• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

Tarihi yelkenlilerin gösterisi

Tarihi yelkenlilerin gösterisi
Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı’na katılan 23 tarihi yelkenli gemi hiç durmadan İstanbul’dan geçti ve Karadeniz’e açıldı.(Fotoğraf:Murat Öztürk)
SERDAR BAPOĞLU-TURKSAIL

İSTANBUL- İstanbul Boğazı bugün alışık olmadığı bir görüntüye tanık oldu. 2010 Kültür Başkenti Etkinlikleri çerçevesinde bu yıl İstanbul"a da uğrayan Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı"na katılan 23 tarihi yelkenli gemi hiç durmadan İstanbul"dan geçti ve Karadeniz"e açıldı.
Yarışın dönüş etabında İstanbul"da duracak tekneler, İstanbullular tarafından gezilebilecek.
Sail Training International (STI) tarafından 50 yıldan bu yana tarihi gemilerle düzenlenen “Boylu Soylu Yelkenliler" (Tall Ships) yarışı bu yıl İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı ve Deniz Ticaret Odası"nın girişimleriyle İstanbul"a da uğradı.



ARALARINDA TÜRK BAYRAKLI TEKNE VAR

9 Mayıs tarihinde Yunanistan"ın Volos kentinde toplanan 16 ülkeye ait 23 “Boylu Soylu Yelkenli” arasında bir de Türk bayraklı “Bodrum” adlı tekne bulunuyor.
12 Mayıs"da Yunanistan"ın Volos kentinden start alan tarihi yelkenliler bu sabah İstanbul"a ulaştı. Hiç durmadan Karadeniz"e çıkmak üzere gemi trafiğinin durdurulduğu İstanbul Boğazı"na giren Boylu Soylu Yelkenliler"e Deniz Kuvvetleri"ne ait TCG Fatih Fırkateyni eskortluk yaptı.



DTO"DA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Tarihi yelkenliler İstanbul önlerine geldiği sırada Deniz Ticaret Odası"nda da gazeteciler için bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.



2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Deniz Ticaret Odası"nın (DTO) ev sahipliğinde gerçekleşen medya toplantısına Sail Training International (STI) Başkanı Nigel Rowe ve Yarış Direktörü Peter Newell ile Deniz Ticaret Odası Genel sekreter Murat Tuncer da katıldı.



“Boylu Soylu Yelkenli Yarışları" ile ilgili ayrıntıların paylaşıldığı toplantıda
DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Dağcı da bir soru üzerine gemilerin İstanbul programı hakkında şu bilgiyi verdi:
“Yarışın İstanbul-Varna etabının startı için Karadeniz"e çıkan Boylu Soylu Yelkenliler, 27-30 Mayıs tarihlerinde dönüş etabında İstanbul"da duracak ve liman yapacak. Ancak liman sahasının elverişli olmaması nedeniyle tüm gemileri rıhtıma yanaştırmak mümkün olmayacak.

GEMİLER GEZİLEBİLECEK

27-30 Mayıs tarihleri arasında bu gemiler Salıpazarı rıhtımında 10.00-18.00 saatleri arasında İstanbullular tarafından gezilebilecek. Bu ziyaretler için herhangi bir ücret talebinde bulunulmayacak.”
Gemilerin önünde kuyruk oluşabileceğine dikkat çeken Yılmaz Dağcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Her geminin belli bir ziyaretçi kapasitesi var. Kiminiin 10, kiminin 50… Bu nedenle ziyaretçiler gruplar halinde gemiye çıkabilecek. İlk grup gemiden çıkmadan diğer grup alınmayacağı için bu beklemeler kaçınılmaz. Dünyanın her ülkesinde uygulama bu şekilde yapılıyor.”



İSTANBUL BOĞAZI"NDA MUHTEŞEM MANZARA

Toplantı sürerken İstanbul Boğazı"na giriş yapan Boylu Soylu Yelkenliler, Güneyli havayı fırsat bilip yelkenlerini açınca görüntü muhteşem oldu.
İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışından 5 deniz mili mesafede Varna etabı için startın planlandığı saat 18.00 idi. Ancak zaman daha sonra 16.00"ya çekildi. Ne var ki, plan yine değiştirildi ve Boylu Soylu Yelkenliler"in Bulgaristan rotasındaki startı ilk planlandığı saat olan 18.00"da verildi.



