• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

İRO’da üç aday seçim heyecanını zirveye taşıdı

İRO’da üç aday seçim heyecanını zirveye taşıdı
İstanbul bölgesinde görev yapan yaklaşık 4.600 profesyonel turist rehberi sandığa giderek üç yıllığına IRO’da yeni yönetimi ve Ankara’da TUREB’te kendilerini temsil edecek olan delegeleri seçecekler.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL - İstanbul Rehberler Odası - İRO birisi ‘şimdiki başkan”, bir diğeri ‘davet edilen’, bir diğeri ise “adaylığını ve delege listesini’ açıklayan yönetimini açıklamayan başkan adayları ile 16 Aralık 2018 Pazar günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde seçime gidiyor. Listeler savaşı şeklinde sürecek olan İRO genel kurulu şimdiden heyecanı tırmandırdı.
İstanbul bölgesinde görev yapan yaklaşık 4.600 profesyonel turist rehberi sandığa giderek üç yıllığına IRO’da yeni yönetimi ve Ankara’da Turist Rehberleri Birliği - TUREB’te kendilerini temsil edecek olan delegeleri seçecekler.
Yeniden aday olan İRO Başkanı Hakan Eğinlioğlu, projelerine tamamlamak için yeniden aday olduklarını belirterek “Çıkar için değil, rehberlerin onuru için hareket ediyoruz” dedi. Adaylardan Hüseyin Özgür Özaltun’da İRO ve TUREB’in tabela örgütleri olduğunu belirterek “Kamplaşmaya ve çeteleşmeye son vereceğiz” şeklinde konuştu.

iro-aday.jpg
Hüseyin Özgür Özaltun, Sedat Bornovalı, Hakan Eğinlioğlu

 

HAKAN EĞİNLIOĞLU ADAY LİSTESİ VE AÇIKLAMASI
 

YÖNETİM KURULU BAŞKAN ADAYI:

Abdulkadir Hakan Eğinlioğlu- İt.

 

YÖNETİM KURULU ADAYLARI

- Recep Ahmet - Yun.

- Hakan Berki - İng. & Nor.

- Nilüfer Bikiç - Ar.

- Prof. Dr. Cengiz Çağla - Fr.

- Figen Saadet Tuncer - İng.& İt.

- Süleyman Orçun Taran - ing.

- Dr. Arzu Toraman - Yun.& İng.

- Ümmü Ayça Turan - Çin.

 

DENETİM KURULU ADAYLARı

- Asmen Yalçın Kaya - Fr.

- Kaniye Lalehan Karadeniz - İt.&Por.&İsp

- Deniz Özgün - Çin & İng.

 

DELEGE ADAYLARI

- Recep Ahmet - Yun.

- Gökhan Alataş - İng.

- Ali Faik Anayurt - İng.

- Gülgün Asutay - Alm. & İng.

- Serkan Bakılan - Çin. & İng.

- Ümit Batman - Ar.

- İsa Refik Baysal - Fr.

- Alimcan Berkin - Çin.

- Hakan Berki - Nor. & İng.

- Nilüfer Bikiç - Ar.

- Nasip Boyacıoğlu - Jap. & İng.

- Gökhan Çeliktaş - İng.

- Esat Çoklar - Hırv. & Sırp.

- Abdulkadir Hakan Eğinlioğlu - İt.

- Erkan Eseroğlu - Alm.

- Fatma Sema Gökcan - İt.

- Ali Göktürkler - Sırp.

- Devrim Güleç - Jap.

- Sezai Gülşen - İt. & İng.

- Onur Güven - Fr. & İng.

- Murat Haskaya - Çin. & Jap. & İng.

- Seyit Ali Kalkanlı - İng.

- Bahar Karaboğa - İsp. & İng.

- Kaniye Lalehan Karadeniz - İt.&Por.&İsp

- Mine Karahan Taner - İsp. & İng.

- Levent Kaveci - İng.

- Asmen Yalçın Kaya - Fr.

- Barış Kaya - Alm.

- Gürkan Ketemci - İng.

- Özge Nur Kızıloluk Alkurt - Çin.

- Filiz Korkut - İng.

- Serdar Nazım Kölürbaşı - Fr.

- Emrecan Kurt - İng.

- Yaman Kurtoğlu - Alm. & İng.

- Yusuf Lal - Litv. - İng.

- Ahmet Mümtaz Maden - Fr.

- Teri Meir - İsp. & Por. & İng.

- Kamil Ahmet Muhaffel - Ar. & İng.

- Reşit Egemen Ongan - İsp.&Por.&İng.

