• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 19 °C

Balıklarla birlikte yüzdük- 3

Balıklarla birlikte yüzdük- 3
Mombasa’da deniz safarisinde balıkları ellerimizle besledik, bir kilometre ileriye çekilen denizin altındaki canlıları gün ışığında inceledik.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM- (Gezi 2)
MOMBASA / KENYA-
Türkiye’nin önemli turizmcileri ve gazetecilerinin THY’nin Orta Afrika’da uçtuğu en güçlü destinasyonlardan biri olan Kenya’da üçüncü günümüzde deniz safarisine katılarak balıkları besledik. Denizin bir kilometre çekilerek med-cezir turizmi yarattığı sahilde mercan kayalıkları üzerinde yürüyerek Hint Okyanusu’ da deniz canlılarını izledik. Ancak deniz yükselmeye başlayınca kendimizi kıyıya zor attık.

mombasa-deniz-1.jpg
Hepimiz deniz kıyafetine büründük

Türk-Afrika Turizm Konseyi (TATC) ile Türk Hava Yolları’nın işbirliğinde gizemli ülke Kenya’yı gezen Türk turizmcileri Mombasa’da Hint Okyanusu’nun kıyısında bulunan WhiteSands Resort&Spa Oteli’nde konakladılar.
Gezinin Kenya bölümünde ağırlamayı New Line Travel Ltd’nin Genel Müdürü Bülent Karataş yaptı. Kenya gezisinde Emin Çakmak (Hello Turizm-TATC Başkanı), Vedat Öndaş (Nes Travel), Tolga Öge (Vip Turizm), İlkim Tuncay (İgo Holidays), Leyla Cingöz ( Logo Travel), Nilüfer Mestecaplıoğlu (ETS Turizm), Talin Şirinoğlu (Ser-Vis Travel), Tolga Ünalsın (Nes Travel), Kenan Hamdioğlu (Setur), Cem Polatoğlu (Baracuda Turizm), Kaan Erdoğan (Tivoli Turizm), Zeynep Özbakan (THY) turizmciler olarak yer aldı.
Ayrıca gazeteci olarak Özkan Altıntaş (TurkiyeTurizm.com), Cahit Akyol (Hürriyet) Açelya Türkan (Cumhuriyet) katıldı. SkyTV’nin başarılı programcılarından “Çağatay Yolda” ekibinden Çağatay Şahin (Çağatay Yolda), Serpil Türkekul (Çağatay Yolda’nın Yönetmeni), Fatih İlyasoğlu (Çağatay Yolda’nın Kameramanı) bulundu.

mombasa-deniz-2.jpg

mombasa-deniz-3.jpg

NEREDE TÜRK KAHVALTISI?

Mombasa gezisinde sabah 08.00’de kalkan Türk turizmciler kahvaltıda buluştular. Kenya’da bizim öyle peynirli, zeytinli, ballı, tereyağlı kahvaltımızı bulmak hayal. Bu nedenle herkes kendine ya yumurta kırdırdı, ya da omlet yaptırdı. Yanına ise hiçbir lezzeti olmayan tattaki peynirlerden aldı. Hızını kesemeyenler ise musli aldılar. Bu arada egzotik meyve sularını içmeyi kimse ihmal etmedi. Çünkü hepsi orijinaldi. Yani deyim yerindeyse “taze sıkılmış” idi. Ağdalı suyu ile “Ben gerçeğim” diye haykıran mango suyu ise harikaydı. Onun yanında yine egzotik meyveler mango, ananas, kivi ve karpuz sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tabağını oluşurdu. Çay istediğimizde ise İngilizler gibi sütlü çay gelmesin diye her seferinde “black tea” demekten yorulduk. Çay geliyordu, ama “Nerede bizim çaylar?” demeden edemiyorduk.

mombasa-deniz-ozkan1.jpg

DENİZ BİR KİLOMETRE ÇEKİMİŞTİ

O gün kahvaltıyı bitirince hep birlikte bulunan WhiteSands Resort&Spa Oteli’nin su sporları bölümüne geçtik. Oraya vardığımızda şaşkınlığımızdan ağzımız bir karış açık kaldı. Bir gün önce sahilin inci gibi kumlarına vuran dalgalar kaybolmuş ve deniz sahilden aşağı yukarı bir kilometre ileriye çekilmişti.
Öyle ki sahildeki bir çok tekne karaya oturmuş halde duruyordu. Birileri çok ilerlerde olan denize ulaşmak için bir zamanlar deniz olan yerde yürüyordu. Hatta daha ilerlerde ortaya büyük bir mercan adası bile çıkmıştı.

