• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Dünyanın yatırımcıları İstanbul'da buluşuyor

Dünyanın yatırımcıları İstanbul'da buluşuyor
Türkiye'ye yatırım yapmış şirketlerin yöneticileriyle, bürokrasinin ve hükümeti buluşturarak İstanbul'un cazibesini artıdmak yeni yatırımların yolu açılmak isteniyor.

EKONOMİK BAKIŞ
ISTANBUL
- ''İstanbul Yatırım Derneği'' ve ''Ortadoğu Ekonomi Platformu'' işbirliğiyle düzenlenen ''Uluslararası Yatırım Zirvesi'', 29-30 Nisan 2015'te İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan "Uluslararası Yatırım Zirvesi", Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden enerji, teknoloji ve inşaat alanında karar verici yatırımcıları ağırlıyor.
Başta Katar Yatırım Otoritesi Fonu Başkanı Şeyh Abdullah Al Thani olmak üzere, toplam 1,5 trilyon dolarlık Körfez yatırım fonlarını yöneten katılımcılar, iki gün sürecek olan zirvede, Türkiye'ye yatırım yapmış uluslararası şirketlerin ve fonların yöneticileri ve Türkiye hükümetinin en üst düzey temsilcileri ile görüşme, fikir alış verişinde bulunma ve Türkiye'deki fırsatları değerlendirme fırsatı yakalayacaklar.
Zirvenin organizatörlerinden İstanbul Yatırım Derneği'nin Başkanı Mehmet Ulusoy, amaçlarının, Türkiye'nin ve İstanbul'un küresel bir yatırım merkezi haline gelmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Ulusoy şöyle konuştu: "Körfez'in önde gelen yatırımcılarını, Türkiye'ye yatırım yapmış şirketlerin üst düzey yöneticileriyle, bürokrasinin ve hükümetimizin önde gelen isimleriyle buluşturarak İstanbul'un cazibesini herkese göstermek, yeni yatırımların yolunu açmak istiyoruz. Geçen seneki Zirve'ye, hükümetimizi temsilen Enerji, Ekonomi ve Çalışma Bakanlarımız katıldı. Körfez'in önde gelen yatırımcılarıyla görüştüler. Bu sene de geniş katılımla benzer bir ortam yaratacağız. Böylece hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin gücüne güç katacağız."
''Enerji'', ''İnşaat'', ''Teknoloji'' ana başlıkları altında gerçekleştirilecek olan zirvede "Küresel Yatırım", "Teknoloji Yatırımları-4G", "Mega Projeler ve Gayrimenkul Yatırım Fırsatları", "Türkiye'de Enerji Fırsatları ve Süreç" ve "Televizyon ve Eğlence Sektöründe Büyük Prodüksiyonlar ve Yatırımlar" başlıkları altında özel oturumlar da düzenlenecek.

dolar.20150407150208.jpg

ABD VERILERININ ARDıNDAN DOLAR DÜŞTÜ, BORSA YÜKSELDI

ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin çok altında gelmesiyle dolar/TL son bir haftanın en düşük seviyesine gerilerken, BIST 100 endeksi de son bir haftanın en yüksek seviyesini gördü.
Güne 2,5891'den başlayan dolar/TL, mart ayı aylık enflasyon verisinin yüzde 1,19 ile piyasa beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından en yüksek 2,5972'ye çıktı.
ABD mart ayı tarım dışı istihdamın 126 bin kişi ile piyasa beklentisi olan 245 binin çok altında gelmesi ve ocak ve şubat ayı tarım dışı istihdam verilerinin aşağı yönlü revize edilmesinin etkisiyle, dolar küresel piyasalarda değer kaybetti. Dolar endeksi ABD verilerinin ardından 97,464'ten 96,549'a kadar geriledi.
Dolar/TL ABD verilerinin ardından sert bir hareketle son bir haftanın en düşük seviyesi olan 2,5577'ye kadar gerilerken, şu dakikalarda 2,5620'den işlem görüyor. Avro/dolar paritesi ise ABD verileri sonrasında 1,0884'ten 1,1023'ye yükselirken, döviz sepeti 2,71'den 2,6875'e geriledi.

BIST 100 ENDEKSİNDE KAZANÇLAR YÜZDE 1'İ AŞTI

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi güne dünkü kapanışa göre yüzde 0,36 değer kazancı ile başlarken, mart ayı enflasyon verisinin beklentileri aşması ile sınırlı gerileyen endeks ilk seansı sınırlı düşüşle 81.596,20 puandan tamamladı.
Gün içinde en düşük 81.501,03 puanı gören ve ikinci senasa yatay başlayan BIST 100 endeksi, ABD'de tarım dışı istihdamın martta son 15 ayın en kötü performansını göstermesinin ardından 82 bin puanı aşarak yüzde 1,2 primle en yüksek 82.739,12'yi gördü.
ABD 10 yıllık tahvik faizi ise sert bir şekilde düşüş gösterdi. Veri öncesi yüzde 1,90 seviyesinde bulunan faizler yüzde 1,81'e kadar geriledi. Yurt içinde iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,17'den yüzde 8,13'e düştü.

