• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

İstanbul Havalimanı’nda ‘acente engeline’ ODDER tepki gösterdi

İstanbul Havalimanı’nda ‘acente engeline’ ODDER tepki gösterdi
Ortadoğu Turizmini Geliştirme Derneği-ODDER Başkanı Cüneyt Mengü’de yetkililere gönderdiği bir yazıyla uygulamanın düzeltilmesini istedi.

İSTANBUL - İşletmeci İGA’nın İstanbul Havalimanı’nda seyahat acentelerin misafirlerini karşılamalarına getirdiği engel ve yolcu başına ücret talep etmesi üzerine artan tepkilere Ortadoğu Turizmini Geliştirme Derneği-ODDER Başkanı Cüneyt Mengü’de katıldı ve yetkililere gönderdiği bir yazıyla uygulamanın düzeltilmesini istedi.
ODDER Başkanı Mengü, “Incoming yapan seyahat acentelerinin ‘İGA Meeting Lounge’ uygulamasına itiraz ve düzeltme önerileri” başlıklı yazısını Kültür ve Turizm bakanlığı, İstanbul Valiliği Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı, İstanbul İl Kültür ve Turizm müdürlüğü. İBB Turizm Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı, TÜROB ve TÜRSAB’a göndererek turizme zarar veren uygulamaden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
 

odder-baskani-cuneyt-mengu.jpg

Ortadoğu Turizmini Geliştirme Derneği-ODDER Başkanı Cüneyt Mengü’nün yetkililere gönderdiği yazı şöyle:

İNCOMİNG YAPAN SEYAHAT ACENTALARININ “ İGA MEETİNG LOUNGE” UYGULAMASINA YÖNELİK İTİRAZ ve DÜZENLEME ÖNERİLERİ

2016 yılında kurulan Ortadoğu Turizmini Geliştirme Derneği’ne (ODDER) üye olan seyahat acentaları son 3 yılı kapsayan hizmet ihracatı verileri temel alındığında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ülkemize en yüksek miktarda döviz ve en fazla sayıda turist getiren acenta konumundadırlar.

Derneğimizin “İGA Meeting Lounge” konusu ile ilgili 02.01.2020 tarihli toplantısında görüşülen hususlar ve önerilerimiz aşağıda bilgilerinize sunulmuştur;

ACENTELER MİSAFİRLERİ İLE BULUŞAMIYOR

01 Ocak 2020 tarihi itibariyle başlatılan ve Türkiye’nin imajına katkı sağlamak amacıyla hizmete girdiği belirtilen, havaalanındaki karşılayıcıların konforlu ve kargaşaya sebep olmadan misafirleri ile buluşmalarını gerçekleştirmek hedefi ile hayata geçirilen “IGA Meeting Lounge”, hizmeti sebebiyle seyahat acentaları, bırakın misafirlerine bu konforu yaşatmak, misafirleri ile buluşamaz hale gelmiştir. Özellikle yurt dışından gelen misafirlerimiz acenta yetkililerini karşılarında göremedikleri için mağdur olmuş ve ülke imajına katkı sağlamak gayesi ile başlatılan bu uygulama ne yazık ki pratik uygulamadan çok uzak bir şekilde hayata geçirilmiş bulunmaktadır.

HANUTÇU ILE ACENTEYI AYNı KEFEYE KOYAN ANLAYıŞ

üzere, bacasız sanayi olarak addedilen Turizm Sektörü, milli ekonomimizin mihenk taşıdır. Dünyanın en büyük havalimanı olarak inşa edilen İstanbul Havalimanında güvenli yolcu akışı konusu önem arz etmektedir. Hiçbir seyahat acentası ülkemize gelen turistlerin havalimanında “hanutçu” tabir verilen simsarlarla muhatap kalmasını istemez. Turistleri karşılama cesareti gösteren illegal kişiler sebebiyle deyim yerindeyse “kurunun yanında yaş da yanar” misali TÜRSAB üyesi olan seyahat acentaları aynı kefeye konulmuş, uygulama pratiklikten uzak ve tamamen kaosa dönüşmüştür. Üzülerek belirtmek isteriz ki, yurtdışından gelen misafirler alışa geldikleri düzenden farklı olan bu uygulama sebebiyle acenta karşılayıcılarıyla buluşamamakta ve başka araçlara binerek gidecekleri yere gitmek zorunda kalmaktadırlar. Konu seyahat acentaları açısından incelendiğinde, acenta gerek karşılama için gönderdiği ve misafiri alamayan araç ve personel giderleri, gerekse misafirin konaklayacağı yere ulaşması için ödediği araç masraflarını da üstlenmek mecburiyetinde kalmaktadır.

