• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

KKTC'de tanıtıma 5 milyon dolar

KKTC'de  tanıtıma 5 milyon dolar
KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ, KKTC'yi tanıtmak üzere tarihinde ilk kez 5 milyon dolarlık tanıtım bütçesi ayırdıklarını söyledi.

LEFKOŞE- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), turizmin hareketlendirilmesi için kolları sıvadı. KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ, KKTC'yi tanıtmak üzere tarihinde ilk kez 5 milyon dolarlık tanıtım bütçesi ayırdıklarını söyledi.

 

KKTC'nin sekizi 5 yıldızlı olmak üzere toplam 124 tesise ve 14 bin 500 yatak kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Şanlıdağ, "Tüm kısıtlamalara rağmen KKTC, 2005 yılında 335 bin turist ile 372 milyon dolar turizm geliri elde etti. Ancak son yıllarda turizm gelirleri yükselmek yerine sabit kaldı” dedi. Aynı coğrafyada yer almalarına karşın Adanın Rum kesiminin yılda ortalama 3.2 milyon turist ile 3 milyar dolarlık turizm geliri elde ettiğini belirten Şanlıdağ, KKTC'nin potansiyelini değerlendiremediğine dikkat çekti.

Yatırım için son yıllarda Bafra bölgesi dikkat çekerken KKTC’nin bir diğer bölgesi olan Güzelyurt'ta da yer alan arazilerin parsellere bölünmesi işlemlerinin Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandığını belirten Şanlıdağ, “Fakat çıkan birtakım engeller nedeniyle arsaların yatırımcılara dağıtılması işlemleri ise henüz gerçekleştirilemiyor. Sorunların giderilmesinin ardından bu bölgenin de turizm yatırımlarına açılması söz konusu olabilecek.”

 

KKTC'nin en bakir bölgelerinden biri olan Karpaz'ın doğal dokusu korunmaya çalışılıyor. Bu amaçla bölgeye yönelik köy pansiyonculuğu projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında Karpaz bölgesinde altı köyde beş binanın restorasyonu ve altı yeni binanın da inşası devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de bir adet restorasyon ve dört adet yeni bina inşaatı başlayacak. 2008 yılı içerisinde tamamlanması planlanan bu proje ile bölgede turistik pansiyon olarak hizmet edecek 180 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Dipkarpaz köyünde yer alan ve köy pansiyonculuğu için örnek proje olarak uygulanan Karpaz Arch Houses'ın şu anda 24 olan yatak kapasitesini artırmak ve tesis bünyesine bir de restoran katma amacıyla restorasyon işlemlerine başlandı. Büyükkonuk'taki eski kemerli evin restore edilerek turistik pansiyona dönüştürülmesine yönelik restorasyon işleri devam ediyor. Karpaz Pansiyonculuk Projesi kapsamında kurulacak olan 'Karpaz Eko Turizm Birliği'nin tüzüğü ise hazırlanmış durumda.

 

Uçak fiyatını düşürmek için, acenteye teşvik

KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ, turizmle ilgili yol haritalarını

şöyle sıraladı: “Hedef pazar olarak seçilen Türkiye, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde halkla ilişkiler şirketleri aracılığıyla tanıtımlar yapılacak. TÜRSAB'ın desteği ile Adana, Trabzon, Adana, Gaziantep, İstanbul ve İzmir'in de arasında yer aldığı 7 ilde tanıtımlar yapılacak.

Uçak fiyatlarının direkt uçuş olmayışı nedeniyle yüksek olması sorunu acentelere teşvik verilerek çözülecek. Türkiye'deki seyahat acenteleri ile birlikte çalışılarak Türkiye'ye gelen turistlerin KKTC'ye geçmesi sağlanacak. Türkiye'ye Güney Kore'den yılda 200 bin turist geliyor ve bunların yüzde 30'u Yunanistan ve Mısır'ı ikinci ayak olarak kullanıyor. Bu turistlerin KKTC'ye de getirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede Türkiye'deki bir acente ile yapılan protokol çerçevesinde bu yıl ilk defa Güney Kore'den 5 bin turist gelecek. Güney Kore'ye bir turizm ofisi kurulacak.”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.