• BIST 9530.47
  • Altın 2484.901
  • Dolar 32.5016
  • Euro 34.8472
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Balili Wijsen ile İsveçli Greta'nın iklim savaşı BM zirvesinde

Balili Wijsen ile İsveçli Greta'nın iklim savaşı BM zirvesinde
Endonezyalı aktivist Melati Wijsen ile İsveçli Greta Thunberg çevre kırlanmesini Dünya Ekonomik Forumu’na taşıyarak “Durdurulamayız”."İzliyoruz' diyerek dikkat çektiler

BALİ - Bali adasının kurtarılması için çevre mücadelesi başlatan ve dünyada iklim değişimi tehlikesine dikkat çeken iki kızkardeşten  Endonezyalı aktivist Melati Wijsen, sorunu Dünya Ekonomik Forumu’na taşıyarak “Durdurulamayız” diyerek dikkat çekti. Bir dünyanın öbür ucunda olan Endonezyalı aktivist Melati Wijsen ile diğeri İsveçli kampanyacı Greta Thunberg'in "İzliyoruz" şeklindeki dünyanın kirlenmesine karşı söylemleri BM Genel Kurulu'nda dikkat çekti.
İklim değişikliği, sağlık, sosyal katılım ve teknoloji konusundaki büyük zorluklara çözüm bulmak için hükümet, iş dünyası ve sivil toplumdan 1000'in üzerinde liderin bir araya geldiği toplantıda  Endonezyalı aktivist Melati Wijsen'in mesajı “Gençlerin iklim hareketi hiçbir yere gitmiyor” dedi. Bali adasında plastik torbaların, pipetlerin ve straforun yasaklanması için başarılı kampanyalara öncülük eden Bye Bye Plastic Bags'in kurucu ortağı 18 yaşındaki genç, Wijsen, iklim krizine çözüm bulmada gençlerin rolü hakkında tutkuyla konuştu.
Wijsen, “Bu, elbette, milyonlarca gencin, iklim değişikliğine karşı anlamlı bir eylemde bulunması, hükümetleri baskı altına almak amacıyla tüm dünyadaki şehirlerde sokakları doldurdu. Biz durdurulamıyoruz” dedi.

endonezyali-aktivist-melati-wijsen,.jpg

https://youtu.be/ofRKM05gVEE

greta.jpg

SİZİ İZLEYECEĞİZ
Öte yandan 23-24 Eylül'de New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Dünya Ekonomik Forumu'nun Sürdürülebilir Kalkınma Etkisi Zirvesi’nde 16 yaşındaki İsveçli kampanyacı Greta Thunberg, dünya liderlerine  iklim değişikli ve çevre kirlenmesi tehlikesine dikkat çekerek “Sizi izleyeceğiz” dedi.
Genç eylemcilerin küresel dayanışmaları oturumlara katılanların büyük bölümü tarafından farkedilmedi. Ama medya bu gençlerin söylemlerini ve direnişlerini manşetlere taşıyarak dünya gündemine taşınmalarını sağladı. Böylece gençlerin çevre kirlenmesine dikkat çekmek için yaptıkları hareket Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na bomba gibi düştü.

bali.jpg

BALI ADASıNıN KURTARıLMASı IÇIN IKI KıZKARDEŞIN MÜCADELESI

Endonezya Bali'de iki kız kardeş 12 ve Isabel ve 16 yaşında Melati Wijsen, 2013 yılından beri adanın plastik kirlenmesinden kurtarılması için “Bye Bye Plastik Torbaları’- BBPB adlı kampanya yürütüyorlar. 2015 yılında, Bali valisine 100.000 imza içeren bir dilekçeyi sundular. Kahramanları Mahatma Gandhi'den esinlenen bir açlık grevi düzenlediler. Son olarak, vali, Isabel ve Melati ile görüşmeyi kabul etti ve 2018’de adadaki bütün plastik torbaları yasaklama sözü içeren belgeye veren imza attı,

endonezyali-aktivist-melati-wijsen,-002.jpg

30 MILYON PLASTIK ŞIŞE ATıLıYOR
Bali, dünyanın en güzel cennet plajlarına sahip bulunuyor. Ancak pek çok kişinin bilmediği şey, adanın ciddi bir plastik kirlenmesi problemi yaşadığıdır. Her gün 30 milyon plastik şişenin kullanıldığı ve farklı şekillerde atıldığı tahmin ediliyor. Günlük temizlik ekipleri olmasa, altın kumlu plajları çöp dağlarının altında kalırdı. Küçük yaşlardan itibaren Wijsen kardeşler, adanın eski kuşaklarının görmezden geldiği bu sürdürülemez sorun hakkında bir şeyler yapmaları gerektiğini biliyorlardı.