''DOLAR/TL'DE 2,5150 GÜNDEME GELEBİLİR''

ABD mart ayı istihdam verilerinde olumsuz hava şartları, yavaşlayan sanayi üretimi, petrol rafinerilerindeki işten çıkarmalar ve durgun inşaat sektörünün etkili olduğu ifade eden analistler, bu durumun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına yönelik belirsizliği artırabileceğini kaydediyor.
Analistler, dolar/TL'nin kısa vadede 2,5150 seviyesine kadar gerileyebileceğini, bu seviyenin görülmesi durumunda ise aşağı yönlü hareketin hızlanabileceğini öngörüyor.
BIST 100 endeksinde yükseliş trendinin devam etmesi halinde 84 bin seviyesinin gündeme gelebileceğini belirten analistler, 82 bin seviyesinin destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

ENFLASYON MARTTA YÜZDE 7,61'E YÜKSELDI

Enflasyon 3 ayın zirvesinde... Enflasyon mart ayında TÜFE'de yüzde 1,19 artışla beklentileri aştı. Yıllık enflasyon yüzde 7,61'le üç ayın zirvesine çıktı.
Enflasyon martta beklentileri aşarken, yıllık bazda üç ayın zirvesine çıktı. Mart ayında aylık TÜFE yüzde 1,19'le beklentileri aştı.
CNBC-e'nin 25 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, TÜFE’de Mart için ortalama yüzde 0,87 artış bekleniyordu. Yıllık enflasyon yüzde 7,61 seviyesine yükseldi. Yıllık enflasyon Ocak'ta yüzde 7,24, Şubat'ta yüzde 7,55 düzeyindeydi.
Yİ-ÜFE Mart ayında aylık yüzde 1,05, yıllık yüzde 3,41 oldu. Çekirdek enflasyon yerine açıklanan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Mart'ta yıllık yüzde 7,75, ""I" yüzde 7,10 oldu.

ZAM ŞAMPİYONU KARNABAHAR

Tüketici fiyatları bazında mart ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 31,31 ile karnabaharda gerçekleşti.

AYLIK BAZDA EN ÇOK ARTIŞ GIDADA

Aylık en yüksek artış yüzde 2,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,42, eğlence ve kültürde yüzde 1,22, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,06 ve sağlıkta yüzde 0,99 artış gerçekleşti.

HABERLEŞME VE ALKOLLÜ İÇKİLERDE DÜŞÜŞ

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,03 ile haberleşme oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Mart ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ

Yıllık en fazla artış yüzde 14,12 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 12,76), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 8,44), sağlık (yüzde 8,43), konut (yüzde 8,03) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

borsa-istanbul.jpg

BORSA İSTANBUL'UN YENI GENEL MÜDÜRÜ TUNCAY DINÇ

Borsa İstanbul'da Genel Müdürlük görevine Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Dinç atandı.
Borsa İstanbul'da genel müdürlük koltuğuna oturacak isim belli oldu. Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, 31 Mart 2015 Salı günü gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu'nda belirlenen yeni Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever başkanlığında toplandı.
Toplantıda, İbrahim Turhan'ın 25'nci dönem milletvekili aday adaylığı için 10 Şubat 2015 tarihi itibariyle istifasıyla boşalan Genel Müdürlük görevine Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Dinç'in atanmasına karar verildi.

limango.jpg

LIMANGO, TÜRKIYE’DEN ÇEKILME KARARı ALDı

Ünlü alışveriş sitesi Limango, Türkiye'deki faaliyetlerine son verdiklerini duyurdu.
Türkiye pazarına 2009 yılında giriş yapan Alman özel alışveriş sitesi Limango, Türkiye’den çekildiklerini duyurdu.
Limango’nun sitesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

''Sevgili Müşterilerimiz,

30 Mart 2015 tarihi itibariyle limango.com.tr sitemizde yürütmekte olduğumuz faaliyetlerimize üzülerek son veriyoruz.
Kurulmuş olduğumuz 19 Şubat 2009 tarihinden itibaren bize göstermiş olduğunuz destek ve güven için hepinize teşekkür ederiz.
Sevkiyatlarımız devam etmektedir. Sevk edilmemiş siparişleriniz standart işleyişimiz çerçevesinde sizlere teslim edilecektir.

Siparişlerinizin takibi ile ilgili işlemlerinizi “Siparişiniz ile ilgili işlemler” sayfasından yapabilir, her türlü soru, öneri, görüşlerinizi info@limango.com.tr adresine mail atarak müşteri hizmetlerimize iletebilirsiniz."

93 MİLYON TL SERMAYELİ

93 milyon TL sermayeli Limango Dış Ticaret ve Sanal Mağazacılık Hizmetleri isimli şirketin İstanbul Ticaret Odası'na kaydı 19 Şubat 2009'da yapılmıştı.
Şirketin pazar payının, yüzde 10'un altına düşmeleri, şirketin Türkiye'den çıkma sürecini hızlandırdığı kaydediliyor. Limango'nun sahibi Otto-Europe Beteiligungs, Almanya'nın önde gelen şirketleri arasında yer alıyor.

cay-findik.jpg

ÇAY VE FıNDıK ÜRETICISINE 980 MILYON LIRALıK DESTEK ÖDEMESI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal destekleme kapsamında, fındık üreticilerine 828 milyon lira, çay üreticilerine de 151 milyon 800 bin lira olmak üzere toplam 979 milyon 800 bin lira ödeme yapacak.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, 388 bin 171 fındık üreticisine toplam 828 milyon liralık alan bazlı gelir desteği ödemesi gerçekleştirilecek. Fındık desteği ödeme işlemleri, TC kimlik numarası son hanesine göre yapılacak. Ödemeler belirtilen tarihlerde saat 18.00'den sonra üreticilerin tarımsal destekleme hesaplarında olacak.
Bakanlık, 185 bin 800 çay üreticisine ödenmek üzere, 151 milyon 800 bin lira çay prim desteği ödemesini de bu hafta içinde ÇAY-KUR'a aktaracak.

 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.