mombasa-otel-su-spor1.jpg

Programımızda denize girmek ve balıkları elimizle beslemek vardı. Herkes mayolarını giymiş ve denize girmek üzere hazırlanmıştı. Su sporları bölümünü bir Alman işletiyordu ve yüzü gülmeyen biriydi. Ama bütün buna rağmen bizim yaptığımız sululuklara tahammül etti. Sonunda müşteri haklıdır diyerek televizyon çekimi için isteklerimize boyun eğdi.
Su sporları bölümünde hepimize plastik sandaletler verdiler ve can yelekleri giydirdiler. Bu arada çevremizde ağaçlarda, taşların üzerinde büyük boyutlu rengarenk kertenkeleler koşuşturup duruyordu. Bu güzel görünümlü yaratıkların fotoğrafını çekmek için yarışa bile girdik.

mombasa-deniz-satici1.jpg

SATICILARIN ARASINA DÜŞTÜK

Sonunda ise hep birlikte sahile indik ve ellerinde bulunan hediyelik eşyaları satmak için adeta üzerimize saldıranların arasına düştük. Ama bir gün önce deniz olan yerde yürümeye başladık. Bir taraftan yürüyor, diğer taraftan bize bir şeyler satmaya çalışanlara “No.. No…” diye laf yetiştirmeye çalışıyorduk. Buna rağmen bir kaçımız satıcıların elinden kurtulamayarak bir şeyler aldı.

mombasa-deniz-baracuda-tekne1.jpg

mombasa-deniz-baracuda-tekne2.jpg

KARAYA OTURAN BARACUDA TEKNESİ

Sahilde karaya oturan tekneler arasında bir tanesi ilgimizi çekti. Teknenin adı Baracuda idi ve ekibimizdeki Cem Polatoğlu’nun şirketini adı Baracuda idi. Su çekilnice karaya oturan teknenin üzerinde birkaç kişi vardı. Herkes “Cem senin tekne karaya oturmuş” deyince, “Durun tekneme bakayım” diyerek tekneni yanına giderek fotoğraf çekmemizi istedi. Fotoğraf sonrası ise teknenin üzerine oturanların elinden zor kurtuldu.

mombasa-deniz-satici2.jpg

Çünkü Kenya’da kime “Merhaba” deseniz sizden para istiyorlar. Kendileri önce “How are you?” (Nasılsınız?) diye yaklaşıyorlar. Siz nezaketen “Teşekkür ederim. İyiyim” dediniz mi yandınız. Adeta sülük gibi yapışıyorlar. Kurtulana kadar akla karayı seçiyorsunuz. Nitekim Cem Polatoğlu’da yapışanlardan kurtulduktan sonra bizimle birlikte denizin çekildiği yerde bizi bekleyen teknelere doğru yürümeye başladı.

mombasa-deniz-turistler.jpg

mombasa-deniz-vedat1.jpg
Deniz çekilince deniz hıyarları ortaya çıktı

mombasa-tekneye-varis.jpg

Bizimle birlikte gelen görevlilerle birlikte yürüdük. Bu arada bazı kişiler aramızdakileri rahat bırakmayarak tekneye kadar geldiler. Biz tekneye binince çaresiz ayrılmak zorunda kaldılar.

mombasa-cem-fikra.jpg
Cem Polatoğlu anılarınız anlattı

mombasa-deniz-balik22.jpg

ELLERİMİZLE BALIKLARI BESLEDİK

Bindiğimiz Blue Lagoon (Mavi Göl) adlı teknenin orta yerinde suyun dibini gösteren cam bölüm vardı. Görevli elinde bezle camı silerek suyun altına daha iyi görmemizi sağladı.
Kıçtan takma motorla giden tekne hareket etti. Kıyıdan kısa bir süre uzaklaştıktan sonra dibinde mercan kayalarının bulunduğu bir bölüme geldik. Teknenin camlı bölümünde suyun içinde rengarenk yüzlerce balık sürüsünün yüzdüğünü gördük.
Demir attıktan sonra görevlilerden biri suya atlayarak camı alttan iyice sildi. Elindeki ekmeklerin peşinde ise bir sürü balık vardı. Su balık kaynıyordu. Sonra sıra bize geldi. Suya atladık ve elimizle balıkları beslemeye başladık. Hızını alamayan balıklar elimizin vücudumuzun her tarafına çarpıyorlardı. Şimdiye kadar tatmadığımız duyguları yaşadık. Sonra deniz gözlüğü ile suyun altına baktığımızda kendimizi rengarenk balıkların yüzdüğü dev bir akvaryumda bulduk. Denizin altı pırıl pırıldı ve şimdiye kadar görmediğimiz renkte balıklar, canlılarla suyun altındaki dünya önümüzdeydi. Bu manzarayı doyasıya seyrederken balıklar elimize, burnumuza, vücudumuza sürtünerek geçtiler. Balıklarla birlikte yüzmenin tadını iyice çıkardıktan sonra tekrar tekneye bindik.

