• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Gökova ve Sedir'e AB projesi

Gökova ve Sedir'e AB projesi
Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin kıyı yönetim çalışmaları projesi, AB'nin destekleoiği ilk 10 proje arasında yer aldı.

MUĞLA- Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından kıyı yönetim çalışmaları kapsamında hazırlanan proje, Avrupa Topluluğu MEDA Programı’nca desteklenen ilk 10 proje arasında yer aldı. Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Proje Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Özhan, Gökova ve Sedir Adası’nı kapsayan projelerinin, Avrupa Topluluğu’nun Avrupa-Akdeniz Ortaklığı MEDA Programı’na sunulan 65 proje arasından seçilerek, ilk 10 proje arasında yer aldığını söyledi.



Gökova ve Sedir Adası’nda 3 yıl boyunca yürütülecek proje çerçevesinde, doğal alanların ve türlerin korunması, ören yerlerinin yönetilmesi gibi çalışmalar yapılacağını bildiren Prof. Dr. Özhan, 1 milyon 334 bin 500 avro bütçeli projeye, Avrupa Topluluğu’nca 1 milyon 67 bin 600 avro maddi destek verildiğini belirtti. Projenin amacının Türkiye’de ilk kez ilgili tüm kurumlarının katılımıyla bir kıyı alanının bütünleşik yönetimini gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özhan, üniversite yönetimindeki projenin, Özel Çevre Koruma Kurul Başkanlığı, Muğla Valiliği ve Akyaka Belediye Başkanlığı ortaklığında yürütüleceğini kaydetti.

 

KÖRFEZ BOZULMAMALI

 

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik de Gökova’nın bölgenin incisi olduğunu ve en iyi şekilde korunması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

 

“Gökova Körfezi’nde son dönemlerde çeşitli problemler yaşanıyor. Bunlardan birisi kıyı alanların yönetiminde ortaya çıkan sorunlar. Hatta doğal problemler de var. Taban suyunun farklı bir tarzda yükselişi ve bu konudaki spekülasyonlar sorunlar arasında. Bunları sağlam bir temele oturtarak, çözüm aramak istiyoruz. Bu projeyle bir başlangıç yapılabilirse, bizden sonraki nesle aynı güzelliklerin taşınabileceğine inanıyorum.”

 

PROJEDE ELE ALINACAK KONULAR

 

Gökova ve Sedir Adası bölgelerinde yürütülecek projede, doğal alan ve türlerin korunması, ören yerlerinin yönetilmesi, rekreasyon planlaması, kumsal aşınması, kumsalların geliştirilmesi ve yönetilmesi, aile balıkçılığının geliştirilmesi, kıyı suları kalite yönetimi, çöp sorunu, CBS veri tabanı oluşturulması, bilinçlendirme, eğitim ve tanıtım etkinlikleri, halk toplantıları, çalıştay ve konferanslar düzenlenmesi, denizde ve sualtında çeşitli gözlem ve ölçümler yapılması, Gökova İç Körfezi, Akyaka ve Sedir Adası belgesellerinin yapımı, ziyaretçi merkezinin tasarlanması ve kurulması, bütünleşik kıyı yönetimi eylem planının hazırlanması ve uygulanması çalışmaları yapılacak.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.