• BIST 9642.25
  • Altın 2494.455
  • Dolar 32.5887
  • Euro 34.8378
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

İstanbul Turizm Derneği- ISTTA turizme değer katacak

İstanbul Turizm Derneği- ISTTA turizme değer katacak
Turizmciler, İstanbul Turizm Derneği- ISTTA ile İstanbul turizmine değer katmayı, marka şehir ve tercih edilen ilk destinasyon olmasını hedeflediklerini belirttiler

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türk turizminin önemli isimleri “Kesinlikle İstanbul” (Definitely İstanbul) sloganı ile buluşarak kurdukları İstanbul Turizm Derneği-ISTTA ile İstanbul turizmine değer katmak ve marka şehir ve tercih edilen ilk destinasyon olmasını hedeflediklerini belirttiler. Raffles Hotel’de yapılan basın toplantısında İstanbul Turizm Derneği 2. Başkanı Halil Korkmaz “En büyük desteğimiz 15 milyon İstanbullu doğal üyedir. İstanbul için yola çıktık. Hedefimizde İstanbul’u Paris ve Londra gibi 30 milyon turist alan şehir haline getirmeliyiz. İstanbul 2017’de 10 milyon turiste, ocak 2018 şubatında ise en yüksek rakama ulaşmış. İstanbul turizme değeri altında sunuluyor. İstanbul’un hakettiği fiyatı aldığını düşünmüyoruz. Tanıtımın turizm sektörünün paydaşları tarağından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

istanbul-turizm-dernegi.jpgTÜRK TURİZMİN ÖNEMLİ YÖNETİCİLERİ
Derneğin başkanlığını yapan Saraylı Turizm’in sahibi Saruhan Saraylı’nın yurtdışında olduğu bildirildi. Toplantıya Halil Korkmaz başkanlık ederken, başkan yardımcıları Zorlu Holding Turizm Başkanı Yalçın Aydın, MNG Holding Turizm Başkanı ve WOW Hotels Koordinatörü Ziya Cihan, Cevahir Turizm’in Başkanı Ahmet Küçükbaşkan, Mercury Hotels Koorniterü Erol Turanlıoğlu, Hilton Kozyatağı Genel Müdürü Burak Gören, Koç Holding Turizm Bölümü Üyesi Üstün Özbey’in yönetimi oluşturduğu belirtildi. Toplantıya katılan Kosgeb eski başkanı Erkan Gürkan’da yeni projeleri hakkında bilgi verdi.

halil-korkmai.jpgVARIŞ YERİ YÖNETİMİ (DESTINATION MANAGEMENT)
Halil Korkmaz, tanıtım, pazarlama ve marka yönetimin turizm için en önemli unsurlar olduğunu belirterek “İstanbul turizmi için paydaşların kaynaklarını birleştirerek ‘varış yeri yönetimi’ ile toplu tanıtım kampanyası yapılmalıdır. Bu şekilde İstanbul turizmine değer katmak ve marka şehir ve tercih edilen ilk destinasyon olması sağlanabilir. İstanbul’a gelen turistlerin birer hatıra fotoğrafı çekebilecekleri yeni mekanlara ihtiyaç vardır. Turizmde anıtsal mimari bir çekim gücüdür ve Avrupa’nın birçok şehirlerinde bunun örnekleri vardır. Yeni Havalimanı açılınca Atatürk Havalimanı'nın arazisine Paris’te olduğu gibi bir Disney Land tarzı eğlence merkezi kurulur ise bölgesel bir çekim merkezi olur. İstanbul’da Avrupa’da örnekleri olduğu gibi yeni dönem simgeselbir mimari yapı yok. AHL arazisine bu anlamda da Londra’da örneği olan Milenyum Çarkı(London Eye) tarzı simge bir yapı da kurulabilir” dedi.

