• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Hedefi gözlemevi oteli kurmak

Hedefi gözlemevi oteli kurmak
Türkiye'nin ilk özel rasathanesiyle adını duyuran "Astro Cumali" lakaplı Cumaittin Turap'ın hedefi 50 yataklı gözlemevi oteli kurmak

ONDU- Ordu'nun Ulubey ilçesi Sayacabaşı mevkiinde 2005 yılında açtığı Türkiye'nin ilk özel rasathanesiyle adını duyuran "Astro Cumali" lakaplı Cumaittin Turap, NASA ve İsviçre'deki uzay gözlemevlerine üye oldu. Uluslararası üyelik için İsviçre'ye aylık 30 frank, NASA'ya üyelik aidatı olarak 39 dolar verdiğini belirten Turap, "Şimdi amacım 50 yataklı tesis yapıp insanların buraya gelmelerini ve konaklamalarını sağlamak" dedi.

Ulubey ilçesine kurduğu gözlemevi ile adını duyuran "Astro Cumali" lakaplı Cumaittin Turap, 1969'dan beri yurtdışında kazandığı tüm servetini harcayarak köyüne 3 yıl önce uzay gözlemevi yaptı. Evli ve 3 çocuk babası Turap, "Burası için yaklaşık 1 milyon YTL harcadım. 8 ay önce de İsviçre ve NASA'daki uzay gözlemevlerine üye oldum. Bana özel tasarlanmış bir program verdiler. Bu programı bilgisayarıma kurdum ve verdikleri şifreyle anında dünyadaki tüm gözlemevleriyle bağlantıya geçebiliyor, online görüşmeler yapılabiliyorum. Özellikle İsviçre'deki gözlemevindeki arkadaşlarımla da sık sık bağlantı kuruyoruz. Onlar benim teleskoplarımdaki canlı görüntüleri, ben de onların teleskoplarındaki canlı görüntüyü inceleme fırsatı bulabiliyorum. Uluslararası üyelik için İsviçre'ye aylık 30 frank, NASA'ya üyelik aidatı olarak 39 dolar veriyorum. Gözlemevimin bulunduğu bölgeye 50 yataklı bir tesis yapıp yurtiçinden ve yurtdışından insanların buraya gelmesini ve birkaç gün kalmasını sağlamayı amaçlıyorum" dedi.

 

Yabancı turistler geliyor

Gözlemevine yazın tur firmalarının turist getirdiğini söyleyen Turap "Burası Türkiye'nin ilk ve tek özel uzay gözlemevi merkezi. Tek eksiğimiz buraya 50 yataklı konaklama yerleri ve çevre düzenlemesi yapılması. Çünkü yaz mevsiminde artık Astro Cumali Tesisleri'ne tur firmaları da geliyor. Geçen yaz Alman ve Fransızlar turist kafileleri geldi. Burada kalacak yer olmadığı için karavanıyla gelenler karavanında, olmayanlar kendilerine ait çadırlarda konakladılar. Eğer buraya konaklama yerleri de yapılırsa, hem yerli hem de yabancı turistlerimizi ağırlama fırsatı bulabiliriz. Buranın Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da desteklenmesini bekliyorum" diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.