• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Almanya’da sektörel eğitim ve maaşlar

Sefa İnan

Almanya’da havacılık eğitim sistemi ve hak edilen ücretler:
Pilotluk Eğitimi;
Genelde Lufthansa ve Air Berlin gibi büyük şirketler, pilotlarını kendileri yetiştiriyorlar. Bunların dışında pilotluk eğitimi veren özel okullar da var. Sıfırdan başlayıp bir B737 / A320 tipi uçakların kokpitine girmek, 70 bin Euro tutuyor. Almanya’da Fachhochschule olarak adlandırılan yüksek okullardan da bazıları, pilotluk eğitimi veriyor, fakat genelde tip eğitimi havayolu şirketlerine kalıyor.

Pilot maaşları brüt olarak yıllık; 36 bin ile 110 bin Euro arası değişiyor. (Sanırım, bu nedenle Türkiye yabancılar için cazip. Hemen hemen rakamlar aynı iken, bizde uçucular için vergi yok gibi) Yabancı pilot kendi ülkesinde, hele hele bekarsa yandı. Bekâr ve evli arasında çok vergi farkı var.

Kabin Memuru Eğitimi;

– Örneğin; Lufthansa’da toplam 1240 Euro tutuyor, fakat 4 taksitte ödeme şansı veriyor.- Eğitim 8 ile 12 hafta arası sürüyor. ( Atlas Jet bu eğitime 10.800TL alıyor)

Kabin memuru maaşları yıllık olarak brüt 20 bin Euro civarından başlayıp 40 bin Euro ya kadar çıkıyor.

Uçak Teknisyenliği / Uçak Bakım Mühendisliği Eğitimi

Uçak teknisyenliği eğitimlerini Almanya’da genelde Lufthansa Technik , Air Berlin Technik gibi şirketler veriyor. Bunların dışında yüksek meslek okullarında da eğitim veriliyor. Eğitim 3,5 yıl sürüyor.

Örneğin ABD kökenli Embry Riddle Üniversitesi’nin Berlin kampüsünde ise, Uçak Teknisyeni değil, uçak bakımına yoğunlaştırılmış mühendis yetiştiriyorlar. Hatta okula başlayacakların EASA Part-147 B1 ya da B2 lisanslı uçak teknisyeni olmaları avantaj sayılıyor. (Bizim havayolları için biçilmiş kaftan) SHYO’lar bu sisteme uyar mı? Uymaz ve müfredatta farklılık olursa bir iki ders ilavesi yapılamaz mı?

Tecrübeli EASA Part-66 B1 lisanslı teknisyen yıllık brüt olarak 25 bin Euro’dan başlayıp maksimum 77 bin Euro’ya çıkıyor.

Aslında ülkemiz için Embry Riddle Üniversitesi’nin eğitim modeli uygun olabilir. Biz henüz üretim yapan bir ülke değiliz, dolayısı ile ‘’Uçak Bakımı’’nı baz alan bir mühendislik eğitimi, klasikleşmiş tasarıma yönelik teorik eğitime dayalı uçak mühendisliğinden daha uygun olabilir.

Uçak Mühendisliği eğitimi;

Mühendislik eğitimini yüksekokullar veriyor. Yüksekokullar ikiye ayrılıyor;

– Fachhochschule (University of Applied Sciences) dedikleri, daha çok meslek liselerinden ya da meslek eğitiminden gelenlere yönelik.

Normal lise bitirmiş olanların da girme hakkı var, fakat onlardan en az bir yıllık sektörde staj yapmış olmaları, ya da çalışmış olmaları koşulu aranıyor.

Eğitim, içerik olarak uygulamalı eğitime yakın. Var olan bilgileri pratik anlamda kullanmaya yatkın.

– Bir de bildiğimiz İTÜ, ya da ODTÜ gibi üniversiteler var. Daha çok düz/normal liseyi bitirip abitur (bitirme sınavı)vererek (olgunluk) gelenlere hitap ediyor, meslekten gelenlere; genelde ek bir sınav karşılığı okuma hakkı veriliyor. Son yıllarda bazı üniversitelerde meslek lisesinden gelip, Fachhochschule’de okuma hakkı olanlara sınavsız okuma hakkı sunulmaya başlandı. Eğitim, daha çok teorik ve araştırmaya dayalı. Formülleri kullanmayı bilmekle kalmayıp, nereden geldiğine kadar inip araştırılıyor.

Bir çok üniversitede; öğretim üyesi, başkanı, olacağı bölümde doktora yapmış olmakla kalmayıp, o sektörde çalışmış olmak gerekiyor. ( Bizde ise bir iki kişi hariç sektör el deneyimli doktoralı öğretim üyesi bulmanın yanı sıra “havacılık doktorasına” bile rastlamak büyük şans.

Bizde binalar harika içi ise hoca açısından boş. Sorulunca 179 Üniversitemiz var deniyor. Peki, eğitim dalına göre akademisyen var mı? İlerde oda olacak İnşallah deniyor. İşimiz İnşallah ile Maşallahlara kaldı.

Almanya’da uçak mühendislerinin başlangıç maaşları yıllık brüt olarak; 39 bin Euro’dan başlıyor ve kıdeme göre yükseliyor.(En üst seviye rakamı alamadım) Alınca yazarım.

Bu skalada maaşlardan çok mesleki grupların birbirileri ile orantılarına yoğunlaşmak gerekir. (Sendikalara daha detaylı bilgi verebilirim) Konuyu anlamak ve adil bir ücret dağılımı isterlerse(!) faydalı olabilir.

THY Avrupa standartlarında pilotuna maaş veriyor da neden diğer branşlarda çalışanlara Türk standartlarını uygun görüyor. Bu arada şimdi de pilotlar çıkıp bizim aldığımız parada gözünüz mü var demesin de:) Gözümün olması mevzuubahis bile olamaz. Sorun tavan/taban ücret uygulamasının orantısal adaletsizliğidir.

Bir ara derneklere ve sendikalara sektördeki mesleki branşların birbirine olan orantısını vereyim dedim kimseden ses çıkmadı. İLGİNÇ.

Aslında yukarıdaki rakamlardan bile orantıları çıkarabilir ve o orantılardaki % lere göre tüm mesleki branşlardaki çalışanları hak yemeden dağıtımını yapabilirsiniz.

NOT/ Yabancı pilot-teknisyen-mühendis ve kabin memuru ücretleri ile ilgili bilgiler, sendikalardan alınmıştır. 

http://airlinehaber.com

Bu yazı toplam 2811 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.