• BIST 9530.47
  • Altın 2478.029
  • Dolar 32.4426
  • Euro 34.705
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Çoban duvar ressami Nuran Erden: Gelecek yazılım ve tarımda

Çoban duvar ressami Nuran Erden: Gelecek yazılım ve tarımda
Oğuzkağan Koleji öğrencileri Germiyan Köyü’nün dünya çapında tanınan çoban duvar ressamı Nuran Erden’I ziyaret ederek, onun yaşam hakkındaki nasihatlerini dinlediler.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
ÇEŞME -
Tatil Bahçesi Seyahat Acentesi ile Çeşme  bölgesinde eğitim turuna katılan öğrenciler konakladıkları Alaçatı Kemerlihan Otel’den sonra bölgeyi tanımaya çıktılar. Çeşme Alaçatı bölgesinde öğretmenleri eşliğinde kültür turuna katılan Oğuzkağan Koleji öğrencileri Germiyan Köyü’nün dünya çapında tanınan çoban duvar ressamı Nuran Erden’I ziyaret ederek, onun yaşam hakkındaki nasihatlerini dinlediler.
Nuran Erden gençlerle konuşmasında “Ben duvarlara çiçek, sevgi ve barış içerikli resimler yaparak Germiyan Köyü’nün kamuoyunda dikkat çekmesini ve turist gelmesini sağlayarak idealima kavuştum. Sizlerde şimdiden hedef belirleyerek hayallerinize kavuşun. Türkiye’nin iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı var. Gelecek yazılım ve tarımda. Unutmayın toprak her zaman insanı yaşatır” dedi.

alacati-oguzkagan-020.jpgalacati-oguzkagan-021.jpg
alacati-oguzkagan-001.jpgalacati-oguzkagan.jpg

“DELİ” DEDİLER, AMA RESİM YAPMAYI SÜRDÜRDÜ

Germiyan Köyü’nü Türkiye ve dünya gündemine taşıyan 65 yaşındaki Nuran Erden’in resim tutkusu çocukluğundan geliyor. Onun renk aşkı önce çocuklardan topladığı suluboyalarla sandalyeleri boyamakla başladı. Herkes ona “deli” demeye başladı. Nuran Erden “Deli demelerine aldırmadım. Bu kez köyün duvarlarına insanlara sevgi aşılayan resimler yapmaya başladım. Bazı komşular kızdı. Ama yılmadım. Köyün duvarlarına çiçek, kadına karşı yapılan şiddetin durmasını istediğim. Sosyal içerikli resimler de yaptım. İlk başta karşı çıkanlar kendi evlerinin duvararına da resimler yapmama izin verdiler. Bu resimler Germiyan Köyü’nün tanınmasına yol açtı” dedi.

alacati-oguzkagan-002.jpgalacati-oguzkagan-005.jpgalacati-oguzkagan-004.jpgalacati-oguzkagan-017.jpg

MEDYANIN GÖZDESİ OLDU

Başörtülü ve şalvarlı, çiftçilik, çobanlık yapan Nuran Erden “resimlerim dikkat çekince gazeteciler akın etti. Beni makyajlı, modern giyimli bekleyenler şaşırıyordu. Ben yaşam şeklimle köylü biriyim. Bu daha çok dikkat çekti. Hatta TV’lerde dünya çapında 18 dakikalık programlar yapan TED davet etti. Orada içimden geldiği gibi konuştum ve izlenme rekoru kırdığım söylendi. Bilgisayara, akıllı telefonu olmayan, ancak eğitimin ne kadar önemli olduğunu bilen bir köylü kadınıyım. Geleceğin bilgisayar yazılımı ve tarımda olduğunu düşünüyorum. Gençlere tavsiyem, insanoğlu aç durama tarıma yönelin diyorum. Ayrıca yapay zeka gibi kavramlar gelişiyor. Dijital dünya büyüyor, yazılıma önem verin diyorum” dedi.

alacati-oguzkagan-014.jpgalacati-oguzkagan-015.jpgalacati-oguzkagan-016.jpg

Misafir artınca ikramlara zorlanmış ve yine boyalı taşlar ve köylü maketleriyle süslü evinin kapısında “Goca Emine Cafe” tabelası yer lıyo. Çay, kahve, limonata ve kahvaltı veriliyor. Öğrencilere çaylar ikram edilirken Nuran Erden konuşmasını sürdürdü.
Oğuzkaan Koleji öğrencileri büyük bir dikkatle çoban duvar ressami Nuran Erden’in büyük bir dikkatle dinlediler. Nuran Erden, vizyoner bakışıyla günümüz ve gelecek için gençlere yaklaşık bir saat boyunca yol gösteren nasihatlerde bulundu ve onlara “Hayallerinizden vazgeçmeyin” dedi.

alacati-oguzkagan-006.jpgalacati-oguzkagan-007.jpg

ANTİK ERITHRAI VE ATATÜRK’ÜN ANNESI ZÜBEYDE HANIM

Çeşme‘nin güzelliklerini saymakla bitiremeyiz . Gezide antik Efes krallığının kolonisinden biri ve Antik Çağ kentleri arasında on iki İyon devletinin önemli kentlerinden günümüzde Ildırı olarak bilinen Erithrai yer aldı. Antik Erythrai veya Litri İzmir’e bağlı Ildırı Köyü’nde yer alıyor. İzmir’e 60 km, Çeşme’ye 22 km mesafede bulunuyor.

