• BIST 10257.54
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 23 °C

Bolonya'da geçmişi yaşadım

Bolonya'da geçmişi yaşadım
Türk-Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Türk turizminin gelişmesi için yeni destinasyonlar arayışına THY’nin yeni sefer koyduğu Bolonya'yı kattı.
EMİN ÇAKMAK - (TurkiyeTurizm-gezi)

BOLONYA- Türk-Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Türk turizminin gelişmesi için yeni destinasyonlar arayışına Türk Hava Yolları"nın yeni sefer koyduğu Bologna"yı kattı. "Türk Hava Yolları'nın uçtuğu her yer yeni destinasyondur. Türk seyahat acenteleri için büyük bir fırsattır" diyerek bölgeleri turizmcilere kazandırmak için çalışmaları sürdürüyor. Bu amaçla yılın 365 günün 200 gününü yurt dışında geçiren Emin Çakmak, gittiği her yere Türkiye'nin önemli turizm kuruluşlarının yöneticilerini de birlikte götürerek "Birlikten kuvvet doğar" anlayışıyla bölgelerdeki turizm pastasından herkesin pay almasını sağlıyor.



KUZEY KUTBUNA YENİDEN GİDİLİYOR

Özellikle milli havayoumuz THY'nin uçtuğu bölgeleri tercih eden Emin Çakmak daha önce Finlandiya"da Helsinki, Rovaniemi ve Laponya bölgesi, Litvanya"da Talinn gibi bölgelere konsey üyeleri ile yapılan workshop çalışmalarında Türk turizmi önemli sayıda yabancı turist kazanmıştı. Türk-Avrupa Turizm Konseyi unutulan bölgelere yeniden Türkiye"ye hatırlatarak Türk turizmcilerinin pazar paylarının büyümesine katkıda bulunmuştu. Nitekim gidilen her bölge 2010 yılı içinde “moda ülke” haline gelirken bu ülkelerde Türkiye"yi tur paketlerine almışlardı. Hatta ülkeler arası ilişkiler gelişerek siyasiler düzeyinde bile anlaşmalar yapılmıştı.
Bu yıl içinde yeniden Laponya bölgesine, ancak bu kez kayak merkezlerini, yeni bölgeleri ve Noel Baba'nın evini de içeren Ren geyiklerinin, köpeklerin çektiği kızaklara binilen yeni bir tur için Türk Avrupa Turizm Konseyi üyeleri ile çalışmaları sürdürüyor.



TÜRK HAVA YOLLARI TURİZMCİLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Türk-Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Türk Hava Yolları"nın turizmin en önemli hareket noktası olan ulaşım sorununu çözdüğü bölgelere hareket kazandırmak üzere konsey üyeleri ile çalışmalara başladı. Bu amaçla yeni hareket noktası olarak İtalya"nın tarih ve kültür hazineleri yanında, eşsiz mutfağı ile dünyanın gözdesi olan Bolonya"yı seçti.
Önümüzdeki aylarda Türk Avrupa Konseyi üyeleri ile kalabalık bir şekilde ziyaret edilerek, turizm görüşmelerinin yapılacağı Bolonya hakkında Emin Çakmak"ın gözlemleri şöyle:

"Emin Çakmak"ın Bolonya ile turizm ilişkilerimizi geliştirmek üzere kısa bir ziyaret gerçekleştirdim. bilinmeyen yanlarını keşfetmeye çalıştım.
Bu vesile ile THY"nın Bolonya"ya direkt uçuş avantajını ve kalitesini de yaşamış oldum" diyerek şu bilgileri verdi:



ESKİ ŞEHİRE ARAÇLA GİRİLMİYOR

THY haftada her gün direkt uçuyor ve 2.40 dakikalık bir süre ile tarihin ve kültürün merkezi Bolonya"ya ulaşıyor.



