• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Çakay: Pazarlama odaklı olmalıyız

Çakay: Pazarlama odaklı olmalıyız
TUROB Sekreteri Erhan Çakay, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerinde bir yenilik olmamasına rağmen ziyaretçi sayısının 6.5 milyona ulaştığını belirtti.

İSTANBUL- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı Turizm Bölümü Konferans Salonu’nda, İTÜ Vakfı Turizm Bölümü Başkanı Şaban Ali Yaşaroğlu’nun yönettiği panelde konuşan TUROB Sekreteri Erhan Çakay,”Tanıtım değil, pazarlama odaklı” çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

TUROB Genel Sekreteri Erhan Çakay, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerinde bir yenilik olmamasına rağmen ziyaretçi sayısının 6.5 milyona ulaştığını belirtti. Bunun pazarlamada kullanılan farklı kanallardan kaynaklandığını belirten Çakay şöyle devam etti: “2002 yılında İstanbul’a 2 milyon turist gelirken, 2007 yılında 6.5 milyon turist geldi ve 2008 yılında ise, 8 milyon turisti hedefliyoruz. Baktığımızda 2000 yılında da aynı Topkapı Sarayı vardı, şimdi de aynı Topkapı Sarayı var. Değişen ne oldu. Değişen sadece tanıtım odaklı değil, aynı zamanda pazarlama odaklı bir yaklaşımdan kaynaklandı. Turizmde sürdürülebilir bir büyüme için tanıtım, pazarlama ve satış odaklı çalışmalar çok önemlidir ve turizmden elde edilen gelirin yüzde 1’inin tanıtıma ayrılması gerekir.

TURİZMİ BU NOKTAYA TURİZM KURULUŞLARI TAŞIDI
Bugün Türk turizmi iyi bir noktaya gelsiyde, bunda Hükümetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, TÜROFED'in TUROB’un, seyahat acentelerinin de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin, özel sektörün büyük rolü var. Turizmde diğer önemli bir hususta havayoludur. Ekonomik uçuşlar, bir destinasyonu cazip kılar. Eskiden atıl durumda olan Sabiha Gökçen Havalimanı ucuz maliyetli şirketler tarafından yoğun kullanılmaya başlandı. Formula 1 sırasında, 3 dakikada bir uçak indi. Ayrıca kongre ve çeşitli organizasyonlar İstanbul turistinin artmasına yol açtı. Son birkaç yıldır, İstanbul’da 10 bin yeni yatak devreye girdi. Bu yıl  10 bin yeni yatak daha devreye girecek. İstanbullu otelciler olarak 2010’da 10 milyon turisti ağırlamaya hazırız” dedi.

 

TURİZMDE "TOP SALE" DÖNEMİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, turizmde tanıtımı ocak ayında başlatılmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Erhan Çakay, ülke olarak tanıtımda öne çıkıldığını söyledi. İstanbul’un 2008’de yoğun gündemi olduğunu ve bazı otellerin “yer kalmadı (stop sale) vermeye başladını açıklayan Erhan Çakay, İstanbul’da gelinen noktanın yılların çalışmalarından kaynaklandığının altını çizdi. Geçen haftalarda katıldıkları Utrech Turizm Fuarı’nda Hollanda hükümetinin 2 bin 500 kilometreyi aşan uçuşlara 45 Euro ekstra vergi uygulayacağını öğrendiklerini söyleyen Çakay “Bunun gerçekleşmesi halinde Antalya ve çevresi olumsuz etkilenir. Hollandalı turist daha yakın yerlere gitmek isteyebilir. Bu kararın Avrupa’da yayılması halinde Türk turizmi uygulamadan olumsuz yönde etkilenecektir” diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.