mombasa-mercan-turist.jpg
Turistler mercan adasını incelediler

mombasa-deniz-yildizi.jpg
Mercan adasında deniz kabuğu ve deniz yıldızları yakaladık

mombasa-balik-balon.jpg
Balon balığı korkunçtu

mombasa-denis-kestanesi.jpg
Deniz kestanesi zehirli oklarıyla korkutucuydu

SUYUN ÜZERİNE ÇIKAN MERCAN ADASI

Görevli motorları çalıştırarak bizi açıkta bulunan mercan adasına götürdü. Mercan adasının üzerine indiğimizde şaşkınlığımız bir kat daha arttı. Med-cezir olayı ile su yüzüne çıkan mercan adası aslında deniz altında bulunan yapısını koruyordu. Üzerinde o güne kadar görmediğimiz canlıları gördük. Deniz hıyarlarını ve deniz yıldızlarını elimize aldık. Deniz kabuklarını inceledik. Yosunların arasında güneşin ışınlarından korunmaya çalışan ve med-cezir olayının bitmesini bekleyen canlıları görme imkanı bulduk.

mombasa-emin-lastik.jpg
Emin Çakmak çocukluğunda yaptığı gibi kamyon lastiğiyle yüzerek nostalji yaptı.

mombasa-deriz-geliyor.jpg
Mercan adasını gezerken deniz yükselmeye başladı

mombasa-deniz-geliyor2.jpg
Sular yükselince mercan adası kayboldu

Mercan adası üzerindeki gezimiz suların yeniden yükselmeye başlaması üzerine son buldu. Kendimizi tekneye attığımız zaman mercan adası yeniden yükselen denizin altına gömülmüş ve sular ilerleyerek bir kilometre gerideki sahile ulaşmıştı. Geziye çıkarken yürüdüğümüz yerler artık bular altındaydı ve teknemiz kumsala yanaştı. Bu arada karaya oturan bütün teknelerin yeniden yüzmeye başladıkların gördük.

mombasa-ozkan-havuz2.jpg
WhiteSands Resort&Spa Oteli’nin havuzu harikaydı

mombasa-otel-havuz1.jpg
Havuzun şelalesi altında serinledim

Kıyıya çıkanca kendimizi hemen havuzlara attık. Suni şelalelerin altında jakuzi yapma keyfini yaşadık. Ama hepimiz farkına varmadan güneşten yanmıştık. Aramızda fazla yananlar bunun acısını birkaç gün boyunca çektiler.

mombasa-tamarind-manzara.jpg
Mombasa'yı en güzel göründüğü yerde izledim

MOMBASA'NIN EN GÜZEL LOKANTASINDA KEYİFLİ BİR YEMEK YEDİKT
Hint Okyanusu’nun şehrin içine girerek doğal bir liman oluşturduğu körfezin kıyısında, Mombasa’ya hakim tepede bulunan Tamarind Dhow adlı muhteşem manzaralı lokantada yemek yedik.

mombasa-tamarind.jpg
Türk turizmciler balık yemenin ve manzaranın keyfine vardılar

mombasa-tamarind-cerez.jpg

Önce bir şarap söyleyerek çerezleri atıştırdık. Kenya’da öyle sert içki yoktu. Biraların dereceleri düşüktü. Şarapta aynı geldi.

mombasa-tamarind-kalamar.jpg

Herkes balık söyledi. Zaten gelen mönünün ağırlığı deniz ürünleriydi. Önce güzel bir kalamar geldi. Sosu ve yanında ki limon çok yakışmıştı.

mombasa-tamarind-balikk.jpg

Sonra balık ızgara üzerine bir halka kalamar ve sebze garni vardı. İstiridye kabuğu içinde sunulan sos lezzetliydi. Kenya’nın baharat zenginliği Hindistan’ın etkisiyle oldukça fazlaydı. Sosa konulan baharat çeşitleri bunu gösteriyordu.