BAŞKA ÇÖZÜM ÇARELERI BULUNABILIR

Yukarıda belirttiğimiz gibi ülke imajımız açısından gelen turistlerin güvenliği ve rahatlığı hususunda yapılacak her makul ve uygulanabilir çalışma, seyahat acentaları tarafından da sonuna kadar desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, karşılanan turistlerin isimlerinin yazıldığı farklı ebat renk ve düzendeki karşılama tabelaları ciddi manada görüntü kirliliğine yol açmaktadır. Bunun yerine belirli kriterler dâhilinde standart ebat ve renkte karşılayıcılar tarafından misafirlerle buluşma noktasında kolaylık sağlamak gayesiyle sadece firma adı ve logosunun bulunduğu tabelalar kullanılabilir.

Aynı şekilde karşılanacak yolcuların isimlerini önceden yetkili birimlere bildirilmesi hususunu da destekliyoruz. Ancak bu uygulamanın pratik olarak nasıl hayata geçirileceği konusu detaylı bir şekilde sorgulanmalıdır! Örneğin; Karşılanan kişi sayısı 3-5 kişi ile sınırlı değildir. Aynı gün içerisinde her bir acenta olarak münferit ve grup bazında yüzlerce hatta binlerce kişiden söz ediyoruz. Bilindiği üzere bu hanutçu simsarların illegal olarak acenta müşterilerini karşılamaları resmi prosedürlere uygun olarak iş yapan seyahat acentalarını da mağdur etmektedir.

KARŞILAMADA TÜRSAB BELGELERİ YETERLİ OLMALIDIR

Yeni “meeting lounge” uygulamasında acentanın yolcu veya yolcuların isimlerini yetkililere önceden bildirmesi ve bu isimlerin bilgisayara girilerek yolcunun dijital ekranda kendisini karşılayacak acenta temsilcisinin olduğunu bilmesi pratikte uygulanması çok zor bir sistemdir. Bunun başlıca nedeni dijital ekrana yansıyan isimler devamlı olarak yer almamakta ve ekran çok çabuk değişmektedir. Arındırılmış sahada bekleyen misafirler kendi isimlerini görmedikleri takdirde ne yapacaklardır? Mevcut durumda turistler muhatablarını bulmakta zorluk çekmektedirler. İlaveten turistler ekranda lisan sorunu yaşamaktadırlar .Bu sorunlar mutlaka çözümlenmelidir.

Burada en doğru olan uygulama seyahat acentası personellerinin taşıdıkları TÜRSAB transfermen kartlarının esas alınması ve sadece istenilen belgeler eşliğinde kendi firmalarına ait olan misafirlerini karşılamaları konusunda ciddi denetimler yapılmalıdır. Üzülerek belirtmek isteriz ki; hiçbir resmi evrakı olmayan pek çok karşılayıcı elini kolunu sallayarak rahatlıkla iş yaparken, seyahat acentalarının resmi evraklı ve sigortalı çalışan Kaptan ve TÜRSAB kimlik kart taşıyan transfermen elemanları, “kabahatler kanununa göre” cezai işleme tabi tutulabilmektedir.

ACENTELER ÜLKE TURiZMİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Önerileri daha da çoğaltabiliriz. Örneğin; Seyahat Acentacıları ile illegal iş yapanlar arasında ayrım yapılabilmesi için, incoming faaliyeti göstererek ülkemize döviz sağlayan acentalar farklı kategorilere ayrılmalıdırlar. Resmi olarak vergi dairesinden onaylı bilanço verilerine dayanarak yıllık en az 1 Milyon $, cirodan başlayarak (gerekli görüldüğü hallerde daha da yükseltilebilir) acentalar ile İGA arasında yapılacak bir akreditasyon sözleşmesi neticesinde ülkemize döviz sağlayan seyahat acentalarına kolaylık sağlanmalı ve bu acentaların turistleri rahatlıkla karşılayabilmelerinin önü açılmalıdır.

Sonuç olarak; ülke imajımıza hizmet etmek ve gelen misafirlerin konforlu bir şekilde karşılanması gayesi ile hayata geçirilen bu uygulama, seyahat acentalarının ve turizmin global gerçekleri göz önüne alınarak revize edilmeli, pratikte uygulanabilir hale getirilerek, ülke turizmimize fayda sağlayacak bir hüviyete dönüştürülmelidir. Mevcut uygulamanın bu şekilde devamı halinde ülkemize turist getirme konusunda çok önemli görev yüklenen incoming acentalarının çalışmaları ciddi manada zorlanacaktır.

Dr. Cüneyt MENGÜ

ODDER Başkanı

Bilgi İçin;

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı-Özel Kalem Müdürlüğü

T.C İstanbul Valiliği-Turizm’den Sorumlu Vali Yardımcısı

İstanbul İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü

İBB Turizm Müdürlüğü

İstanbul Büyük Havalimanı ( İGA )

Turob

ODDER | Ortadoğu Turizmini Geliştirme Derneği
A: Cumhuriyet Caddesi 125 Sisli Istanbul Turkiye
T: +902122965620 | F: +902122323954
E: odder@mail.com | info@odder.org.tr

Bu haber toplam 5193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.