Bolonya Havalimanı oldukça küçük, ancak çok işlek, pratik ve sistemli çalışıyor. Polis kontrolünden 5 dakikada geçtim. Havalimanından şehir merkezine 15 dakika da ulaştım. Hafta içi olmasına rağmen trafik akıcı ve yoğunluk yok. Şehrin büyük bir kısmı tarihi binalardan oluştuğundan dolayı şehir merkezindeki old city"de (tarihi şehir) araç girişinde kısıtlama var. “Old city” de ikamet edip de izin almış otolar haricinde araçla girmek mümkün değil. Sadece, yayalar motorlar, taksiler ve belediye otobüsleri girebiliyor.



UNESCO"NUN ÖRNEK ŞEHİRLERİNDEN
Bolonya 390 bin nüfusu ile Kuzey italya"nın incisi ve Emilia Romagna"nın başkenti konumda, 1088 yılında kurulmuş en eski üniversite ünvanı ile Hopkins üniversitesi eğitimde Avrupa da ön plana çıkmış bir şehir olarak tanınıyor.
2006 da UNESCO Müzik şehri ve 2000 yılında ise Avrupa kültür başkentine ev sahipliği yapmış, örnek alınması gereken bir restorasyon çalışması, arkamdaki kilisenin ön görüntüsünü aynen dijital baskı ile restorasyon iskelesine giydirilmiş ve bölgeyi ziyaret eden turistler bu tarihi yapıları orijinal boyut ve görüntüsünde izleyebiliyorlar. Bizim de örnek almamız gereken bir çalışma şekline sahip bulunuyor.



Moda ve tasarım şehri olan Bolonya aynı zamanda çok büyük sanayi mamulleri fuarlarına da ev sahipliği yapıyor. Halen eski usul manifaturacılar da yerini koruyor







BİZ ANTİK ESERLERİ GÖMERKEN ONLAR KORUYOR
Şehirde yürürken geniş ve sonu gelmeyen galerilerden geçiyorsunuz gördüğünüz bina bir öncekinden daha güzel ve daha tarihi bir yapıt olarak karşınıza çıkıyor.
Din turizminde ülkemizin değerleri olan 7 kiliselerin birer kopyası 1000 yıl önce Bolonya da yan yana yapılmış ve halen sapa sağlam ayakta duruyor.
Bolonya"nın merkezinde bir galeri, içinde kafeler ve alışveriş merkezleri, en önemlisi de bu galerinin altında 2 bin yıllık roma tarihi antik kent teşhir ediliyor, aynen muhafaza edilmiş ve şeffaf camlarla kaplanmış ve ziyarete açık bulunuyor.
Aklımıza Allianoi"de bulunan tarihi Roma hamamının toprak altına gömülmesini isteyen düşünceye sahip insanlar geldi. Bu örnek alınması gereken bir çalışma olarak karşımızdaydı. Biz bulduğumuz tarihi kentleri çamurlayarak gömelim. İtalya ise galeri yapıp muhafaza ederek sergilemeyi tercih ediyor.
Bizim bu anlayışla nasıl AB ülkesi ve kriterlerini yerine getireceğimizi merak ediyorum. İlgili bakanlarımız hiç mi bu örnek yerleri gezmezler? Gezdiklerinde görmezler mi? Yükümlü oldukları görevi bakmayarak mı yapıyorlar? Takdiri okurlara bırakıyorum.







KULELERLE ZENGİNLİK ANLATILMIŞ

İtalya"nın kuzeyini güney ile birleştiren büyük önder Garibaldi"nin heykeli o günkü görkemini korur halde ve şehre gelenleri selamlıyor.



O dönemin zenginleri birer kule yaptırmışlar ve en yüksek kule yaptıranın çok zengin olduğunun ifadesi olarak gelenekselleşmiş, şehirde her köşe başında bir kule var, bu da şehir o dönemde bile çok zenginin yaşadığını ve zengin bir şehir olduğunun göstergesi.





