alışveriş yerleri var Luosto"da böyle bir imkan yok. Ama balayı çiftleri için güzel ahşap evler var.”



AKTÜEL TURİZM: DOĞA GÜZELLİKLERİ ÇEKİCİ
Aktüel Turizm Ömer Duna
Öncelikle THY"nin buraya anlaşmalı hesaplı uçak koyması lazım. Code shareanlaşması ile bu mümkün olabilir. Ulaşım olursa Türkler için çok cazip bir bölgedir. Oteller her ne kadar Türkiye"deki kalitede olmasa bile kar ve dağ havasını fazlasıyla tattırıyor. Doğa güzellikleri aktiviteleri dünya ile kıyaslanmayacak ölçüde çekici ve herkes tarafından beğenilir. Türk tüketicisi burayı çok cazip bulacaktır. Yemek konusunda ise bizim damağımıza uygun yemekleri bulunuyor. Türk operatörlerinin bunları önceden hazırlayıp misafirlerine bildirmesi gerekir. Özellikle geyik eti bizim damağımıza çok uygun yağsız ve yumuşak et olması nedeniyle yenilebilir. İnsanları soğuk ülke insanları olmasına rağmen çok sıcakkanlılar. Türkiye için yeni bir destinasyon ve yeni bir renk olarak Laponya"ya gidilmelidir.”



CAFE TUR: ULAŞIM İMKANI ARTMALI

Cafe Tur"dan Tülay Özkan
Bu gezi çok faydalı oldu. Türk insanının yeni destinasyonlara ihtiyacı var. Burası da çok uygun bir destinasyon. Özellikle çocuklu ailelerin rahat edebilecekleri bir ortam olarak gördüm. Türklerin bütün aktivitelere katılabilecekleri bir yer. Biraz fiyat avantajı olması gerekiyor. THY code share uçarsa daha iyi olur. Uçak fiyatı bölgenin fiyatını artırıyor. İlk başlarda promote etmek için uygun fiyatlar gerekiyor. Tek bir yerde kalınacak olması aktivitelere katılımı artırır. Yılın 7"ı ay kar olan bölgede kar sevenlerin katılabileceği tüm aktiviteler var. Doğayla baş başa kalmak isteyenler için ideal bir yer. Konaklama fiyatları uygun, önemli olan ulaşım. Halkı da çok misafirperver ve yardımcı oluyor. Diğer Avrupa ülkelerindeki burnu havada halk burada yok. Çok sıcakkanlılar.”



METRO TURİZM: MACERA ARAYANLARA UYGUN

Metro Turizm Genel Müdürü Birol Tüfekçi
Bir insanın hayatında bir kere görmesi gereken yer. İnsanları cana yakın. Daha sevecen. Hem kışın hem de yazın gelinebilecek bir yer. Yazın ise doğal güzellik var. Diğer Avrupa ülkelerinin doğal parçası olması önemlidir. Helsinki bağlantılı Laponya turları yapılabilir. Konaklama Helsinki"de iyi ama Laponya"da orta ölçekli. Koşullara uygun oteller var. Macera için Laponya"ya gidenler konaklama aramaz. Buz bar, huskeys köpekleri ve geyiklerin çektiği kızaklarla doğal ortamın keyfi oteli o kadar önemli kılmıyor. Yemekleri ise bizim damak tadımıza uygun.



METRO TURİZM: TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR DESTİNASYON

Metro Turizm danışmani Nebil Özyiğit
Laponla doğal ortamı seven ve farklı tatil arayanlar için bulunmaz bir bölge. Finlandiya Türkiye için yeni bir destinasyon olacaktır. Tatil yapmak isteyenler 2 gün Helsinki ve 3 gün Laponya planlanmalıdır. Helsinki"de alışveriş ve eğlence, Laponya"da ise geyiklerin ve köpeklerin çektiği kızaklarla unutulmaz anılar. 100 kilometre karelik eşsiz ormanda kar motosikleti kullanmanın keyfini yaşamak çok güzel. Ormanda gece yürüyüşleri, buzdan kulübelerde sıcak şarap içmek. Odun evlerde kalmak Laponya"nın renklerini oluşturuyor.”


TRAVEL CLUB: TÜRK İNSANI İÇİN ÇOK CAZİP
Travel Club"tan Alper Keskin

Açıkçası otel standartları ve servis kalitesi rahatına düşkün Türk toplumu için zayıf kalıyor. Fakat öte yandan, Türk insanının kendi ülkesinde göremeyeceği güzellikler, yapamayacağı aktiviteler var. 6 ay geceyi yaşayan Lapland"da ufka bakıp kuzey ışıklarının muhteşem görüntüsünü seyretmek, karla kaplı uçsuz bucaksız ormanlarda bir geçtiğin yerden bir daha geçmeyecek şekilde kilometrelerce ren geyikleri ve husky lerle kızak yapmak, gece uyku için mola verip Lapon yaşam şartlarına göre susuz ve elektriksiz buzdan kulübelerde konaklayıp, ateş yakıp geyik eti pişirip yemek ya da tüm gün snow mobile üzerinde 80 km lik bir gezi gerçekleştirmek ülkemizde yapamayacağımız aktiviteler olduğuna göre macera seven herkesin hayatında en az bir kere bu zevki tatması gerektiğini düşünüyorum.





SETUR: AİLELERE ÇOK UYGUN

Setur"dan Yeşim Özaltay
Yaşları 25 ile 50 arasında değişinler için Laponya cazip olabilir. Özellikle çocuklu ailelerin gelebileceği bir ortam var. Yılbaşında ve kış turizminde kayak pistlerinin varlığı müşteri çeker. Köpek ve geyiklerin çektiği kızaklara çocuklarda refakatçi olarak binebilir. Laponya çok değil birkaç ay sonra Türkiye"de popüler destinasyonlardan biri olacaktır.”



DURU TURİZM: GELECEĞİ AÇIK BÖLGE
Duru Turizm"den Ceylan ve Gonca Duru
Laponya"da otellerin kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Ama aktivitelere diyecek bir şey yok. Laponya"ya gidecekler yoğun bir programla 4 gece 5 gün geçirebilirler. Laponya"nın geleceği açık, büyük patlama göstereceğini düşünüyorum. Spa yanında otelin ve çevredeki birkaç restoranın iyileşmesi sonucu Laponya"yı kimse tutamaz”
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.