• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 20 °C

Burdur Turizm İl Müdürü’nden Halil Tuncer’e ‘garip’ yasak

Burdur Turizm İl Müdürü’nden Halil Tuncer’e ‘garip’ yasak
Saraybosna ve Batum sergilerine hazırlık için Türkiye’yi fotoğraflayan turizm fotoğrafçısı Halil Tuncer’e Sagalassos Antik Kenti’nde Burdur Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç'tan gelen ‘yasak’

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BURDUR- Dünyanın 21 ülkesinde “Fotoğraflarla Türkiye” sergileri açan turizm fotoğrafçısı Halil Tuncer, geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan Sagalassos antik kentinde fotoğraf çalışması yapamadı. Burdur Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç “yasak” diyerek dünya mirası Sagalassos Antik Kenti’ne sokmadığı Halil Tuncer”e kazı çalışmalarını yürüten Leuven Katolik Üniversitesinden Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome’den izin alınması gerektiğini ileri süren Kılıç’ın ayrıca “Ben izin vermeden bu fotoğrafları hiçbiryerde yayınlayamaz ve sergileyemezsin” dedi.

halil-tuncer-001.jpg

Türk turizminin 50 yıllık simge fotoğrafçısı, 21 ülkede “Fotoğraflarla Türkiye” sergileri ile ülkemizi tanıtadan ve Danimarka’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katıldığı yarışmada Dünya İkinciliği kazandıran Halil Tuncer, yurtiçi ve yurtdışında bir çok tarihi bölgeyi gezerek fotoğraflayan Halil Tuncer ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını söyledi.

halil-tuncer-002.jpg
halil-tuncer-003.jpg

TURİZMCİLERDEN TEPKİ

Burdur'un Ağlasun ilçesinde "aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen Sagalassos Antik Kenti için “Kazıyı yapan hocadan izin almak lazım” gibi gerekçe ileri süren Turizm İl Müdürü’nün davranışı turizm sektöründe tepkiyle karşılandı. Halil Tuncer, “Turizm İl Müdürü’nü yardımcı olur diye ziyaret ettim. Bu garip ve yokuşa süren davranışla karşılandım” dedi.

halil-tuncer-004.jpg
halil-tuncer-005.jpg

HALİL TUNCER, SARAYBOSNA VE BATUM SERGİLERİNE HAZIRLANIYOR

Sagalossos Antik Kenti’nin kar kaplı görüntüsünü çekerek önümüzdeki aylarda “Saraybosna ve Gürcistan'ın Batum şehrinde  “Fotoğraflarla Türkiye Turizmi” sergisinde kullanmayı planlayan Halil Tuncer, İl Müdürü’nün davranışı üzerine Antik kente giremedi. Geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2009'da giren Sagalassos, ziyaretçilerini 5 bin yıllık sokaklarında tarihi yolculuğa çıkarıyor.

halil-tuncer-006.jpgBURDUR MÜZESİ’Nİ FOTOĞRAFLADI
Bunun üzerine Burdur Müzesi’ne giden Halil Tuncer’e Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu “Siz Türkiye’nin tanıtımı için önemlisiniz” diyerek görevli refakatinde müzeyi gezderek fotoğraflar çekmesine yardımcı oldu.
Böylece Halil Tuncer, trenle geldiği İzmir’dan Sagalassos antik kenti yerine Burdur Müzesi fotoğraflarıyla dönmek zorunda kaldı. Turizme açık olan ve turistlerin ziyaret ettiği Sagalassos'un Cuma günü gibi hafta içinde yasaklanması şaşırıcı oldu. İzmir’e dönen Halil Tuncer, Efes Müzesi’ini fotoğraflayarak, yurtdışı sergi çalışmasını sürdürdü.

halil-tuncer-007.jpg
halil-tuncer-008.jpg

SAGALASSOS ANTIK KENTI

Burdur'un Ağlasun ilçesinde "aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen Sagalassos, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Büyük İskender'in almakla zorlandığı önemli kentlerden biri olarak bilinen Sagalassos, Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerini yansıtıyor.
Döneminin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri oluşuyla da öne çıkan antik kentteki kazı çalışmaları, Leuven Katolik Üniversitesinden Belçikalı Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında 1989 yılında başladı. Waelkens'in emekliye ayrılmasından sonra kazı çalışmalarını aynı üniversiteden Prof. Dr. Jeroen Poblome devraldı.

sagalassos.jpg
Deniz seviyesinden bin 750 metre yüksekte, bir kartal yuvasını andıran derin vadilere hakim kent, binlerce yıldır antik suyun aktığı Antoninler Çeşmesi, agoraları, Roma hamamları, Macellum yapısı, üzerinde dans eden kızlarla bezeli Heroon yapısı, kütüphanesi ve yaklaşık 9 bin kişilik tiyatrosuyla göz kamaştırıyor.Geçen yıl 36 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Sagalassos, 2018'in sonuna kadar 50 bini aşan ziyaretçi sayısını hedefliyor. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Feyzullah Eray Dökü, Sagalassos Antik Kenti'nin 18. yüzyılda Avrupalı gezginlerce keşfedildiğini, 19. yüzyılda ise haritası ve yapıları ortaya çıkarılarak kentin isminin Sagalassos olduğunun anlaşıldığını belirtti.
Kentin antik Yunan'da Pisidya bölgesi olarak adlandırılan ve günümüzde göller yöresi olarak bilinen bölge içinde önemli bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Dökü, "Sagalassos hem bilimsel açıdan hem de görsel açıdan çok önemli bir kent. Toroslar'ın batı eteklerinde yer alan bir dağ kenti" dedi.

sagalassos-002.jpg
sagalassos-001.jpg

Bu haber toplam 4338 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.