- Hayriye Arzu Ortaç - İsp. & İng.

- Deniz Özgün - Çin. & İng.

- Çimen Filiz Paşa - Ar. & İng.

- Fatih Ender Pınarbaşı - Yun. & İng.

- Mehmet Fatih Sertoğlu - İng.

- Tolon Sökmen - Alm.

- Abdulkadir Tanrıdağlı

- Süleyman Orçun Taran - İng.

- Hüsnü Gökhan Taşçıoğlu - Fr.

- Meriç Topçu - Çin.

- Ali Hakan Topuz - İng.

- Arzu Toraman Işıkoğlu - Yun. & İng.

- Figen Saadet Tuncer - İt. & İng.

- Ümmü Ayça Turan - Çin.

- Serpil Üstün - Jap. & Çin.

- Tolga Yalçın - Çin.

- Fatih Yer - Fr.

- Nahit Yıldırım - İng.

- Akın Yıldız - İng.

- Demet Zaloğlu - Çin. & Jap. & İng.

"Sevgili Arkadaşlar, Değerli Meslektaşlar,

En büyük amacım, kendi kabuğu içine çekilmeden, kamuoyuna açık biçimde faaliyet gösteren, saygın, ülkemizin tarihi, kültürel, doğa ve çevre konularına duyarlı, bu alanlarda bir duruş sergileyen bir meslek odası olmaktır.

Sırtını turizm erkine dayayan, onların çıkarlarıyla varlıklarını sürdüreceğini zanneden yöneticiler de bu müdahalelere heves eden kurum ve kuruluşlar da hem kendi kurumlarında, hem de bizzat kendilerine onarılması güç yaralar açar.

 

Emeğe, doğaya, kültüre, tarihe saygılı, etik, sömürü politikalarının dışında bir turizm. Ekonomik ve mesleki bilinç ve dayanışması güçlü meslek odalarıyla rehber asla yalnız değildir.

En zor şartlarda ve olanaklarda yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır.

İstanbul Rehberler Odasının yönetimine desteğinizle talibiz. Sevgi, saygı ve dayanışma ile..."

Hakan Eğinlioğlu

SEDAT BORNOVALI LİSTESİ (Yönetim Kurulu Adayları açıklanmadı)

sedat-liste.jpg

KULİSLER HAREKETLENDİ
İRO seçimleri Türk turizminin tanıtımında ve bir gelen turistin bir daha gelmesinde en büyük etken olarak görev üstlenen profesyonel turist rehberleri arasında heyecan yarattı. Heyecanla birlikte İRO yönetimi ve delegasyona aday olanlar ve ekiplerinin kulisleri hareketlendi. Mevcut Başkan Hakan Eğinlioğlu, yönetim kurulu ve delege listesini bildirerek “Yapacağımız çok şey var” diyerek yeniden aday olduğunu açıkladı. Öte yandan daha önce Hakan Eğinlioğlu ile geçen seçimde birlikte hareket eden Hüseyin Özgür Özaltun “Listeleşme ve kamplaşmaya son” diyerek bağımsız adaylığını açıkladı. Ekibini ise seçim öncesi ekibini tamamlayacağını belirten Özaltun “Çarşaf liste isteyenin istediğini seçmesidir. Biz her listede yer alan arkadaşlarla çalışabiliriz” diyerek diğer adaylara açık kapı bıraktı.

sedat-bornovali-001.jpgBORNOVALI, ADAYLIĞINI KENDİSİ AÇIKLAMADI, İNTERNETTE YAYINLANDI
İnternette dolaşan listeye göre başkan adayı olduğu ve delege listesi açıklanan ve bir dönem önce ibra edilmeyen yönetimde Şerif Yenen’in başkan yardımcılığını yapan ve istifa sonrası kısa süre başkanlık yapan Sedat Bornovalı kendisi başkan adaylığını açıklamadı.

sedat-bornovali-002.jpg Boğaz gezisinde, yeni yazdığı “Boğaziçi’nin Tarih Atlası” adlı kitabını tanıttı ve geziye katılan rehber arkadaşlarına Boğaziçi’nin yalıları hakkında detaylı bilgiler verdi. Sedat Bornovalı, yeniden rehber arkadaşları ile buluşmanın heyecanı içinde konuşmasına başlarken “Sizleri özlemişim” dedi, ama başkan adaylığından hiç bahsetmedi. Genelde genç rehberler ve Şerif Yenen döneminde yönetimde görev alanların katıldığı toplantıyı yönetenin Barış Partal ve ekibi olduğu görüldü.