Şehir bir tasarım harikası ve birbirinden güzel heykellerle süslü. Doğa ile tarihin bu kadar cömert olduğu başka bir şehir görmedim. Ziyaret ettiğim ülkeler arasında, Bolonya"da tarih ve kültür iç içeydi. Doğa ile tarih ahenkle dans eder gibiydi. Sanki tarih ve doğa arasında yaşanan derin aşkın sonucu kültür ve sanat adlı çocukları olmuş gibiydi.

HER YERE YAKIN

Şehrin merkezini süsleyen havuzdaki Deniz tanrısı Neptün ün heykeli ise muhteşem bir sanat eseri olarak şehre ayrı bir değer katmış.
Bolonya çok önemli bir tren ve karayolu bağlantı noktası ve merkezi konumunda bulunuyor. Uygun ücrete kiralayabileceğiniz araba ile Floransa"ya 45 dakika, Roma imparatorluğunun baş kenti olan Revenna ya da 45-50 dakika sürüş mesafesinde bulunuyor. 1700 yıllık bir şehir devleti olan San Marino"ya 50 dk., Venedike 1 saat, Milanoya 2 saat, Romaya 2.5 saat uzaklıkta yer alıyor.



OTELLER UCUZ, ULAŞIM KOLAY
Fuar dönemleri hariç oteller çok uygun fiyatlara-belki pazarlıksız bile Venedik, Milano ve Romaya göre en az yarı fiyatına- kaliteli hizmet veriyorlar. Aslında bizim outgoing tur operatörleri THY"nın direkt uçuşunu tarihi fırsata çevirebilirler. İstanbul-Bolonya direkt uçup konaklamayı Bolonya"da yapıp günü birlik Floransa, Ravenna, San Marino, Venedik, Milano ve Roma ya günlük tur yapılarak hem ekonomik hem de kaliteli otellerde konaklama imkanı bulabilirler.
Şehir merkezinin havalimanına uzaklığı 5-6 km. Taksi ile 15€uroya gidiliyor. Ayrıca havalimanının içinden kalkan belediye otobüsü de var. Şehir merkezinde italya"nın her bölgesine erişim imkanı sağlayan tren istasyonu, hızlı trenden, eksprese, ekspresten çok duraklıya kadar herkesin ihtiyacına göre hizmet sunuyor.
Bizzat Bolonya dan Floransaya araba ile giderek bu tecrübeyi yaşadım. Yol otoban ve çok akıcı, doğa olağan üstü ve bu da yolculuğu inanılmaz zevkli kılıyor. Belli aralıklarla konumlandırılmış dinlenme noktalarında ekspresso, pizza keyfi de bu seyahate.bir başka güzellik katıyor







THY BOLONYA OFİSİNE DENEYİMLİ TEMSİLCİ

THY Bolonya ofisinde Ortadoğu da görev yaptığı sıralardan tanıdığım, çok başarılı ve takdir ettiğim kişi karşıma çıktı. THY Bolonya Müdürü Tarkan İnce ile Bolonya turizmini değerlendirme toplantısı yaptık.
Tarkan İnce, projelerini ve hedeflerini açıkladı.
Kısa başlıklar vererek bahsedeyim.
Tarkan İnce. “2011 de günlük 2 uçuşa çıkmayı planlıyoruz” Bu halen her gün seferi yapılan Bolonya hattının yüzde 100 büyümesi demektir” diyor. Bolonya"yı Türkiye"ye, Türkiye"yi de Bolonya"ya tanıtmak için bir seri ve uzun soluklu basın ve tur operatörlerine yönelik FAM tripleri planladıklarını söyledi.
Tarkan İnce ”Türk turizmcileri mutlaka Bolonya"yı keşfetmeli, bunun için her türlü çalışmalarımızı başlattık. Yakında bu fırsatı onlara elimizden gelen en geniş hali ile arz edeceğiz” dedi.
İtalyanlar estetik, diş ve göz sağlığı için yurtdışına çeşitli ülkelere gittiklerini söyleyen Tarkan İnce, Bolonya"dan Türkiye"ye sağlık seyahatinin başlaması için, Türk Hava Yolları"nın Türk sağlık sektörüne olan muhteşem desteği kapsamında Bolonya ofisi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belrtti.