“bye-bye-plastik-torbalari’-.jpg

GENÇLERİ BİR ARAYA GETİRDİLER

Kızkardeşler yaşlarını başkalarının farketmesi için bir avantaj olarak kullandılar. 'Gençlerin katılmaları bizim başarımızın anahtarı oldu' dediler. Gençlerin seslerinin duyuldu. Gençlerin geri dönüştürülmeyan plastek artık bise geri dönecek. Bu bizim geleceğimizdir diyerek ‘Bye Bye Plastik Torbaları’ grubunun oynadığı rolle gurur duyduklarını belirttiler.

Kız kardeşlerin hareketi Jakarta, Sydney ve Melbourne'da yayıldı. Kız kardeşler, bir milyondan fazla kez izlenen Londra'daki Ted konferansı da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından konuşmaya davet edildiler.

ÖĞRETMENLERI ONLARıN ARKASıNDA
Isabel ve Melati, yeşil okullarının başarılı öğrencileridir. Öğretmenleri onların arkasında olduklarını belirterek, okulun “BBPB'nin ve harekete geçirdiği gençlik hareketinin daha büyük sorunlara odaklanmasına” izin verdiklerini söylediler. Kızkardeşler amaçlarına ulaşmak için açlık grevi yapmaya karar verdiler.

Ancak, arkadaşlarını ve ailelerini, hedeflerine ulaşmak için açlık grevinin gerekli olduğuna ikna etmek daha zordu. Kızlar için, karar “hiç de zor değildi” ve gün doğumuyla gün batımına kadar açlık grevini destekleyen diyetisyenle görüştüler. Bye Bye Plastik Torbaları için tanıtım filmi çektilar ve harekete başladılar. İki gün sonra Bali valisi onları çağırdı. Toplantıda, Bali'nin 2018 yılına kadar plastik poşet kallınmayı yasaklayan yasayı geçirmeyi kabul etti. İki yıl sonra bu zaman çizelgesinin çok iddialı olduğu görüldü. Ancak marketlerde plastik poşetin paralı satılması caydırıcı oldu.

POŞETE ÜCRET
Bu önemli bir adım oldu. İngiltere'de, bir süpermarket zincirine göre 5 p'lik bir yük, plastik poşet kullanımını %78 oranında azalttı. 2016 yılında, Bye Bye Plastik Torbaları, Bali'nin Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı'nı plastik torbaları ücretsiz olarak yoketmeye ikna ederek büyük bir zafer kazandı.

Kız kardeşlerin coşkusu ve kararlılıkta sınır olmadığını gösterdi. Yaptıkları sadece Bali'deki koşulları iyileştirmek değildi. Sadece diğer girişimci gençlere, inandıkları şeylere ayak uydurmaları için ilham vermek değildi.
Onlara şu bilge kelimeleri söylediler
”Tutkularınızın ne olduğunu ve ona bağlılıklarını öğrenin. Bunu, saf niyetle yaptığınız sürece, açgözlülük, siyaset veya kişisel gündemden arınmış bir şey olabilir.”

“bye-bye-plastik-torbalari’--001.jpg

21 FARKLI DÜŞÜNEN KURULUŞLA IŞBIRLIĞI YAPTı

Bye Bye Plastik Torbalar, Bali'nin büyük temizliği için 40 noktada 1.200 kişinin yer aldığı 21 farklı düşünen kuruluşla işbirliği yaptı ve 40 tondan fazla çöp topladı. Kızkardeşler 2018 yılına kadar plastik poşetlere hayır demeye söz vermelerini unutmadık” dediler.

Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu
Bu haber toplam 2019 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.