• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

KDV indirimi kargaşa yarattı

KDV indirimi kargaşa yarattı
TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, yüzde 8’e inen KDV oranının alkol satan turizm işletmelerinde karışıklık yarattığını bildirdi.

ANTALYA- Turistik işletmelerde yüzde 8’e inen KDV oranı alkol satan turizm işletmeleri, oteller ve lokantalarda eskiden olduğu gibi yüzde 18 olarak uygulanacak.

 

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği -TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, bu durumun sektörde karışıklık yarattığını bildirdi.

 

Timur Bayındır, konuya ilişkin açıklamasında, Akdeniz ülkelerindeki KDV oranının yüzde 8, Türkiye’de ise yüzde 18 olmasının fiyat rekabeti açısından olumsuz bir durum yarattığını belirtti.

 

KDV oranının bu ülkelerde yüzde 6 ile 8 arasında değiştiğini belirten Bayındır “Nihayet bizde de KDV oranı yüzde 8’e indi derken uygulamadaki karışıklık sorunları artırdı. KDV indirimi bu haliyle karışıklık ve karmaşıklık yaratıyor. Uygulamanın kolaylaştırılması gerek.” dedi.

 

Barlarda KDV oranının yüzde 18 olarak kaldığını hatırlatan Bayındır “Ancak Otel odalarında ‘mini bar’ diye adlandırdığımız küçük buzdolapları var. Müşterinin bu dolaplardan tükettiği ürünlere adı bar diye yüzde 18 KDV mi uygulayacağız?” dedi.

 

Bayındır, otellerde yer alan bar ve lobilerde aynı ürünlerin tüketilebildiğini, KDV indiriminin bu anlamda da karmaşa yarattığını kaydetti.

 

Bayındır, “Müşteri otelin barında otururken çay istediği zaman yüzde 18, lobide çay istediği zaman yüzde 8 mi KDV uygulayacağız? Kaldı ki otel bar ve lobilerine aynı mutfaktan yiyecek ya da içecek çıkar.” dedi.

 

Turizmi Teşvik Kanunu ile turistik otellere bar işletme yetkisi verildiğini hatırlatan Bayındır “Bar ya da lobi gibi bölümler bütünün parçalarıdır. Ancak KDV indirimiyle ilgili kararnamede yer alan bar tanımlamasının Turizmi Teşvik Kanunu'nda yer alan tanımla bir alakası yok. Bir an önce bu karışıklığın giderilmesi gerek.” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.