“Boylu Soylu Yelkenliler”in İstanbul"a gelmesi konusunda 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Kurumsal İlişkiler Direktörü Nilgün Ören mutlu, organizasyonu üstlenen DTO Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Kaptan Yılmaz Dağcı ise sıkıntılıydı.

“DENİZCİLİK PROJESİ OLMADAN OLMAZ”

Nilgün Ören, üç tarafı denizlerle çevrili İstanbul"un kültürel yaşamında denizlerin önemine işaret edip, bu alanda AKB"nin 10"a yakın proje üzerinde çalıştığını, Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı"nın da bunlardan biri olduğunu söyledi.
Nilgün Ören, 2009 yılında 1874 yapımı Far Barcelona adlı İspanyol eğitim gemiisinin, Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı"nın müjdecisi olarak İstanbul"da ağırlandığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın içinden deniz geçen, kıtaları ve medeniyetleri buluşturan yegane şehri İstanbul"umuzun Avrupa Kültür Başkentliği süreci denizcilik projeleri olmadan düşünülemezdi. 1956 yılından bu yana geleneksel hale gelmiş "Boylu Soylu Yelkenliler Yarışlarını" tarihinde ilk defa Ege, Marmara ve Karadeniz sularında seyredecek olmasının mutluluğunu yaşıyoruz.”

“RIHTIMDA YER BULAMADIK”

Yılmaz Dağcı ise, İstanbul"un Tarihi Yelkenliler'e ev sahipliğinden dolayı mutlu, ancak “imkansızlıklar” yüzünden sıkıntılıydı.
“Koca İstanbul"da bu gemileri yanaştırabilecek ancak 550 metrelik bir rıhtım bulabildik. Gemilerde mürettebatlık yapan gencecik çocuklara İstanbul"u gezdirmek için karaya çıkartma isteğimiz ise gerçek anlamda bürokratik bir işkence oldu” diyen Yılmaz Dağcı ile yaptığımız söyleşiyi daha sonra yayınlayacağız.



TARİHİ YELKENLİLERİN İSTANBUL PROGRAMI

18 Mayıs, Salı
Boğaz"dan kuzeye geçiş

27 Mayıs, Perşembe
10.00-12.00: Gemilerin Karaköy (Salıpazarı) Rıhtımı"na yanaşması
14.00-15:00: Açılış Seremonisi

28 Mayıs, Cuma
10.00-1800: Tekne ziyaretleri ve limanda etkinlikler
17.00-18.30: Mürettebat Resmi Geçidi (İstiklal Caddesi)
19.00-19.30: Ödül Töreni

29 Mayıs, Cumartesi
10.00-1800: Tekne ziyaretleri ve limanda etkinlikler
19.00-21.00: LÖSEV"in 9. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası Açılış Kokteyli (Kaliakra yelkenlisi güvertesi)

30 Mayıs, Pazar
12.00-14.00: Gemilerin Karaköy Rıhtımı"ndan ayrılışı
15.00- >>> : Teknelerin geçit resmi (Karaköy-Kalamış-Adalar)

TALL SHIPS ANONİM BİR GEMİCİLİK TERİMİ
Türkçe"ye “Boylu Soylu Yelkenliler” olarak çevrilen “Tall Ships”, modern yelkenli teknelerden farklı olarak, cunda sereni ve randa yelkenleri ile donatılmış büyük ve kabasorta tekneler sınıfına ait yelkenli tipini tanımlamak için kullanılan anonim bir gemicilik terimi.
Sail Training International (STI) tarafından düzenlenen geleneksel TALL SHIPS yarışları bağlamında bu terim, personelin en az yarısının 15-24 yaş grubundaki gençlerden oluştuğu, 30 m"den fazla su kesimine sahip yelkenli tekneleri şeklinde tanımlanıyor. Böylelikle pek çok modern yelkenli yatın da yarışa katılmasına imkan sağlıyor.
Uluslararası organizasyon, İstanbul ve Türkiye"nin tanıtımına bu arada turizmine katkıda bulunmayı; katılacak gençlere deniz sevgisini ve kültürünü aşılamayı amaçlıyor.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.