• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

DENTUROD bakanları Laodikeia'ya çağırdı

DENTUROD bakanları Laodikeia'ya çağırdı
DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen: Cehennem kapısı ve Ploutonion kutsal alanı ve Laodikeia Antik kilisesi açılışını uluslararası düzeyde yıllardır gerçekleştiremedik'

DENİZLİ - Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, ''Ülke turizmimize en az 1 milyar dolar katkı sağlayabilecek, Cehennem kapısı ve Ploutonion kutsal alanı ve Laodikeia Antik kilisesi açılışını uluslararası düzeyde yıllardır gerçekleştiremedik'' dedi.

laodikeia-.jpg

DENTUROD Başkanı Şen, yazılı açıklamasında şunları söyledi: Unesco tarafından kültürel ve doğal varlık olarak aynı anda tescil edilen dünyadaki 35 yerden biri dünya harikası olan Pamukkale, St. Philippus Kilisesi, Plutonion kutsal alanı, Cehennem Kapısı elimizin altındayken, hem ülkemizi hem kentimizi tüm dünyada daha fazla tanıtabilme, kentimizin ve ülkemizin bu alandaki önemini daha da fazla arttırabilme imkanı varken, Hierapolis, Laodikeia, Tripolis antik kentlerinin her biri ayrı ayrı bulunmaz değerlerken, Laodikeia kutsal kilisesi ayağa kaldırılmışken, Tripolis mozaikleri gün yüzüne çıkartılmışken, her üç değerimiz ile kentimiz ve dünya arasında kültürler arası köprü kurabilme imkanı varken neden dünyaya bu varlıkları uluslararası düzeyde açılış yaparak tanıtmıyoruz?''

Şen, şöyle devam etti: ''Neden geçmiş dönem Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan sonra sadece seçim dönemi kısa bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmış Yalçın Topçu haricinde hiçbir Kültür ve Turizm Bakanı bölgeyi ziyaret etmedi. Günay’ın bakanlık döneminden sonra mevcut bakanımız Mehmet Ersoy da dahil altı bakan değişti. Ömer Çelik, Mahir Ünal, Yalçın Topçu, Nabi Avcı, Numan Kurtulmuş ve halen görevde olan Mehmet Ersoy. Türkiye’de en çok ziyaretçi alan ören yeri Hierapolis, Pamukkale neden gereken ilgiyi Kültür ve Turizm bakanlığımızdan ve Denizli milletvekillerimizden göremiyor?

Bugüne kadar Denizli’nin ulusal ve uluslararası arenalarda tanıtımı konusunda DENTUROD olarak Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili ilçe belediyelerimizle çok verimli çalışmalar yürüttük. Bunların sonuçlarını Denizli Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz ‘Termal İyi Gelir’ tanıtım kampanyamızı inceleyerek, hem de kentimize gelen ziyaretçi sayı istatistiklerinden görebiliyoruz Türkiye 2018 yılında %22 civarında ziyaretçi artışı yakalarken, Pamukkale ören yeri %43 artışı yakalamıştır, sadece 2018 yılında Pamukkale’yi 2.170.000 kişi ziyaret etmiş ve antik havuzda 375.000 kişi yüzmüş Pamukkale’yi ve Hierapolis’i teninde hissetmiştir.

Biz DENTUROD olarak çeşitli defalarda, çeşitli çağrılarda bulunarak kentimizin bu değerlerinin kültür turizmi, inanç turizmi, arkeoloji turizmi, termal turizm bağlamında dünya markası haline gelmesi için yerel yönetimlerle işbirliği yaptık, birlikte yürüdük. Ancak burada uluslararası bir tanıtımdan, farklı bir konseptten bahsediyoruz. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kentimize daha fazla önem vermesi gerekmektedir.

Ülke turizmimize en az 1 milyar dolar katkı sağlayabilecek, Cehennem kapısı ve Ploutonion kutsal alanı ve laodikeia Antik kilisesi açılışını uluslararasi düzeyde yıllardır gerçekleştiremedik.

2005 yılından bu yana Hierapolis kazılarına destek veren TOFAŞ, Ploutonion Kutsal Alanının kazı ve restorasyonun tamamlanmasına destek olmasının yanında, yine kazıda ortaya çıkarılan Hades heykelinin koruma amaçlı restorasyonunun tamamlanmasını da sağlamış ve halen desteğine devam etmektedir.

Biz de DENTUROD olarak uluslararası düzeyde, hatta papalık makamından bir yetkilinin de teşrifleri ile kentimizin inanç turizmi alanında nerede olması gerektiğini gösterir bir açılış istediğimizi daha önceki beyanlarımızda bildirmiştik. Eski kazı başkanı Prof. Francesco D’Andria, 2019 yılında Floransa’da Hierapolis sergisi açılacağını şehrimizden ayrılırken ifade etmişti. Bu tür kültürel tanıtım etkinliklerinde bizim kent olarak var olmamız ve şehrimizi temsil etmemiz bizim için çok çok önemlidir, Dünyada bir başka eşi benzeri olmayan bu tür değerlerimize hep birlikte şehir olarak sahip çıkmalı ve destek olmalıyız. Bakanlığın bu konuda inisiyatif alması, yönlendirmesi ve desteklemesi, önemli ve acil beklentilerimizdir.''

Bu haber toplam 4423 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.