• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Financial Times: Para dolu çantalarla geliyorlar

Financial Times: Para dolu çantalarla geliyorlar
Dünyanın çok okunan gazetelerinden Financial Times, Türkiye’de yabancılara pasaport verilme şartlarının kolaylaştırılmasının sonrasında bir dosya haber hazırladı.

İSTANBUL - Dünyanın çok okunan gazetelerinden Financial Times, Türkiye’de yabancılara pasaport verilme şartlarının kolaylaştırılmasının sonrasında bir dosya haber hazırladı. Laura Pitel imzalı haberde, uygulamanın özellikle Orta Doğu’dan büyük ilgi gördüğü iddia edildi. 250 bin dolar bedelle konut alana vatandaşlık yolunun açılmasından sonra Arapların Türkiye’ye akın etmesi dış basının gündemine oturdu.

financial-times,.jpgHaberde, soyadını açıklamayan Yemenli bir adamın hikayesi de anlatılıyor. Cemal isimli Yemenli doktor, Avrupa’daki hamile kızını görmek istediğini fakat Yemen pasaportu dolayısıyla vize alamadığını söylerken, “Kızımı görmeye gidemedim, Körfez’de yaşayan hasta babamı da görmeye gidemedim. Yemen pasaportunu gören vize vermiyor. Bu sebeple Türkiye’ye başvurup vatandaşlık almaya karar verdim” diyor. İstanbul’da 250.000 dolarlık iki daire aldığını başvurusunu yaptığını söyleyen Cemal, “Bu yaz Türk pasaportumun gelmesini bekliyorum” diyor.   İnşaatçıdan vatandaşlık turu: 250 Bin dolara..

Cemal, “Türk vatandaşlığı bütün kapıları bana açacak” diyor. Bölgedeki yatırımcı ve emlakçılarla görüşen Financial Times muhabiri, satışların çok olduğunu söyledi.   

“PARA DOLU ÇANTALARLA GELİYORLAR”

Özellikle Afganistan, İran, Pakistan ve Arap ülkelerinden müşterilerin yatırım yaparak Türkiye pasaportu sahibi olduğu belirtilirken, bir emlakçı,“Müşterilerim Avrupa yerine Türkiye’yi tercih ediyor çünkü kültürel benzerlikler var. Dinimiz de yemeklerimiz de benzer. Eğer Avrupa’ya giderlerse yemeğe çıktığınızda domuz mu, dana mı, helal mi değil mi gibi sorularla uğraşmak zorunda kalırlar” dedi.

Financial Times’ın haberinde birçok Orta Doğulunun Türkiye’den ev aldığı vurgulanırken, Libya vatandaşı olan ve İtalya’dan yakın zamanda Türkiye’ye yerleşen 35 yaşındaki bekar bir kadının Türkiye’den 3 ev satın aldığı belirtildi. Kızıyla birlikte Türkiye’ye gelen bekar kadın ismini açıklamazken, “Ezan sesi duyduğum ve başörtüsü takmak zorunda olmadığım bir yerde yaşamak istiyorum” dedi. TC vatandaşlığı bonus olamaz, hükümetin inşaat firmalarını uyarması gerekir

YABANCIYA KONUT SATIŞI YÜZDE 78 ARTTI

TÜİK istatistiklerinden derlenen bilgilere göre, yabancıya konut satışı 2018'de önceki yıla göre yüzde 78.30 artarak 22 bin 234'ten 39 bin 663'e yükseldi.

Yabancıların konut alımında geçen yıl en çok tercih ettiği il 14 bin 270 konutla İstanbul oldu. İstanbul'u, 7 bin 938 konutla Antalya, 2 bin 720 konutla Bursa, 2 bin 133 konutla Ankara ve 2 bin 63 konutla Yalova izledi.

Geçen yıl ilk defa bin adetlik konut satış sınırını aşan iller; bin 366 ile Sakarya, bin 344 ile Trabzon, bin 70 ile Aydın ve bin 22 ile Mersin olarak belirlendi. Türkiye genelinde 2017'de sadece 4 ilde yabancılara satılan konut sayısı bini geçerken, bu sayı geçen yıl 8'di.

TOPLAM SATIŞIN YARISINDAN FAZLASI İSTANBUL VE ANTALYA'DAN

Yabancıların en çok konut aldığı İstanbul ve Antalya'da satılan konut sayısı 22 bin 208'e yükseldi. Böylece toplam satışın yarısından fazlası, İstanbul ve Antalya'da gerçekleşti. 

Türkiye'den en çok konutu 8 bin 205 adetle Irak vatandaşları aldı. Iraklıların toplam satıştaki payı yüzde 20.7 oldu. Iraklıları, 3 bin 652 konut alımıyla İranlılar, 2 bin 718 adetle Suudiler, 2 bin 297 adetle Ruslar, 2 bin 199 Kuveytliler ve 2 bin 84 adetle Afganlar takip etti.

Yabancıya konut satışında geçen yıl en yüksek artış yüzde 253 ile Samsun'da kaydedildi. Samsun'da 2017'de 271 adet olan yabancıya konut satışı, geçen yıl 956'ya yükselerek bin sınırına dayandı.

Samsun'u, yüzde 161 ile Ankara, yüzde 91 ile Yalova, yüzde 85.5 ile Bursa, yüzde 77,5 ile Sakarya ve yüzde 74.5 ile İstanbul takip etti.

Kaynak: Financial Times,
Bu haber toplam 1935 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.