• BIST 9975.61
  • Altın 2830.659
  • Dolar 33.9934
  • Euro 38.0336
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 25 °C

Bakan Ersoy, dünyanın en eski gemi batığına daldı

Bakan Ersoy, dünyanın en eski gemi batığına daldı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'na ve su altı lahitlerin keşfedildiği noktalara dalış gerçekleştirdi.

ANTALYA - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras" projesi kapsamında "dünyanın en eski ticaret gemisi batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'na ve su altı lahitlerin keşfedildiği noktalara dalış yaptı. Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve dalış ekibiyle buluştu. Öniz, batık hakkında, Ceylan ise dalış hakkında Bakan Ersoy'a bilgi verdi. Daha sonra dalış hazırlığı, tamamlandıktan sonra Bakan Ersoy, Ceylan, Öniz, kamera asistanı Taner Şahakalkan ve diğer dalış ekibi belirlenen noktaya dalış yaptı.

kultur-ve-turizm-bakani-,-gemisi-batigi,-dalis.jpgkultur-ve-turizm-bakani-,-gemisi-batigi,-dalis-001.jpgBakan Ersoy, Kumluca açıklarından denizin yaklaşık 50 metre derinliğinde 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen batıktaki kazı çalışmalarını ve batıkta bulunan bakır külçeleri su altında inceledi.

Gemi batığındaki dalışın tamamlanmasının ardından Ersoy ve beraberindekiler, batıktan 300 metre uzaklıkta keşfedilen su altındaki lahitleri inceledi. Batık ve lahitlerin bulunduğu dalış noktaları ise önce havadan ardından özel kameralarla su altından kayıt altına alındı.
 

kultur-ve-turizm-bakani-,-gemisi-batigi,-dalis-002.jpgKEŞIFLERIN SAYISINI ARTTIRIYORUZ

Denizaltınıı keşfeden çok iyi bir ekip oluşmaya başladığını vbelirten Ersoy, şunları söyledi:

" Akdeniz Arkeolojisi Derneğinin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile yaptıkları ortak çalışmalar sayesinde hem bu keşiflerin sayısını arttırıyoruz. Hem de keşiflerden elde ettiğimiz kültür varlıklarını Antalya Kemer'de açacağımız müzeyi ve ileride değerlendirebileceğimiz envanteri oluşturuyoruz. Derneğin çalışmalarının gemi açısından faydası var. Su altı arkeolojisinde en önemli şey gemidir. Halen dünyanın su altı arkeolojisinde imrenerek baktığı gemiye bizim ülkemiz sahip, dünyadaki en büyük gemi olma özelliğine sahip bulunuyor."

kultur-ve-turizm-bakani-,-gemisi-batigi,-dalis-004.jpgARKEOLOJIK DALIŞ IÇIN BÜTÇE AYIRACAĞIZ
Batık gemiden 100'e yakın bakır külçe çıkarıldığına anlatan Ersoy, şöyle devam etti: "İnşallah daha da çıkarılacak. İkinci noktada lahit batıkların olduğu bir noktaya dalış yaptık. Her boyutta lahdin olduğu bir noktaydı ve şimdiden de müjdesini vereyim, Kemer'deki Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin yatırımını hızlandıracağız. Bütün kıyı bandında bu ay itibarıyla gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Bütün arkeolojik dalış noktalarının tespiti ile ilgili Türkiye genelinde bir çalışma yapacağız. Arkeolojik alanların daraltılması mümkün ama bu bilimsel bir çalışma ile yapılması gerekiyor. Biz bununla ilgili de bir bütçe ayıracağız, bu çalışmayı yapıp gerekli görülen noktalarda arkeolojik noktaların, dalış noktalarının artırılması için çalışma yapacağız. Bizim daldığımız lahitlerin olduğu batık çok rahat dalış turizmine açılabilir. Bu tarz birçok nokta var ama öncelikli olarak dalış noktalarımızın doğru şekilde tespit edilmesi lazım. Şu ana kadar tespit edilmiş su altı arkeoloji noktalarının alan daraltması ile ilgili bilimsel bir çalışma yapılması lazım, bütün bu çalışmalar yapıldıktan sonra da noktaların arttırılması mümkündür. Su altı arkeolojisi konusunda Türkiye lider konuma geldi, hocalarımızın değerli katkıları, çalışmalarıyla. Bize düşen de gerekli bütçelerle bu çalışmaları desteklemek, bu liderliği pekiştirerek devam ettirmek."

"ALTERNATIF TURIZM ÖNEMLI

Su altı belgesel yapımcısı Ceylan da ilk dalışı dünyanın en eski ticaret gemisi batığının olduğu noktaya yaptıklarını şöyle anlattı. "İkinci dalış noktamız ise gemi batığına 300 metre mesafedeki bir nokta. Orada da suyun altında lahitler var. İlginç olan bu lahitler de boy boy, diyelim ki büyük insanlar için büyük lahitler, küçük olanlar için küçük lahitler var. Bu lahitlere de Bakan ile dalış yaptık ve bu noktalarda çekimler yaptık. Ülkemizde dalış turizminin önemini, dalışa yasak olan noktaları dile getirdik. Sonuçta alternatif turizmin çeşitlenmesi ülkemiz için çok önemli. Kültürel varlıklar açısından Türkiye dünyanın bir numarası ama dalış turizmi açısından yeterince payını aldığı söylenemez. Dolayısıyla Bakan Bey'in böyle bir konuya dahil olması son derece güzel bir şey. İnşallah önümüzdeki günlerde bu kültürel dalış turizminin de yayılması ve açılmasına Bakan Bey'in büyük bir katkısı olacaktır."

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Bu haber toplam 689 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.