• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Gay turizmi 3 milyar euro bıraktı

Gay turizmi 3 milyar euro bıraktı
Avrupa'nın yüzde 6 nüfusunu oluşturuyorlar ve turizmin yüzde 10 payını ellerinde bulunduruyorlar. Sadece İtalya'da gay turizminin yıllık cirosu 3 milyar euroymuş.

Reha Erus


ROMA- Dünyada turizm için en çok para harcayanların gayler olduğunu biliyor muydunuz? İtalya'da yayınlanan aylık turizm ve havacılık dergisi "Guide Viaggi"nin son sayısı yazdı. Ana konuyu gay turizmine ayırmış. Hemen üç rakam verelim. Avrupa'nın yüzde 6 nüfusunu oluşturuyorlar ve turizmin yüzde 10 payını ellerinde bulunduruyorlar. Sadece İtalya'da gay turizminin yıllık cirosu 3 milyar euroymuş.



Gay turizmini yine bir erkekle resmi nikah kıyan Lan Johnson "Out Now" adıyla Sydney'de 1992'de başlatmış. Out Now'un asıl amacı gaylere iş sektöründe danışmanlık yaparak pazarlara sokabilmek ve bu alandaki tabuyu yıkmakmış. Lan Johnson öncelikle turizmin devlerine kendilerini kabul ettirmeyi hedeflemiş. İlk aşamada Lufthansa, KLM, United Airlanes Havayolları, Hilton Oteller zinciri, Maison de la France, Berlin ve İsviçre turizm ofisleri ile anlaşmalar yapmış. Gayler için farklı özel fiyatlar almayı başarmış. Sonra dünya turuna çıkarak gaylerin sürekli karşılaştıkları itici sorunları anlatıp bunları hoşgörüye çevirme uğraşı vermiş.




Lan Johnson şunları anlatıyor: "Gay dünyasını tanımayanlar klasik davranış hatası yapıyorlar. Öncelikle gaylerin engellenemez kompleksini fazlasıyla aşağılamaya gidiyorlar. Ancak biz turizm sektörünün inanılmaz bir potansiyel olan gaylere ihtiyacı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Öncelikle gayler çok daha anlayış gösteren, daha çok para harcayabilen, daha az sorun yaratan turist görünümü vermektedir. GLBT (gay, lezbiyen, biseksüel ve transseksüel) genelde çocuğu olmayan, tek veya çift olarak dolaşan seyahati seven, lüks yaşamayı benimseyen, bol para harcayan, etrafını rahatsız etmemeye özen gösteren bir tatil sektörüdür. Üstelik kendi biletini kendisi online alır, rezervasyonlarını internetten yapar. Gaylerin yüzde 71'i bu yolu seçer. GLBT tüketicisi turist olarak kendisini neyin memnun edeceğini hemen belirtir. Hassastırlar. Pink Holiday'e (Pembe tatile) önem vererek romantizm yaşamak isterler. "Hoş geldiniz" sözcüğünü hep duymayı düşlerler.




Lan Johnson gay müşterilere hitap için bazı kuralları turizm sektörüne anlattıklarını da belirtiyor. Johnson, "Öncelikle onları sınıflandırmamalı. Kibar davranılması ve hoşgörü ile karşılanmaları gerekir. Dürüstlükten hoşlanırlar, hizmet konusunda titizdirler. En güzel odaları isterler. Genelde tekler 25, çiftler ise 45-50 yaşlarındadır. El ele dolaşabilecekleri yerleri tercih ederler. Tabii bunun için de kanıksandıkları San Francisco, Sydney, Londra, Berlin ve Las Vegas'ı tercih ederler" diyor.

International Gay& Lesbian Travel Association (Uluslararası Gay ve Lezbiyen Seyahat Birliği) gaylerin yüzde 98'inin " Gay Friendly" ve "Gay Welcome Hotel" sitelerinden rezervasyon yaptıklarını ve genelde 10 günlük turlar seçtiklerini ancak son iki yıldır GLBT'nin yüzde 31'inin gemi turunu benimsediğini yansıtıyor.

İtalya'da 5 milyon itirafçı GLBT var. Yani nüfusun yüzde 8,5'i. İtalyan GLBT'leri yolculuk için eylül, ekim ve şubat'ı tercih ediyorlar. Hafta sonu veya Short Break denilen 3-4 günlük gezilerde genelde gay festivallerinin, casinoların, gay kulüplerinin ve gaylerin hoşgörü ile karşılandıkları yerlere gidiyorlar. 2006 yılında İtalya'nın bu alandaki cirosu 3.2 milyar euroya ulaşmış. Kanarya Adaları ilk tercihleri. San Francisco ise ikinci. Tek arzuları Çizme'de gaylerin evlenme yasasının bir an önce çıkması. Gaylerde balayı da başlı başına bir kutsallık ve turizmi patlatabilir.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.