• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Dubai otelleri havayı kirletiyor

Dubai otelleri havayı kirletiyor
İsviçre merkezli Dubai şirketi Farnek Avireal, Ortadoğu ve Afrika'daki otel zincirlerine bir dizi tedbir paketi sunduğunu açıkladı.

ZÜRİH-İsviçre merkezli Dubai şirketi Farnek Avireal, Ortadoğu ve Afrika'daki otel zincirlerine bir dizi tedbir paketi sunduğunu açıkladı. Şirket hesaplamalarına göre Dubai'deki beş yıldızlı bir otel, ortalama yılda havaya 6 bin 500 ton küresel ısınmayı tetikleyen etkenlerden biri sayılan karbondioksit gazı salıyor. Avrupa'daki benzer bir otel için ise bu rakamın 3 bin ton olduğu tahmin ediliyor.

 

Enerji ve su harcamalarını azaltmak ve karbondioksit emisyonlarını azaltıp çevreyi korumak amacıyla konusunda uzman bir yönetim şirketi Ortadoğu ve Afrika'daki otel zincirlerine bir dizi tedbir paketi sunduğunu açıkladı. İsviçre merkezli Dubai şirketi Farnek Avireal, Mövenpick otel ve resort grubuna bölgesel 'karbon ayakizi'ni azaltması için yardımcı olacağını açıkladı.

 

Farnek Avireal, bu sene başında Dubai otellerinin Avrupa'daki rakiplerine kıyasla yüzde 225 daha fazla enerji tükettiğini gösteren çalışması dolayısıyla Emirlikler Enerji Ödülü'nü almaya hak kazanmıştı.

 

Şirket hesaplamalarına göre Dubai'deki beş yıldızlı bir otel, ortalama yılda havaya 6 bin 500 ton küresel ısınmayı tetikleyen etkenlerden biri sayılan karbondioksit gazı salıyor. Avrupa'daki benzer bir otel için ise bu rakamın 3 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Dubai'deki 300 otelden her yıl havaya salınan bu gazın hacmi ise yarım milyar tonu geçiyor.

 

Kuzey Amerika ve Avustralya ile beraber Arap Körfezi'nin kişi başına düşen karbondioksit salımında dünyada ilk sırayı aldığı belirtiliyor. Araştırmaya göre su kaynakları kısıtlı olmasına rağmen Dubai otellerinin su harcamalarının Avrupa'daki benzer otellere kıyasla aşırı yüksek olduğu da ortaya çıktı.

 

Zürih'teki beş yıldızlı bir otelde misafir başına 490 litre su tüketimi düşerken, Dubai'de bu miktar 650 ile 2 bin litre arasında değişiyor. Dubai otelleri misafir başına ortalama her metre kare için 275 ila 325 kilovat saatlik enerji tüketirken Almanya'daki benzer bir otelde bu oran 100 kilovat saatte kalıyor. Arada yüzde 225'lik bir fark var.

 

Mövenpick otel grubu ile yaptıkları anlaşmayla ilgili açıklama yapan Avireal Ortadoğu Genel Müdürü Markus Oberlin, müşterilerinin enerji harcamalarını ortalama yüzde 10 azaltmak istediğini ve bunun hem şirketin bütçesine hem de çevreye büyük katkı sağlayacağını belirtti.

 

Farnek Avireal'ın araştırmasına göre Dubai'deki beş yıldızlı otellerin yıllık enerji ve su tüketim faturası 2 milyon doları buluyor. Enerji tasarrufu tedbirleriyle sağlanacak yüzde 5'lik bir indirim bile yıllık 100 bin dolarlık kazanç manasına geliyor.

 

Bu rakamların sadece otelleri değil tüm ofis ve rezidans kuleleri, alışveriş merkezleri ve hastane gibi enerji tüketimi yüksek binaları ilgilendirdiği ifade ediliyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.