THY İLE BOLONYA ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON YARATTI

Ayrıca Emila Romanya bölgesinde bulunan Rimini gibi Bolonya ya 1 saat 15 dakikalık araba ile sürüş mesafesinde bulunan bölgeler ile ilgili düşüncelerinin
THY Bolonya Müdürü Tarkan İnce bir diğer yoğunlaştığı proje Bolonya"dan Istanbul aktarmalı Türk Hava Yolları"nın (Ortadoğu, Afrika, Asya bölgelerine olduğu gibi ) “network” pazarlamasını yapmak ve İstanbul"dan aktarma ile erişilebilecek bu noktalar ile yerinde ve Bolonya"da karşılıklı etnik turizmden corporate"e kadar her türlü segmente hitap edebilecek iş imkanlarını karşılıklı tanıtmak, tetiklemek ve kökleştirmek gerekli.
Tarkan İnce"ye yeni görev bölgesinde başarılar dilerken, milli duygular içerisinde, ülkesinin ve kurumunun menfaatini i ön planda tutarak çalışmalarını azimle sürdürmekte kendisine konseyim ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.
Bizlerde Türk-Avrupa Turizm Konseyi olarak Bolonya"dan gelecek basın mensupları ve tur operatörlerini en iyi şekilde ağırlayarak bu tanıtımlara destek verebileceğimizi peşinen ifade ediyoruz ve ofisden ayrılıyoruz.

FERRARİ İMZALI ÇEK
Bu ziyaretim vesilesi ile dünyanın en eski ve 1946 yılında ilk IATA üyesi olan acentenin üçüncü kuşakla tanışma fırsatını yakaladım ve duvarındaki Ferrari imzalı bir çek dikkatimi çekiyor ve soruyorum kendisine “Bu çekin hikayesi nedir?” diye. Şirket genel müdürü cevap veriyor. “Bu çeki büyük babama Mr Ferrari o dönemde gerçekleştirdiği bir tatil bedeli olarak vermiş. Bizim için çok büyük önemi var” diyor ve halen Ferrari şirketi müşterileri olarak devam ediyor. Şehrin tanıtım komite üyesi olan Umerto Salvodori Türkiye"yi çok yıllar önce ziyaret etmiş ve en kısa zamanda THY"nin direk uçuyor olması nedeni ile ülkemizi yeniden ziyaret edeceğini söyledi. Hizmetleri ile ilgili bilgi verirken çok özel turlar yaptığını ve bölgenin geniş bir yelpaze sunduğunu söyledi.

Bolonya"da yapılabilecek turlar şöyle:
Tarih ve Kültür Turu,
Din Turizmi
Gurme ve yemek Turları
Şarap ve Bağ bozumu
Klasik İtalyan spor arabaları ile doğa turları ve safariler
Motosikletlerle doğa ve safariler
MICE ve özel düğünler
işte sizler için Floransadan çektiğim fotoğraflar ve birbirinden ilginç kareler. Umarım Sizlerin işine yarayabilcek fırsatlara kısa da olsa temas edebilmişimdir. Buyrun Bologna"ya yeni fırsatları keşfederken keyif alabileceğiniz destinasyona....


Evlilik dışı ilişkiye girdiği iddiasıyla recm cezasına, taşlanarak ölüme mahkum edilen iki çocuk annesi 43 yaşındaki İranlı Sakine'ye özgürlük isteyen afiş ve İran bayrakları asılı bina dikkat çekiyor.


Beyoğlu için örnek olacak uygulama. İşgal yok, kazık çakmak yok. Sabah çıkar koy, sonra kaldır. Seyyar kafeler şehri kirletmiyor.


Duvarları süsleyen heykeller dikkatle korunuyor
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.