• BIST 9538.72
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 23 °C

Göbeklitepe’nin Maketi Cannes’da büyük ilgi gördü

Göbeklitepe’nin Maketi Cannes’da büyük ilgi gördü
RJ Models, yapımı 1.600 saat süren Göbeklitepe’nin maketini Cannes’da gerçekleşen MIPIM Fuarı’nda ilk kez sergiledi.

CANNES - Hazırladığı mimari maketlerle dünya çapında ses getiren çalışmalara imza atan RJ Models, yapımı 1.600 saat süren Göbeklitepe’nin maketini Cannes’da gerçekleşen MIPIM Fuarı’nda ilk kez sergiledi. Fuarı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank da RJ Models standında sergilenen Göbeklitepe’nin Maketi’ni inceleyerek maket ile ilgili bilgi aldı.

gobeklitepe’nin-maketi cannes.jpg

Dünyanın lider mimari maket tasarım şirketi RJ Models, hazırlıkları uzun süredir devam eden Göbeklitepe maketini 12-15 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de görücüye çıkardı. Fuarda büyük ilgi gören Göbeklitepe Maketi’ni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank da ziyaret etti. Beğenilerini dile getiren Bakan Kurum, maketi inceleyerek bilgiler aldı.

gobeklitepe’nin-maketi cannes-001.jpg1000 parçalık maket 1600 saatte tamamlandı

RJ Models’ın Hong Kong’daki fabrikasında üretilen ve yaklaşık 1.000 parçadan oluşan Göbeklitepe’nin maketi için 20 kişilik bir ekip tam 1.600 saat çalıştı. 2.5x1.5 metre ölçülerindeki maketin hazırlanışında, Göbeklitepe ziyaretçi merkezi için özel hazırlanan materyaller ve Şanlıurfa Müzesi’nde bulunan çizimleri baz alındı. Makette Göbeklitepe’nin inşa süreci varsayılan teorilere göre aktarılmaya çalışıldı. RJ Models, “tarihin sıfır noktası”nın maketini, Göbeklitepe’nin 20 yıl boyunca kazı, koruma ve araştırma çalışmalarının yanı sıra ulusal ve uluslararası iletişimine destek verecek ana sponsoru olan Doğuş Grubu’nun da desteğiyle hazırladı.
Göbeklitepe maketine ilişkin konuşan RJ Models Bölgesel Ortaklarından Uğur Maslamani, şunları söyledi: “Aylar süren çalışmalar sonucu hazırladığımız Göbeklitepe’nin maketi MIPIM’de ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti. Standımızı ziyaret edenler sadece maketle değil Göbeklitepe’yle ilgili de bilgi almak istedi. Çalışmalarımızın böyle sonuç vermesinden büyük mutluluk duyuyoruz.”

2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi nedeniyle bu maketin Türkiye’nin ve bölgenin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağını hatırlatan RJ Models Bölgesel Ortaklarından Hakan Özkan ise şöyle konuştu: “UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe için uzun yıllar konuşulacak çok değerli bir çalışmaya imza attık. İlk kez MIPIM’de sergilediğimiz Göbeklitepe maketi ile yüz binler, belki de milyonları “tarihin sıfır noktası” Göbeklitepe ile tanıştıracağız.”

RJ Models, 2015 yılında yine MIPIM’de sergilediği İstanbul Ticaret Odası için hazırladığı 96 metrekarelik ‘’Yaşayan İstanbul Maketi’’ ile büyük ses getirmişti. Video haritalama teknolojisinin kullanıldığı görüntü ve ses efektleriyle ziyaretçilere adeta şehrin 24 saatini yaşatan maket, 2015 Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde “Altın Stevie”ye layık görülmüştü.

gobeklitepe’nin-maketi cannes-003.jpg

RJ Models hakkında:

Hong Kong merkezli dünya çapında bir mimari maket şirketi olan RJ Models, başta ABD, Hindistan, Avustralya ve Fransa, İngiltere, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türkiye olmak üzere 90’dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. RJ Models, konut projeleri, devlet daireleri, üniversite kampüsleri, oteller, havaalanları, rekreasyon ve spor tesisleri, kamu ve özel kuruluşlar, sağlık tesisleri gibi alanlarda mimari maket hazırlamaktadır. Tüm maketlerini, 15.000 metrekarelik fabrikasında hazırlayan RJ Models, her yıl 700’den fazla mimari maket üretmektedir. Türkiye pazarına 2010 yılında giren şirket, 2012 yılından bu yana RJ Models Türkiye olarak tüm Avrupa ve Türki Cumhuriyetler’e hizmet vermektedir. RJ Models Türkiye’nin hazırladığı mimari maketler arasında İstanbul Ticaret Odası için hazırlanan “Yaşayan İstanbul” maketinin yanı sıra İstanbul Havalimanı, Fatih Belediyesi için üretilen 96 m2’lik tarihi yarımada maketi, Tarlabaşı 360 Kentsel Dönüşüm Projesi, Balıkesir Yat Limanı, Rekreasyon Alanı ve Köprü Maketleri, İzmir İstinyepark Alışveriş Merkezi, Başakşehir Stadyumu ve tüm spor kompleksi, Çamlıca Camii, Benesta Acıbadem, Sea Pearl, Büyükyalı, Ankara Altınoran Projesi, Emlak Konut Ataşehir Master Plan Maketi, Artaş Avrupa Ofis Kulesi Ataşehir gibi birçok önemli çalışma bulunmaktadır.

Bu haber toplam 3981 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.