hakan-eginlioglu.jpgHAKAN EĞİNLİOĞLU: İRO SEÇİMLERİNE KİMSE MÜDAHALE ETMESİN
İRO Başkanlığına ekibi ve delege listesi ile yeniden aday olan İRO Başkanı Hakan Eğinlioğlu 2010’dan bu yana İRO seçimlerine TÜRSAB’ın müdahale ettiğini belirtti. 2012’de o dönemin başkanının kongre salonuna bile girdiğini belirten Hakan Eğinlioğlu, “İRO seçimleri için yine TÜRSAB’ın müdahalesi olduğu hakkında kulağımıza kötü kokular geliyor. Bizim hedefimizde sadece hizmet var, İRO’nun bağımsızlığına müdahaleye karşıyız. TÜRSAB’ın İRO seçimlerinden elini çekmesini istiyoruz” dedi.

BÜTÇEYİ SAVURDUKLARI İÇİN İBRA ETMEDİK
Geçen kongrede elinde bulunan mavi dosyanın bütçe dosyası olduğunu ve ağzından ‘yolsuzluk’ kelimesinin çıkmadığını, sadece bütçenin savruk bir şekilde kullanıldığına ilişkin belgeler olduğunu söyleyen Hakan Eğinlioğlu “Göreve geldiğimizde 10 yıl boyunca yapılan toplantılar, açıklamaları içeren kamera kayıtları bulunan ses ve video kayıtları ortadan yok edilmiş. İRO’nun kayıtlı belgelerini ne amaçla götürdüklerini bilmiyorum” şeklinde konuştu.
Hakan Eğinlioğlu, turizmcilerin kendi yağıyla kavrulacak halde olmadıklarını, devlete ve büyük tur operatörlerine sırtlarını yaslamak zorunda olduklarını belirterek şöyle konuştu:

hakan-cimen.jpgTUREB’İN İRO’YA BORCU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

“Göreve geldiğimizde en kötü ve krizli dönemi yaşadık. Borç vardı. Eylemli sayısı yarıya indi. Para birikti ve ibraya cevap oldu. TUREB bizden alacaklı olduğunu ileri sürdü. Karşılıklı hesaplaşmada TUREB’in bize borcu olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kaçak rehberlere göz yuman, TÜRSAB ile işbirliği içinde şirketleştikleri için ve savurganlığı yüzünden ibra etmedik. İbra edilmeyen kişilerin yeniden yönetime talip olmalarının uygun olmadığını düşünüyoruz.”
 

İRO’NUN GAYRIMENKULU OLMAMASI AYIP
İRO’yu A’dan Z’ye değiştirmek için adayım. Rehberlerin eğitimi ve donanımı yeterli değil. Mesleki bilgi yetersizliği var. Elimizde sihirli değnek yok, ama süreye ihtiyaç var. Turizmde diğer kuruluşların olduğu halde İRO’nun gayrımenkulu olmamasını ayıp olarak görüyorum. İRO’da meslek bilincine hakim kişilerin göreve gelmesini istiyoruz. Sahada çalışma koşulları düzeltilmeli. Tam yövmiye ve çalışma zamanları yeniden düzenlenmelidir. Yapılacak iyileştirmelerle bütün meslek örgütlerine öncü olmalıyız. Bağımsızlıktan ödün vermeden, turizm erkine teslim olmadan uygar ilişkilerle çözüm üretmeliyiz. Türkçe rehberliğe karşıyız. Çünkü 11 bin rehberin anadili Türkçedir.

KAÇAK REHBERLİK EN BÜYÜK SORUN
Denetim en büyük sorundur. Turizm il müdürlerinin Cumartesi, Pazar günleri kaçak tur takibine gelmeleri için ek ödenekleri olmalıdır. Yabancı kaçak rehberleri ağır ceza ve sınır dışı edilme getirilmelidir. Sözleşmeye uymayan acentelere baskı kurulmalıdır. Turizmde rehberlerin organizasyon kabiliyetinden devlet faydalanmalıdır. Fualar tatil yeri değildir ve uzmanlık gerektirir. Devlet organizasyonlarında bedava rehber talep etmemeli, ödenek vermeli, taban yövmiye oluşturmalıdır. Otobüslerde güvenlik içinde görev yapabilmeleri için 3,4 numaralı koltuklar, satılmamalı ve rehbere ayrılmalıdır. Rehberler turda yardımcı personel değildir. Acenteler rehberi sigorta etmelidir.

