Abdurrahman Büyükkeskin
ANTALYA - Antalya Turizm Çalışanları Birlik Platformu Başkanı Hasan Duman, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) verilerine göre 450 beş ve dört yıldızlı otellerde toplamda 311 bin turizm çalışanının olduğunu söyledi. Platform Başkanı Hasan Duman, '' Antalya'da turizm çalışanları aldıkları 22 bin 114 liranı ortalama 15 bin lirasını ev kirasına veriyor. Oteller, turizm çalışanlarının rahat geçinebilmesi için aylıklarının 30 bin lira olması gerekir.'' dedi.
Ülke ve Antalya turizminin en önemli sıkıntısının turizmin 6-7 ay ile sınırlı olduğunun altını çizen turizmci Hasan Duman, ''Antalya'da çalışan 311 bin turizm çalışanının yüzde 85'i ölü sezon denilen kış döneminde çalışanların askıya alınmasına bağlı yaklaşık 5-6 ay işsiz kalıyor. Antalya'da en fazla turizm çalışanı istihdamı yapılan destinasyon Manavgat-Side. Manavgat-Side destinasyonu 135 bin turizm çalışanı istihdam ediyor. Manavgat-Side'yi 111 bin ile Alanya ve 85 bin ile Kemer takip ediyor. Antalya'da turizm çalışanlarının en büyük sıkıntısı ev kirası. Turizm çalışanlarının yüzde 93'ü asgari ücretle çalışıyor. Aldığı 22 bin 114 liranın ortalama 15 bin lirasını ev kirasına veriyor. Turizm çalışanlarının rahat olması için otellerin en düşük maaşları 30 bin lira olmalı. Turizm çalışanları her gün nasıl geçineceğim düşüncesi müşteri memnuniyetini olumsuz etkiler. ''
TURİZM SEKTÖRÜNDE EN FAZLA YIPRANANLAR MAİD(KAT GÖREVLİLERİ)
Antalya Oteller Kat Görevlileri(maid) Çalışanları Platformu Sözcüsü Raziye Baştuğ, dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan kat görevlilerinin en önemli sıkıntısının yoğun tempoda çalışma ve ağır yük kaldırmaya bağlı ' bel fıtığı rahatsızlığı' olduğunu söyledi.
Antalya'da çalışan yaklaşık 300 bin turizm çalışanının yüzde 10 ile yüzde 15'nin otellerde kat görevlisi maid olduğunu vurgulayan Raziye Baştuğ, '' Otellerde kat görevlileri yoğun bel fıtığı rahatsızlığına bağlı ortalama en fazla 7 ile 10 yıl anca çalışabiliyor. Sekiz saat süresince ayakta gerek yatakların kaldırıp indirilmesi,çarşafların gerdirilmesi ,yorgan, yastık kılıflarının değiştirilmesi ve odanın A'dan Z'ye değiştirilmesi verilen oda sayısının mesai bitimine kadar yoğun tempoda çalışma terlemeye bağlı soğumaya bağlı çok sık hasta oluyorlar. Oteller kat görevlilerinin acil yıpranma payı nedeniyle maaşları asgari ücretten olmayıp en az 30 bin lira olmalı. Bu sağlanmazsa önümüzdeki yıllarda beş yıldızlı oteller en büyük sıkıntısının otellerde çalışacak kat görevlisi bulamamacak olacaktır. Zaten her zaman başı bütün beş yıldızlı oteller en fazla kat görevlisi eleman bulamama oluyor. Otellerde kalifiye kat görevlisi çok zor.'' dedi.
Otellerde müşteri memnuniyeti ve bir sonraki yılın erken rezervasyon yapılmasında en önemli turizm çalışanının kat görevlileri olduğunun altını çizen Raziye Baştuğ, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:'' Zaten Antalya'da 6-7 ay ile sınırlı. Birde 6-7 ay ile çok yoğun çalışmaya bağlı çok büyük yıpranma oluyor. Kat görevlileri en fazla bel fıtığı rahatsızlığı yaşıyor. Bu nedenle en fazla 7 yıl ile 10 yıl çalışıyorlar. Kat görevlilerinin rahat olması için maaşlarının en az 30 bin lira olması gerekir. Zaten kış döneminde yıl içinde 6-7 at çalışıyor, birde sağlıklarını kaybediyor. Yıpranmaları göz önünde bulundurularak en düşük maaşları 30 bin lira olmalı. 22 bin lira asgari ücret çok düşük.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.