• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Afrika'ya giderken aşı yaptırın

Afrika'ya giderken aşı yaptırın
Afrika ülkelerine seyahat etmeden önce özellikle ölümcül olabilen sarı humma hastalığına karşı aşı yaptırmaları gerektiği uyarısında bulunuldu.

KOCAELİ - İzmit Ticaret Odası (İTO) Başkanı Hüseyin Zeytinci, iş adamlarının, ekonomik ilişkilerin son dönemde yoğunluk kazandığı Afrika’ya ziyaretlerinin arttığını belirtti. 

Bu kıtaya yapılan seyahatlerde sağlıkla ilgili konulara özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Zeytinci, kıtada bazı ülkelere girişlerde belirli hastalıkların aşılarının zorunlu olduğunu, iş adamlarının bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

 

Afrika’daki nemli savana bölgelerinde ara bir bulaşma modelinin yaygın olduğuna, sineklerin hem insanları hem de maymunları enfekte ettiğine, böylece lokal sarı humma salgınlarına neden olabileceğine dikkati çeken Zeytinci, bazı Afrika ülkelerine girişlerde sarı humma başta olmak üzere, sıtma gibi hastalıkların aşılarının zorunlu tutulduğunu anımsattı. Zeytinci, şöyle konuştu:

“İş adamlarımız, bazı ülkelere girişlerde aşıları olmadığından ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Uluslararası Sağlık Tüzüğüne göre, ülkeler, sınırlarında zorunlu aşılama uygulaması gibi önlemleri alma hakkına sahiptir. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından uygun görülen aşılama uygulaması bazı Afrika ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan sarı humma hastalığı için de söz konusudur. Bu aşı ülkemizde Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlık Merkezlerinde yapılmaktadır. İş adamlarımızın seyahat etmeyi planladıkları ülkelere girişlerde sorun yaşamamak için o ülkeye girişlerde zorunlu tutulan aşı ya da aşıları yaptırması gerekmektedir.”

 

Sarı hummanın görülmediği, ancak taşıyıcı sineklerin ve konakların bulunduğu ülkelere girişlerde de bu hastalığın aşısının zorunlu tutulduğunu ifade eden Zeytinci, virüsün enfekte bir yolcu vasıtasıyla ülkeye “ithal edilmesinin”, yerel toplumda enfeksiyon riski oluşmasına neden olabileceğini, bu nedenle aşının zorunlu olduğunu söyledi.

 

Zeytinci, seyahatlerde sarı humma aşısını zorunlu tutan ülkelere sürekli seyahat eden gemiciler, iş adamları ve sporcuların uluslararası aşılama sertifikası almasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Başlangıçta ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma ve sıklıkla kalp atışında yavaşlama olur. Hastaların yaklaşık yüzde 15’i birkaç gün içinde ikinci safhaya girerler, bu dönemde yeniden ateş çıkması, sarılık gelişmesi, karın ağrısı, kusma ve kanama görülür. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra hayatını kaybeder.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.