ÇIKAR İÇİN DEĞİL, REHBERLER ADINA HAREKET EDİYORUZ
Kamu oyu rehberi tanımalıdır. Söz sahibi ve cesur olmalılar. Rehberin ekonomik gücü artmalıdır. Meslek odalarında saygın bir şekilde temsil edilmelidir. Bütün bunların yapılabilmesi için İRO’ya kendi geleceklerini düşünen kişiler seçilmelidir. Ancak söyle kişiler başarılı olabilirler. Sonuç olarak yönetimde olacak kişi bağımsız olmalı ve meslektaşlarından güç almalıdır. Bizler çıkar için değil, rehberlerin onuru için hareket ediyoruz.”

ozgur-001.jpgHÜSEYİN ÖZGÜR ÖZALTUN: KAMPLAŞMAYI BİTİRMEK İSTİYORUZ
Adaylığını açıklayan Hüseyin Özgür Özaltun, Tepebaşı Büyük Londra Oteli’nde acentelerle buluşmasında “Bu adaylık tanıtım toplantısı değildir. Bende sizler gibi davet edildim ve sorularınıza cevap vermek için buradayım” diyerek neden oday olduğuna ilişkin uzun bir konuşma yaptı. Yaklaşık 30 rehberin katıldığı toplantıda “İRO ve TUREB, birer tabela örgütü olarak karşımıza çıkıyorlar. 4 bin üyeli bir örgüt böyle olmamalıdır. 3 bin hazirun listesi var ve kongreye kaç kişi gelecek? Birlikte meslek örgütünü yeniden oluşturup kamplaşmayı bitirmek istiyoruz. Yazılı, basılı bir programımız yok. Tecrübemizle yola çıkıyoruz. Herkes için herkesin bireyler yapmasını istiyoruz.

HER ARKADAŞLA ÇALIŞIRIZ
Birlikte planlama yapmak istiyoruz. Kamplaşmaya karşıyız. Listelerin bizim için bir anlamı yok. İsteyen divana bir dilekçe verir ve aday olur. Biz başka listelerde olan arkadaşlarla da çalışırız. Kamplaşmanın yarardan çok zarar getirdiğine inanıyoruz. İRO yönetim kurulları şebeke şeklinde çökülecek yer değildir. Çete gibi çöksünler deseydik, çarşaf liste yerine blok liste olurdu. Açık çağrı yaptık, çarşaf liste isteyenin istediğini seçmesidir. Listeleşme ve kamplaşmanın derinleşeceğine inanıyorum.

ozgur-002.jpgBİRİMLER KURULACAK
Geçen dönem delege oldum daha çok çalışıp yoruldum. Seçilirsem odayı yeniden örgütleyeceğim. Birimler kurulacaktır. Yürüttüğüm çalışmalar sırasında İRO’daki ihtiyaçları tespit ettim. Sağlık birimi, bilişim birimi gibi birimler kuracağız. Rehber sözleşmeleri yapılacak ve yapılan işler kayda girecek. Bizler bugünkü çalışma yöntemiyle evrakta sahtecilik yapıyoruz. Bilişim sistemi ile bunun önüne geçeceğiz. Maliye ile işbirliği içinde olmalıyız.

VALİLİKTE 1000 TANE TUTANAK BEKLİYOR.
Hanutçu ve kaçak rehber yakalanınca Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılıyor, ama yaptırımı yok. Biz devletin kolluk kuvvetlerinin bu denetim görevini yapmasını istiyoruz. Şimdi ise sadece gönüllü delegelerle bu işler yapılıyor. Valilikte 1000 tane tutanak bekliyor. Taksim Talimhane’den her gün otobüslerle Bursa’ya 25 tane kaçak rehber gidiyor, kimse bir şey yapamıyor. Sultanahmet’te kaçak rehberler serbestçe çalışıyor, 5 dönümlük alana hakim olamıyoruz. Ekibimizle bu sorunları çözeceğiz. Ben buraya çağıran değil, çağrılan biri olarak geldim.

ozgur-003.jpgYALNIZ BIRAKACAĞINIZ ADAYA OY VERMEYİN
Saygınlığımızı yeniden kazanmalıyız. Medya gücünü kullanmalıyız. Kamuoyu oluşturmalıyız. Cesur, atılan bir aday istiyorum. Onun için aday oldum. Rehberler hakkındaki algıları değiştirelim. Bunu değiştirmek bizim elimizdedir. Başkan faal olmalıdır. Rehber olarak çalışmamalı, sorunlarımızı çözmek için yüklenmelidir. Yalnız bırakacağınız adaya oy vermeyin. Biz mavi liste ile seçime giriyoruz. Beraber çalışma kurallarımızı oluşturduk. Yarım sayfa dilekçe yazıp devam edeceğiz.”

Bu haber toplam 10173 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.