• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Kaçak rehberler terörist gibi

Kaçak rehberler terörist gibi
24 yıllık rehber Çetin Omrak, Kaspian, Safian, Life, Tarhan gibi acenteler yanında bir çok büyük acentenin kaçak rehber kullandıklarını söyledi.

Özkan Altıntaş-Türkiye Turizm


İSTANBUL- Kaçak rehber ve bunları çalışrtıran acentelerin engellenmesi gerektiğini söyleyen 24 yıllık rehber Çetin Omrak, Kaspian, Safian, Life, Tarhan gibi acenteler yanında bir çok büyük acentenin kaçak rehber kullandıklarını söyledi.
İranla çalışan kokartlı rehber sayısının çok az olduğunu belirten Çetin Omrak, “Kaçak rehberler Ayasofya ve Topkapı Müzesi’nde  çalışıyorlar, hanutçuluk yapıyorlar kimsenin durdurduğu yok. Kaçak rehberlerde ne kültür ver ne de tarih var. Türkiye’yi  yanlış tanıtıp, Türkiye’nin aleyhine çalışıyorlar. Kazandıkları para teröristlere akıyor. Türk turizmi için en büyük sorun turiste bizi yanlış anlatan kaçak rehberlerdir. Kaçak rehber Türk turizmi için cinayetten kötüdür” dedi.



KAÇAK REHBERLER TERÖRE ÇALIŞIYOR

24 yıldanberi rehberlik yapan Çetin Omrak, Farzça, Yunanca, Fransızca rehberlik yapıyor. Sağlok turizmi , İstanbul ve GAP uzmanı olarak tanınıyor. İran’da katıldığı workshoplarda CD, kitap, katalog dağıtarak Türkiye’ye tanıtım turları yaptığını söyleyen Çetin Omrak, korsan rehberlerin turisti soymaktan başka iş yapmadıklarını belirtti.  
Aksaray gece kulüplerinde kadın bulma vaadi ile turisti soyduklarını ve polisin başına iş açtıklarını söyleyen Çetin Omrak, “Kaçak rehberlerin kazandıkları paralar teröristlere gidiyor”dedi.
Özellikle İranlı turistlere hizmet eden kaçak rehberlerin bazılarının ise Türkiye’de okuyan İranlı ve Azeri öğrenciler olduğunu söyleyen Çetin Omrak, “Atatürk ve Türkiye hakkında yalan yanlış bilgiler veriyorlar. Ülkemizi küçük düşürüyorlar. Bir yandan milyonlarca dolar harcayarak turizm gelmesi için çalışıyoruz. İçimizdeki kangren haline gelen Türkiye'nin aleyhine işleyen kaçak rehber ve buna göz yuman acenteleri engellemiyoruz. Türkiye'ye gelen turist, Türkie'yi ve Türk halkını rehber sayesinde tanıyor. Rehber ne derse öyle biliyor. Rehber Türkie'nin aynası gibidir. Böylesine hassas bir görev için bu kadar vurdumduymazlık olmamalıdır.”



İRO-TUREB SADECE PARA TOPLAMAYI BİLİYOR

Kaçak rehberleri engellemenin çözümünün acentelere yapılacak tebliğ ve ağır cezalarla mümkün olacağını belirten Çetin Omrak, şöyle devam etti:  “Bakanlık kokartlı rehber çalıştırmayan acentelere, kuruluşlara ve sahip çıkmayan derneklerine uyarı  yapılmalıdır. Herkes hangi acentenin kaçak rehber kullandığını biliyor.
Neden göz yumulduğunu anlamıyorum. İstanbul’da İRO ve adının TUREB olduğunu söyleyen bir kuruluş var. Rehberler adına hiçbirşey yapmıyor. TUREB’i tanımıyorum. Sadece kendi reklamını yapıyor. Rehberlerin hiç bir hakkını savunmuyor. Sadece para toplamayı biliyor. Bu yÜzden bir çok arkadaşım buralara üye bile değil. Yani bu kuruluşlar biz rehberleri temsil etmiyor."

SINIR KAPILARINDA REHBERSİZ TRANSFER YAPILMASIN
"Sınır kapılarından giren araçlar kontrol edilir. Rehbersiz transfer yapılması engellenir. Özellikle İranlı kaçak rehberleri Türkiye’de kazandıkların parayı kendi ülkelerine götürüyorlar. Bunların sayısı yüzde 60’ı bulur. Türkiye’nin kaybettiği nakam ise 4-5 milyar dolara yakındır."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.