• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Bakan: İstanbul’a 4. köprü yakışır

Bakan: İstanbul’a 4. köprü yakışır
Ulaştırma Bakanı Yıldırım: İstanbul’a ne yapsalar az İbtanbul'a 4. köprü de yakışır. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır ama, kalbi de İstanbul’dur.

ANKARA-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; demiryolu projeleri, Marmaray Tüplü Geçiş Projesi, kara, deniz ve havayollarında hâlâ süren ve yapılması planlanan projelere ilişkin bilgi verdi. TGRT Haber TV’de “Ankara’nın Gündemi” programına konuk olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TGRT Haber TV Ankara Temsilcisi Murat Odabaş’ın sorularını cevaplandırdı. Yıldırım, Ulu Önder Atatürk’ün “Demiryolu ümran ve refah yoludur” ilkesi çerçevesinde; başta Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi olmak üzere demiryollarına büyük ağırlık verdiklerini belirterek, Ankara-Eskişehir Hızlı Tren seferlerinin de 2008 yılının ilk yarısı bitmeden başlayacağını ifade etti.

 

3 VAGON FABRİKAMIZ VAR

Göreve gelir gelmez yıllardır yapılması planlanan, ama bir türlü çivi çakılamayan İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi’ni hayata geçirdiklerini dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara-Konya (208 kilometre) hattının altyapı çalışmaları yüzde 80 bitti, üst yapısını da ihale ettik. 2009 sonu açmayı planladığımız bu hatta bugün 10.5 saat süren seferler, hızlı trenle 1 saat 15 dakikaya inecek. Ankara-Sivas arasını 3 saate indirecek projeyi de 3 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul-Edirne Hudut projesi ihale aşamasında. Ayrıca Uzakdoğu ve Orta Asya’ya ulaşımı sağlayacak tarihi İpek Yolu’na karşılık gelen Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesine de büyük önem veriyoruz. Demiryolu projelerine ağırlık verirken, altyapının temel unsurları ray, travers, vagon ve lokomotif üretimini de unutmadık. Karabük’te her standartta üretim yapılıyor. Vagon ve lokomotif üreten 3 tane de fabrikaya sahibiz.”

 

MARMARARAY BÜYÜK PROJE

Bakan Yıldırım, Marmaray Tüplü Geçiş Projesi’nin sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı projeleri arasında yer aldığını belirterek, “Yenikapı-Karacaahmet hattı ihale aşamasında. 17 Mart’ta teklifleri alacağız. Bu projeyi bütçe imkanları ile değil, yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Marmaray projesiyle paralel yürüyecek” şeklinde konuştu. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye’yi besleyen İstanbul’a ne yapsalar az diyerek, “İstanbulumuz’a 4. köprü de yakışır. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır ama, kalbi de İstanbul’dur” ifadelerini kullandı. İstanbul’a 3. köprünün, her iki köprünün kuzeyinde olacak şekilde inşa edileceğini söyleyen Bakan Yıldırım, “Yeri belli. Ancak spekülasyonları önlemek için açıklamıyoruz. Kamulaştırmanın az olacağı, İstanbul’un ciğerlerini ve su rezervuarlarını tahrip etmeyecek yeşil bir proje olacak” diye konuştu.

 

KÖYDES İLE SIKINTI BİTTİ

Kara Ulaştırma Kanunu çıkararak taşımacılığa yeni kurumsal kimlik kazandırıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, KÖYDES projesiyle de milletin efendisi olan köylülerin geleceklerinin değiştiğini ve hayat kalitesinin arttığını ifade etti. Yıldırım, KÖYDES ile Türkiye’nin artık yol, su, elektrik ve haberleşme imkanlarındaki eksiklikleri tartışmayacağını söyledi. Bakan Yıldırım, 2003 yılı sonrası havayollarında serbestleşme ve rekabetin yaşandığı yeni bir dönemin başladığını belirterek, “Tek havayolu ile 2 merkezden 28 noktaya uçulabilen Türkiye’den, 5 havayoluyla

7 merkezden 41 noktaya uçan bir Türkiye’ye geldik. Sektörün gelişmesiyle 25 bin insana istihdam sağladık” şeklinde konuştu.

 

GEMİLER KARA LİSTEDEN ÇIKTI

Göreve geldiklerinde Türk gemilerinin alıkonulduğu bir süreçle karşılaştıklarını hatırlatan Bakan Yıldırım, “Gemilerimizi öncelikle kara listeden çıkardık ve gri listeye girdik. Önümüzdeki dönemde ise beyaz listeye gireceğiz. 2002’de 160 gemimiz kara listede iken, bugün bu rakam 35’e düştü” dedi. Denizcilik sektörünün kullandığı mazottaki ÖTV’nin kaldırılmasıyla balıkçı esnafının bayram ettiğini vurgulayan Yıldırım, İstanbul’da bir aydır neredeyse bedava balık dağıtıldığına işaret etti. Bakan Yıldırım, ayrıca liman ücretlerini düşürerek kruvaziyer yolcu taşımacılığına destek verildiğini vurguladı. 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.