• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Güler:20 milyar dolar katkı yaptık

Güler:20 milyar dolar katkı yaptık
Enerji Bakanı Hilmi Güler: "5 yılda sadece elektriğe zam yapmayarak Türkiye'ye sağladığımız katkı yaklaşık 20 milyar dolardır. Sanayiciye katkımız büyüktür"

Özkan Altıntaş -Türkiye Turizm


İSTANBUL -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, göreve geldiklerinden bugüne kadar, sadece elektriğe zam yapmayarak, başta sanayici ve ticarethaneler olmak üzere Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar dolara yakın katkı sağladıklarını söyledi. 5 yıl önce yaptıkları yüzde 6,5'luk indirim çıkarılırsa göreve geldiklerinden bu yana sanayide yaptıkları farkın yüzde 3,5 olduğunu belirterek, "Acaba kendileri sattıkları mallarda, girdilerden ne kadar zam yaptılar. Bizim sanayiciye katkımız büyük" diye konuştu.

Güler, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin(EGD) geleneksel Yılbaşı Kokteyli'nde basın mensuplarının elektrik zammına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Güler, sanayicilerin zamma verdikleri tepkilerin hatırlatılması üzerine, zammın bugünkü koşullarda gerekli olduğunu anlattı. Daha önce aynı sanayicilerin yaşadığı bu ülkede her ay otomatik zamların yapıldığını ifade eden Güler, göreve geldikleri günden bu yana yaptıkların yüzde 6,5 indirimle birlikte zam tutarının yüzde 3,5 olduğuna işaret etti. Güler, "Tabi teşekkür beklemiyoruz. Ama o indirimi kimse farkına varmadı.Üstelik daha sıkı bir dönemdi." diye konuştu. Sanayiciye elektriğe 5 sene boyunca zam yapmayarak büyük katkı sağladıklarına dikkat çeken Güler, sadece elektriğe zam yapmayarak, başta sanayici ve ticarethaneler olmak üzere Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar dolara yakın katkı sağladıklarını söyledi. Güler şöyle konuştu: "Toplam 5 yılda yüzde 62-63'lük bir enflasyon oranı var. Bizim sanayide yaptığımız fark yüzde 3,5 kadar. Acaba kendileri(sanayiciler) sattığı mallarda, girdilerde ne kadar zam yaptılar? Bizim katkımız çok büyük. Aslında tabi biz görevimiz olduğu için teşekkür beklemiyoruz. Ama yapılan çalışmalar da diğer ülkelerle birlikte mukayese edildiği zaman çok büyük bir kaynak katkımız oldu."

 



BAKAN TÜZMEN: "5 YILDA ZAM YANSITMAMAK İÇİN DİRENDİK ARTIK ÇARESİZ KALDIK"

 

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ise, sanayici ve hükümet kanatlarının elektrik zammıyla ilgili bakış açılarında kendilerine göre haklı olduklarını söyledi. Tüzmen, dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarının 2002 yılından buyana 5 kat arttığını ve bu artışı hükümetin sanayiciye yansıtmadığına işaret ederek, sanayiciye destek olmak için bugüne kadar enerji fiyatlarına zam yapılmadığını söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu: "Ama çaresizdik tabi. Son noktada artık 5 kat artış varsa bunu yansıtmak zorundasınız. Tabi 5 kat olarak değil artık bu şekilde yüzde 10'luk, 15'lik dilimler halinde. Gönül isterdi ki yansıtmayalım. O kadar güçlü olalım. Ama dünyanın tüm güçlü devletleri yansıtırken bizim yansıtmamamız mümkün değil. Açıklamaların her iki tarafta da(hükümet ve sanayici) haklılık payı var. Sanayicinin de girdi maaliyetleri arttıkça rekabet gücü düşüyor."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.