• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Zeytinyağında hedef 200 bin ton

Zeytinyağında hedef 200 bin ton
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker kendi markasını için zeytin yağına ton başına 150-350 dolar ihracat teşviki uygulaması başlattıklarını söyledi.

ADANA -Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin dökme yağ ihracatını engellemek, kendi markasını geliştirmek için sofralık zeytin ihracatına 100-150, zeytin yağına da ton başına 150-350 dolar ihracat teşviki uygulaması başlattıklarını söyledi.

Yıllık 70 bin ton olan zeytin yağı ihracatında hedefin 200 bin ton olduğunu belirten Bakan Eker, iç yağ üretimini de 650-750 bin ton olarak hedeflediklerini kaydetti.

 



Bakanlığın, Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Doğu Akdeniz Zeytin Birliği ve Çukurova Üniversitesi ile işbirliğinde hazırladığı "Doğu Akdeniz Zeytin Zirvesinin" sonuç toplantısına katılan Bakan Eker burada yaptığı konuşmada zeytinde, Avrupa Birliği müzakereleri tamamlanmadan önce önemli adımlar atarak belirli bir mesafe almak istediklerini söyledi. İnsanların beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişim nedeniyle zeytinin besin değeri bakamından çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Bakan Eker, bu açıdan zeytin yağının üretiminden ticaretine kadar talebin arttığını kaydetti.

 

Bunun için zeytinin gerçek ana vatanı olan Doğu Akdeniz Bölgesi'nde zeytinciliği önemsediklerini belirten Bakan Eker, Türkiye genelinde 2002'den sonra toplam 40 milyon sertifikalı zeytin fidanı dikildiğini kaydetti.

 

105 milyon olan zeytin ağacı sayısının 140 milyona ulaştığını belirten Eker, "Kısa süreli hedefimiz zeytin ağacı sayısını 180 milyona yükseltmek. Bunun için zeytin bahçesi tesisi için dönüm başına yağlık çeşitte 250 YTL, sofralık türde 45 YTL destekleme primini 2011'e kadar vermeye devam edeceğiz. Zeytin yağına kilogram başına 11 YKr olarak ödüyoruz. İhracata da sofralık zeytinde ton başına 100-150 dola, zeytinyağı için de ton başına 150-350 dolar ödemek için karar aldık. Zeytin yağı ihracatında kolaycılığa katçımız için zeytinyağı ihracatımız 70 bin ton olarak görülüyor. Oysa bizim dökme zeytin yağını alan bazı AB ülkeleri kendi markaları adı altında pazarlıyorlar. Bunun önüne bu teşviklerle geçeceğiz." dedi.

 



Zeytin bahçesi miktarını bir milyon hektara çıkartmayı planladıklarını, 800 bin ton olan zeytin üretimini 2,5 - 3 milyon tona, yağ üretimini de 650-750 bin tona yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Eker, "Ağaç başına ortalama 12 kilogram olan zeytin verimini 25 kg, yükseltmek ve yağ üretimini de 1 kg.'den 5 kg'ye yükseltmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

 

Bakan Eker'in verdiği bilgiye göre, 535 bin dekar alanda yeni zeytin bahçesi tesis edildiğini ve buna karşılık ta 76 milyon YTL destekleme primi ödendi. 2007 yılı için de önümüzdeki günlerde 30 milyon YTL ödeme yapılacak. Ayrıca 2002'den beri 126 milyon YTL ürün primi ödendi.

 

Eker, sabah saatlerinde Saray Halı firması tarafından kurulan ve 8 bin süt ineğinin bulunduğu çiftliği gezdi. Burada süt fiyatlarındaki artışa ilişkin değerlendirme yapan Bakan Eker, süt fiyatlarının kendi piyasası içinde yükseldiğini ve bunu bakanlık olarak kendilerinin takip ettiklerini kaydetti.

 

Topraksız tarımın yapıldığı Karabucak çiftliğini de gezerek çiftlik sahibi Yaşar Karabucak'tan bilgi alan Bakan Eker daha sonra partisinin Yüreğir ilçesi 14. Danışma meclisi toplantısına katıldı.

 

Burada partililere bir selamlama konuşması yapan Eker, hükümetin, ekonomi, tarım ve dış politika uygulamaları hakkında bilgi verdi.

 

Bakan Eker'in gezisine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mir Mehmet Dengir Fırat, TBMM tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, milletvekili Fatoş Gürkan, Adana Valisi İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, çiftçiler ve bürokratlar da katıldı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.