mombasa-tamarind-balik.jpg

Bazıları farklı bir balık istediler. O da zeytinyağı içinde geldi. Üzerinde küçük sebze parçacıkları vardı. Ama büyük yemekler lezzetliydi.

mombasa-tamarind-dondurma.jpg

Üzerine gelen dondurma ise nefisti. Tadı bizim damak tadımıza uygundu. Lokantadan ayrılırken  ihtiyacımızı gidermek için tuvalete girince şaşkınlıktan kala kaldık. Pisuvarların üzerinde bulunan sifonun haznesinin içinde akvaryum vardı ve balıklar yüzüyordu. Yani sifonu çeksek balıklar aşağı inecekti. Sifonu çektik ama balıklar yerinde kaldı. Akvaryumun suyu yerine başka bir su aktı. Ama görüntü ilginçti.
Yemekten sonra Mombasa’nın sokaklarında dolaştık. İlgimizi çeken yerlerde durarak fotoğraflar çektik.

mombasa-sehir-fildisi.jpg

AFRİKA’YI DOĞU-BATI DİYE HEYKELLE AYIRMIŞLAR

 Şehirde aracımızla yol alırken şehrin ilginç görüntüsü karşımıza serildi. Mombasa, Asya’nın etkisinde kalmış bir şehir olarak görüldü.
Afrika’yı tam ortadan doğu-batı diye ayıran sınırı belirleyen dev fildişi anıtı önünde fotoğraf çektirdik. Şehirde üç tekerlekli taksi tuk-tuk’lar, çimenlerin üzerinde sere serpe yatan ve teneke evler yanında modern binalarda vardı.


mombasa-kale-1.jpg

FORT JESUS MOMBASA KALESİ

Liman kenti olan ve tarih boyunca bir çok saldırıya uğrayan Mombasa’yı koruyan kale en stratejik yer olan liman bölümünün girişinde bulunuyordu. Hint Okyanusu’ndan gelen saldırılara karşı yapılan Fort Jesus Mombasa adlı kale Mombasa’nın tarihinde önemli bir yer tutuyor. Dış duvarları sünger gibi mercan taşından yapılan kale şehrin tarihini yansıtan özelliklere sahipti. Kale Portekizliler tarafından yaptırılmıştı. Daha sonra kale Arapların eline geçti. Yeniden Portekizliler gelene kadar Arapların elinde kaldı.

mombasa-kale-fresk.jpg

MOMBASA’DA OSMANLI İZLERİ

Mombasa’nın tarihinde Osmanlı’nın izleri de görülür. Ancak kalede bulunan müzede buna ilişkin herhangi bir belge bulunmuyor. Sadece İlzam eseri diye tanımlanan, Türk işi İznik çinileri, üzerinde kufi yazılı denizcilik boruları sergileniyor.

mombasa-kale-cini.jpg
İznik çinileri

Aslında Osmanlı’nın Kenya ile ilişkileri, Umman’ın Osmanlı egemenliği dönemine uzanır. O zamanlar Portekizlilerin saldırısına uğrayan Mombasa şehri, Osmanlı’dan yardım ister. Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa yardım için iki kalyon gönderir ve Portekizlileri püskürtür. Bu dönemde Kenya ile Osmanlı ilişkileri başlar. Sudan, Yemen ve Umman’dan gelen Müslümanların da yerleştiği

mombasa-kale-kufi.jpg

Mombasa’da camiler yapılır. Kalenin müzesinde bu camilere ilişkin kufi yazılı eserler bulunuyor.
Ancak daha sonraları Portekizliler Mombasa’yı ele geçirirler. O dönemde Mombasa’yı ele geçirmek için gelen Osmanlı donanmasından bir gemiyi de batırırlar. Bu tarihten sonra Osmanlı pek Mombasa’ya gitmeye fırsat bulamaz.

mombasa-kale-toplar.jpg
Mombasa'yı saldırılardan bu toplarla korumuşlar

Mombasa’da, Kenya’yı İngilizler sömürge haline getirinceye kadar Portekiz yönetimi devam eder. Tüm Kenya’da İngiliz etkileri hala devam ediyor ve herkes “Kenya hala İngilizlerin sömürgesidir” diyor.

mombasa-kale-insanlik.jpg

Bu arada Fort Jesus Mombasa kalesindeki müzede Kars’ta yıkılan “İnsanlık Anıtı” heykelini andıran tahtadan bir motif gördük. Kenya geleneğinde yapılan ahşap motifin benzerliği üzerine “Bu da Kenyalıların insanlık anıtı heykeli” demekten kendimizi alamadık.