alacati-oguzkagan-008.jpg

Ildırı halkı Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın doğduğu Selanik yakınlarında bulunan Langaza Köyu’nden göçedenlerden oluşuyor. Tezgahlarda Lanaza köyünden taşınan Rumeli lezzetlerinden oluşan Balkan sosları, süt reçeli ve yöreye özgü sakız reçeli yer alıyor.

alacati-oguzkagan-018.jpgalacati-oguzkagan-019.jpg

Geçtiğimiz yıllarda Gazi Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunan köyün meydanına Atatürk heykeli ile köşe yapılırken, Zübeyde Hanım’ın büstü konuldu. Böylece köy halkının göç ettiği yer ve Atatürk’ün annesi unutulmadı.

alacati-oguzkagan-009.jpg

Antik kentin yapı temellerinde ilk yerleşimin MÖ. 3 bin (Bakır Çağı) olma olasılığının yüksek olduğu yapılan kazılar sonrası belirlenmiş. Ayrıca imar faaliyetlerinin MÖ. 8 yüzyıl ve M.Ö. 4. yüzyıl arası dönemde olduğu tahmin ediliyor.
Ünlü filozof Homer’in “Güneşin en güzel battığı yer” olarak nitelendirdiği antik adıyla Erythrai olan balıkçı köyü Ildırı’ya uğranıldı, Bir yanda deniz, öteki tarafınızda limon ve zeytin ağaçları, tarihi Rum evleri ve Ege’nin sıcak insanlarıyla adeta bir cennet bir köy Ildırı.

alacati-oguzkagan-010.jpgalacati-oguzkagan-011.jpg

KAHİNLER KENTİ

Ünlü coğrafyacı Strabon, Erythrai Antik Kenti’nin Sibylla adı verilen kadın kâhinleriyle tanındığından bahsediyor. İlk Sibylla Büyük İskender’in çağında yaşamış ve ismi ‘Athenais’miş. Rivayete göre bu kahin, İskender’in doğumunu ve kentin Perslerden kurtuluşunu ön görmüş.

İkinci Sibylla ise daha iddialı bir kehanette bulunarak dikkatleri üzerine çekmiş. Hz. İsa’nın gelişini ve paganizmin sonunun geleceğini öngörmüş. Bu kahinin adı ise Herophile imiş. Mitolojiye göre Giritli önder Eryhtros adına kurulan Erythrai için kehanetlerin kenti diyebiliriz

alacati-oguzkagan-013.jpg

ZEKI MÜREN ADASı VE HERKÜL

Sakız Adası ve Zeki Müren adaları manzaralı Ildırı Her bakımdan hikayelerle dolu olan Ildırı’nın karşısındaki Zeki Müren Adası’ yer alıyor. Ildırı‘nın bir sürprizi ise bu ada. Çayağzı Koyu’nda bulunan ve üzerinden sadece bir ağaç bulunan adayı vakti zamanında Zeki Müren çok beğenmiş. Satın alıp üzerine ev yapmayı bile düşünmüş ama izin alamadığından vazgeçmiş. O gün bu gündür ada bu isimle anılıyor.
1964 yılında Arkara Üniversitesi DTCF Arekoloji Bölümü kurucularından Prof. Ekrem Akurgal ile İzmir Müze Müdürü Hakka Gültekin tarafından başlatılan Erythrai kazılarının, halen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Ankara Üniversitesi tarafından yürütüldüğü belirtiliyor. Erythrai kazı alanında Matrone Kilisesi Tepesi’nde yer alan kilisede antik çağlardan tapınak kalıntılarını yer alıyor. Akropol, Agora, Athena Tapınağı, Tiyatro ve antik çağın tanrılarından Herkül’e (Herakles) adanan kutsal bir alan yer alıyor.
Oğuzkaan Koleji öğrencileri antik çağın izlerinde sürdürdükleri gezi boyunca aileleri ve arkadaşları için hediyelik eşyalar aldılar. Bölge insanlarıyla sohbet ettiler ve kendilerini geleceğe daha bilgili ve donanımlı hazırlama fırsatı buldular.

-cesme-alacati-bolgesinde-ogretmenleri-esliginde-.jpg

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI

Ildırı’dan sonra gidilen Türkiye’de havadan elektirik sağlamasının öncüsü olan bölgede güneş enerjisi panelleri hakkında bilgiler aldılar. Rüzgara ve güneşin yönüne göre otomatik olarak dönebilen İspanya modeli güneş enerjesi panellerinin özelliklerini öğrendiler.

alacati-oguzkagan.JPG

Gezi gece dünyanın ilgisini çeken, eğlencesiyle yaşam şekliyle farklı bir dünya sunan Alaçatı sokaklarında sürdü. Alaçatı’nın değermenleri, daracık sokaklarında yer alan kafeleri, restornları eğlence yerleri öğrencilere farklı yaşamı gözlemeleri imkanı verdi.

 

Bu haber toplam 4080 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.