İSTANBUL’A GELEN TURİSTE ŞEHİR VERGİSİ UYGULANMALI
Halil Korkmaz, İstanbul’un tanıtımı için gelen turistlerden Avrupa’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi ‘şehir vergisi’ alınırsa bunu İstanbul’un tanıtımı için kullanabileceğini belirterek “Avrupada şehir vergisi uygulaması var. Şehir bu hizmetlerinin parçası gibi görülür. İstanbul’un bu uygulamaya geçmesi gerekir. Elde edilen bu bütçe İstanbul’un tanıtım ve pazarlamasına ayrılmalıdır.

halil-korkmaz.jpgÜLKELER ARTIK ŞEHİRLERİNİN ADIYLA TANITILIYOR
Biz dünyanın en büyük turizm örgütüyüz. 15 milyon İstanbul vatandaşının desteği var. İstanbul turizmine katkı sağlayan herkes üyemizdir. İstanbul turizmine katkı sağlayan her birimden doğal üyelerimiz var. Ülkeler artık şehirlerinin adıyla tanıtılıyor. Ülkeler değil şehirler bazında destination management oluşmaya başladı. Bu nedenle artık şehirler kendilerini tanıtmak zorundalar.

istanbul-turizm-dernegi-001.jpgİSTANBUL İÇİN TANITIM FİLMİ HAZIRLIĞI
ISTTA, olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde TÜROFED’in koordinasyonunda Polonya, Rusya Federasyonu ve Çin de gerçekleştirilecek olan Türkiye Festivalleri’ne katılım kararı aldıklarını da hatırlatan Korkmaz, bu konuda şu bilgileri verdi: 

Türkiye turizmi için büyük önem taşıyan Türkiye festivallerinde yüz binlerce turisti İstanbul’un turizm değerlerini buluşturmayı amaçlıyoruz. İstanbul’u tanıtmak amacıyla belirlediğimiz “Definitely İstanbul” sloganı için mesleğinde dünyaca bilinen sanatçı, sporcu, yazar, doktor ve iş dünyası temsilcisi Türk vatandaşlarının katılımı ile bir tanıtım filmi çekmeyi planlıyoruz. Çekeceğimiz bu tanıtım filmini dünya çapında gösterime sokmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca İstanbul’a seyahat edecek yerli ve yabancı turistlere yönelik “www.definetely.istanbul” internet sitesinin hazırlığını yapıyoruz. İlgili internet sitesi; yeme, içme, konaklama, sağlık, finans, yatırım, kültür ve sanat konularında hizmet verecek. 2018 yılında turizmle ilgili yurtdışındaki çeşitli etkinliklere katılacağız”

istanbul-turizm-dernegi-002.jpg

SEYAHAT EDENLER SİYASİLERİN FARKINA VARDI
İstanbul Büyükşehir qBelediyesi’ne “buyrun projelerden birini siz sahiplenin” dedik Definetly İstanbul adlı bir web sitesini siz yönetimn dedik. Aslında turizmin tek dinamizmi var, o da güvenliktir. Şehri güvenli hale getirirseniz turistin gelmesi için engeli ortadan kaldırmış olursunuz. Artık seyahat edenler siyasi kararların farkına vardı. Tatili için engel tanımıyorlar.

istanbul-turizm-dernek.jpgdefinitely-istanbul-001.jpg‘KESİNLİKLE İSTANBUL’ DEDİK
İstanbul’un kendini tanıttığı bir yapı olmadığını gördük. Bunun için yola çıkarak zamanı yakalamak istedik. İstanbul’u nasıl tanıtabiliriz diye kendimize sorduğumuzda bir çok slogan ürettik. Dünyada yaşamın bütün tatlarını yaşamak için nereye gidebiliriz dediğimizde ‘Kesinlikle İstanbul” sözü aklımıza geldi ve sloganımızı böyle bulduk. Aslında Türkiye’nin kaynakları ve 100 milyonluk bütçesi iyi kullanılırsa 100 milyon turist alma kapasitesi vardır.
Yaklaşık bir yıl önce ekip arkadaşlarımızla temellerini attığımız İstanbul Turizm Derneği ile harekete geçerek yurtdışı fuarlarda tanıtama başladık. Emitt, ITB Berlin, Moskova MITT Fuarı’nda önemli kuruluşlarla işbirlikleri kurduk. Dubai ATM Fuarı’nda tanıtım yapacağız. Daha sonra Polonya, Rusya, Çin ve Vietnam’da etkinliklerimiz olacak.