mombasa-kale-aile.jpg

Kaleyi çoluk çocuk ailelerin ziyaret etmesi dikkatimizi çekti.

mombasa-kale-futbol1.jpg
Futbol seyircileri

mombasa-kale-futbol2.jpg

Ayrıca Kenyalıların İngiliz etkisinde futbol merakı çoktu. Arsenal-Manchester United maçı sırasında herkes tuttuğu takımın tişörtleriyle dolaşıyordu. Maç sırasında ise herkes televizyon başındaydi. Mombasa kalesinin yanındaki toprak sahada maç vardı.İzleyen kalabalık  futbola olan tutkunluğun göstergesiydi.

mombasa-piyasa-piknik.jpg
Arabasına binen soluğu bu tepede alıyor

mombasa-piyasa-piknik2.jpg

MOMBASA’NIN PİYASA SAHİLİ
Mombasa’daki kavurucu sıcak bizi bunaltmıştı. Aracın şoförüne “Mombasalıları böyle havada nereye gider?” diye sorduk. O da “Götüreyim” diyerek bizi, Mombasa’nın Hint Okyanusu kıyısında püfür püfür rüzgarın estiği bir sahile götürdü. Aracını ceken bu sahildeydi. Çoluk-cocuk, yaşlı-genç denizden esen rüzgarın doğal klimasıyla serinlerken yüzlerini yola doğru vermiş gelen geçeni seyrediyorlardı.

mombasa-piyasa-isporta1.jpg

mombasa-piyasa-ceviz.20110507135649.jpg
Emin Çakmak Hindistan cevizi suyuna doyamadı


Ortalık seyyar satıcı kaynıyordu. Ama ilgimizi en çok çeken Hindistan cevizi satan oldu. Büyük bir ustalıkla Hindistan cevizlerini soyan satıcı, üzerine bir kapak açıyor ve pipet koyarak müşteriye veriyordu. Bizde alıp doğal bardağından Hindistan cevizi suyu içtik. Ancak içindeki beyaz etini çıkaramadık. Bunun üzerine satıcı, cevizin kabuğundan bir kaşık yaptı ve onunla içini kolayca yememizi sağladı.

mombasa-piyasa-dansci.jpg

Elinde sinek öldürücü ilaç kutusundan yapılma çalgıyla dansederek, şarkı söyleyen kişi ise herkesin ilgisini çekti.

mombasa-piyasa-kadinkoca.jpg
Çağatay Yolda programının yapımcısı Çağatay Şahin, 2 eşli 15 çocuklu Hasan ile röportaj yaptı

mombasa-piyasa-kadin.jpg
Gül gibi geçinen eşler

mombasa-piyasa-cocuk.jpg
Çocukların bir bölümü

Otele döndüğümüzde hepimiz yorulmuştuk. Akşam yemeğimizi yedikten sonra bazılarımız istirahate çekildi.

mombasa-dans-1.jpg

mombasa-dans-2.jpg

mombasa-dans-3.jpg

mombasa-dans-4.jpg

mombasa-dans-5.jpg

Ama çoğunluk sahil barı tercih etti. O gece eğlence farklıydı. Ortaya çıkan bir animatör eşliğinde Masai dansları yapıldı. Çılgın müziğin ritmine uyularak geç saatlere kadar eğlenildi.
Aslında sabah erkenden kalkıp Nairobi’ye geri dönecektik. Herkese uyandırma 06.00’da verilmişti. Ama benim başıma gelen yüzünden o gece hiç uyuyamadım desem yalan olmaz. Odanın telefonu önce 03.00’te çaldı. Açtım ses yok. 04.00’te çaldı açtım ses yok. 05.00’te çaldı. Açtım ses yok.
06.00’da açtım. Görevli “Uyandırma verildi. Günaydın” dedi. O saate kadar bölük pörçük uyumaya çalışmam nedeniyle cinlerim tepeme çıkmıştı. Görevliyi “06.00 tamam. Ama diğerleri ne oluyor” diyerek iyice haşladım. Ama uyumam mümkün olmamıştı. Banyo yaparak kendime gelmeye çalıştım ve valizimi toplayarak resepsiyona gittim. Check Out yaparken görevli beni tanıdı ve özürler diledi. Başıma gelenlerin sebebini o da bilmiyordu. Sonra kahvaltıya geçerek başıma gelenleri herkese anlattım.”Artık uçakta uyurum” dedim.

DEVAM EDECEK

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.