• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Apel Çelik - Lapis Holding

TMSF, TYT Bank’a el konulmasından 12 yıl sonra gizlendiği tahmin edilen gayrimenkullerin peşine düştü. Tasfiye sonucunda TYT Bank’tan 59.9 milyon YTL alacaklı çıkan TMSF, başta Apel Çelik olmak üzere bankanın eski sahiplerine yönelik operasyon başlattı. Ancak yapılan icra baskınlarında kayda değer bir mal bulunamadı.

 

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), usulsüz krediler ve kötü yönetim nedeniyle 1994 yılında batan TYT Bank’ın neden olduğu kamu zararının tahsili için harekete geçti. Sigorta kapsamındaki mudilere ödenen ancak bugüne kadar banka hakim ortaklarından tahsil edilemeyen alacağının peşine düşen TMSF, 12 yıl aradan sonra bankanın eski sahiplerine karşı 6183 sayılı yasa hükümlerini uygulamaya karar verdi.

 

ALACAK 59.9 MİLYON YTL: TMSF 1996 yılında tamamlanan tasfiye sonucunda da aynı dönemde batan Marmarabank ve İmpexbank’tan olan alacaklarının önemli bölümünü tahsil ederken, TYT Bank’ın mal varlığı, borcunun çok az bölümünü karşılayabildi. Tasfiye sonucunda TMSF, TYT Bank’ın ortaklarından ve yöneticilerinden 59 milyon 977 bin 238 YTL (59 trilyon 977 milyar 238 milyon TL) alacaklı çıkan TMSF, Lapis Holding’in önceki gün Cağaloğlu’ndaki eski merkez binası ile ortak ve yöneticilerin evlerine eş anlı baskınlar yaptı.

 

KIYMETLİ MAL BULUNAMADI: Ancak, buralarda kayda değer bir mal bulamazken TMSF yetkilileri, "Apel Çelik’in ortakları arasında bulunduğu bilinen Lapis Holding’in İstanbul Cağaloğlu’ndaki binasında satışı yapılan kıymetli mücevherat ve halıların da operasyondan önce bina dışına çıkarıldığını tespit ettik" dedi. Bankanın ortak ve yöneticilerine önce kamu alacağını ödeme çağrısı yapıldığı, ardından ödeme emri gönderilip mal bildiriminde bulunmaları istendiği belirtilirken, Lapis’ten mal kaçırmanın bu süreçte gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.

 

BİNA ARTIK AKRABANIN: TMSF’nin peşine düştüğü gayrimenkullerin başında Cağaloğlu’ndaki bina geliyor. Ancak icra baskını öncesinde yapılan istihbarat çalışmalarına göre, Lapis Holding, ortaklar ve yöneticiler üzerinde önemli bir gayrimenkul görünmüyor. Cağaloğlu’ndaki bina da Apel Çelik’in akrabalarının birinin mülkiyetinde bulunuyor. Ancak TMSF, 6138 sayılı kanunun hükümlerine göre bu tür ’muvazaalı’ işlemleri iptal ettirebiliyor. TMSF’nin bu çok kıymetli gayrimenkulün tapu kaydını iptal ettirip üzerine geçirebilmesi durumunda yapacağı satışla alacaklarının önemli bölümünü tahsil etmesi mümkün olacak.

 

Apel Çelik, en son Meksika’da görüldü

 

SAHİBİ olduğu Lapis Holding şirketlerine kredi aktararak TYT Bank’ın batmasına neden olmaktan yargılanan, ancak zaman aşımı nedeniyle açılan davalardan ceza almadan kurtulan Apel Çelik, işlerinin önemli bölümünü Meksika’ya kaydırmış bulunuyor. Zaten ne şirketlere ne de İstanbul Yeşilyurt’taki konutuna yapılan baskında Çelik bulundu.

 

11 ipek halı, 5 tablo bulundu

 

LAPİS Holding’in ’kilit ismi" olarak tanınan Apel Çelik’in evine yapılan baskında 11 ipek halı, 5 tablo, 10 parça gümüş eşya ile bir adet altın Rolex saate el konularak, yeddi emine teslim edildi. Bankanın ve holdingin önemli isimlerinden Bülent Ener’in evinde de birkaç ipek halı ile tablo bulundu. İcra operasyonuna konu kişilerden Emin Cüneyt Kalpakoğlu’nun Acıbadem’de ’Ata sokak No:80" adresinde olarak görünen konutuna gidildiğinde ise sokaktaki numaraların 8’de bittiği görüldü. Tüm şirketlerde, ortakların ve yöneticilerin konutlarında yapılan aramalarda çok az miktarda para ortaya çıktı.

Apel Çelik'e hapis cezası

 

Türkiye Yatırım ve Turizm Bankası'nın (TYT Bank) eski hissedarlarından Apel Çelik, ''hileli iflas'' suçundan 2 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Apel Çelik ile Dikranuhi Arşaluiz Çelik katılmadı.

 

Duruşmada, sanıkların avukatları Önder Öztürel ile Mehmet Asım İplikçioğlu son savunmalarını yaptı.

 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Apel Çelik'i ''hileli iflas' suçundan lehine olan eski TCK'nın 506. maddesi uyarınca 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Suça konu malların değerinin pek fahiş kabul edildiğini belirten mahkeme heyeti, bu nedenle eski TCK'nın 522. maddesi uyarınca cezayı 3 yıl 6 aya çıkarttı.

 

Apel Çelik'in bu cezasını, duruşmalardaki davranışlarını lehine indirim sebebi olarak değerlendirip 2 yıl 11 ay hapis cezasına indiren mahkeme heyeti, Dikranuhi Arşaluiz Çelik'in ise eşi olan Apel Çelik'in hileli iflas suçuna iştirak ve yardım ettiği belirlenemediğinden beraatine karar verdi.

 

DAVANIN GEÇMİŞİ

 

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesince daha önce karara bağlanan dava dosyasında, Apel Çelik ''hileli iflas'' suçundan 3 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırılmış, 13 sanık ise beraat etmişti.

 

Temyiz başvuruları üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 2003 yılında, 12 sanık hakkında verilen beraat kararlarını 5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu için bozup, davayı ortadan kaldırmıştı.

 

6. Ceza Dairesi, TYT Bank'ın eski hissedarlarından Apel Çelik hakkındaki mahkumiyet ve eşi Dikranuhi Arşaluiz Çelik hakkındaki beraat kararını ise şu gerekçeyle bozmuştu:

 

''Sanık Apel Çelik'in 4 Ağustos 2000 günlü tapuda yapılan işlem sonucunda Dış Ticaret Finansal Kiralama A.Ş adına kayıtlı 213 ada, 27 parsel numaralı taşınmazı eşi sanık Dikranuhi Arşaluiz Çelik'e satışını sağladığı ve bu işlemin 2 Haziran 1996 tarihli iflas kararından sonra son danışıklı işlem olduğunun kabulü karşısında, 9 Haziran 1997 günlü iddianamede yer almayan bu eylem için adı geçen sanıklar hakkında ek iddianame düzenlenmeden ya da Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 259. maddesinde öngörülen koşullar yerine getirilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması oy birliği ile bozmayı gerektirmiştir.''

 

Yargıtay'ın bu kararından sonra sanık Apel Çelik ve eşi Dikranuhi Arşaluiz Çelik, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanmaya başlanmıştı. TYT Bank'ın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni Bakanlar Kurulu tarafından 11 Nisan 1994 tarihinde kaldırılmıştı.

 

Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.