istanbul-turizm-dernegi-003.jpgSİVİL TOPLUM KURULUŞLARI MESLEK HALİNE GELDİ
Türkiye’de sivil toplum kuruluşları birer meslek haline geldi. Yöneticiler 15-20 yıl oturdukları koltuktan kalkmıyorlar. Zaman içinde ise hizmeti unutup başka işlere bakıyorlar. Bakarsanız sektörü yönettiklerini zannediyorlar. İstanbul Turizm Derneği’nde iki dönem üstüste yönetimde olanın ancak üç yıl üyelik sonunda tekrar yönetimde yer alması kuralını getirdik. Zaten şimdilik 50 üyemiz var. İstanbul’da yaşayan 15 milyon doğal üyemiz var.

yalcin-aydin.jpgYALÇIN AYDIN: 5 YILDIZLI OTELLER 3 YILDIZLI DEĞERİNDE
Zorlu Holding Turizm Başkanı Yalçın Aydın’da konaklama sektörü hakkında İstanbul şu anda yer alan 92 adet 5 yıldızlı otelin 235 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirterek, İstanbul ve Türkiye’nin turizm potansiyeline ilişkin şu verileri paylaştı: “Türkiye’deki otellerin toplamda 915 bin yatak kapasitesi yer alıyor. Bunun yüzde 45’i 5 yıldızlı, yüzde 30’u da 4 yıldızlı oteller. İstanbul, 2014 yılında 1.3 milyon, 2015’te 1.4 milyon, 2016’da 1.3 milyon ve 2017’de ise 1.1 milyon turist çekti. İstanbul, Ocak 2018’de ise 1.8 milyon turisti ağırladı. Bu iyiye işaret. 2016 yılında yüzde 50 dolululuk oranı ile çalışan İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerin 2017’deki doluk oranları yüzde 63’e ulaştı. Bununla birlikte bu otellerin 2016 yılında 87 Euro olan fiyat ortalamaları 2017’de maalesef 75 Euro’ya geriledi”

ustun-ozbey-001.jpg

DÜNYANIN EN DEĞERLİ ŞEHRİ İSTANBUL
Toplantıda daha sonra söz alan ISTTA Yönetim Kurulu Üyesi Üstün Özbey ise İstanbul’un tanıtımı konusunda İstanbul’a İstanbullu’nun sahip çıkması gerektiğini, bunun da en önemli ayağının turizm de eğitim olduğunu söyledı. Üstün Özbey, İstanbul turizmi için önemli projeler geliştirdiklerini belirterek "Ortak akılda buluşarak dünyanın bu en değerli şehrini özlenilen seviyeye getireceğiz" dedi. 

erol-turanlioglu-001.jpg

ŞEHRE KARŞI GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ
Erol Turanlıoğlu, İstanbul için ne yapılsa az olduğunu belirtirim şehrin yeterince tanıtılmadığını söyledi. Turanlıoğlu İstanbul Turizm Derneği ile sivil toplum kuruluşu olarak şehre karşı görevlerini yerine getirdiklerini belirtti.

erkan-gurkan.jpgORTAK MENFAATTE PRAMİT ŞEKLİNDE BULUŞMA PROJESİ
Toplantıya katılan Kosgeb eski başkanı Erkan Gürkan “Beni Hafife Alma”  projesi ve daha bir çok proje oluşturduklarını belirterek şunları anlattı "Bu projede hep "birlikteyiz.  Birilerinin bir yerde buluşması lazım. Bildiği şeyleri paylaşmalı diyerek yola çıktık. Toplumun her kesiminde değer üreten ve meraklı olan yaşam tarzı olanların değerden fayda bekleyenleri bir araya getirdik. Bir yanda kamu ve diğer tarafta tarafların hepsi piremit şeklinde buluşorlar. Bunun en kritik konusu turizmdir. Bu yaşama alanı bize aitse onu nasıl kıymetlendirip değerlendirebiliriz diyerek yola çıktık."

Bu haber toplam 10386 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.