• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Zeugma kazıları Muzalar Evi'nde

Zeugma kazıları Muzalar Evi'nde
Zeugma Antik Kenti'ndeki 2008 kazıları, 'Esin Perileri' diye adlandırılan yeni bir mozaiğin bulunduğu Muzalar Evi'nde yoğunlaştırılacak.

GAZİANTEP -Zeugma Antik Kenti'ndeki 2008 kazıları, 'Esin Perileri' diye adlandırılan yeni bir mozaiğin bulunduğu Muzalar Evi'nde yoğunlaştırılacak.

Zeugma Kazı Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, önümüzdeki yıl kazıların daha geniş bir katılımla gerçekleştirileceğini belirterek, "Suyun üzerinde çok iyi korunmuş ve 'Esin Perileri' diye adlandırdığımız yeni bir mozaiğin bulunduğu Muzalar Evi'nden çok ümitliyiz; 2 metreye kadar freskleri korunmuş duvarlar geliyor. 2008'de, Poseidon Villası gibi çok zengin olduğunu tahmin ettiğimiz bu eve ağırlık vereceğiz." dedi.

 

Zeugma Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının önümüzdeki yıl hızlandırılması planlanıyor. Gaziantep İl Özel İdaresi 2008'deki kazılara 150 bin YTL ödenek ayırırken, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün geçen yıl aktardığı 120 bin YTL'lik ödeneği artırması ve toplam kazı bütçesinin 350 bin YTL'ye ulaşması bekleniyor.

 

Gaziantep İl Özel İdaresi, Çingene Kızı'nın diyarında 2000 yılındaki kurtarma kazılarının bir benzerinin yapılmasını ve turistlerin yaşadığı hayal kırıklığına son vermeyi amaçlıyor.

 

Zeugma Kazı Başkanı Kutalmış Görkay, Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir'in Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün ile bir görüşme yaptığını ve kazılara ayrılan bütçenin artırılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

 

Kazıların masraflı bir iş olduğunu ve ayrılan bütçeye göre çalışma yapılabildiğini belirten Görkay, "Önümüzdeki yıl kazılara katılım daha fazla olacak. Bir grup yabancı arkeolog bizlere eşlik edecek. Şu an isim listeleri hazırlanıyor. Bakanlık ne kadar ödenek ayıracak bilemiyorum. Mayıs ayında belli olur. Ödenek fazla olursa kapasitemizi artıracağız. Geçen yıl yaklaşık 50 akademisyen yer almıştı. Zaman zaman gelip kendi çalışmalarını yapıp döndüler." diye konuştu.

 

Bu yıl, uzun süre kazı çalışması yapılan Dionisos ve Danea villalarında yenileme yapıldığını belirten Görkay, villaların mimari kısımlarının onarıldığını belirtti.

 

Görkay, şöyle devam etti: "2007'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İl Özel İdaresi'ne aktardığı ödenekle Dionisos ve Danea villalarının taş yapıları, sütunları onarıldı. 2008'de, bu yıl ki kazılarda ortaya çıkarılan ve "Muzalar Evi" olarak adlandırdığımız Roma Dönemi eser üzerine yoğunlaşacağız. M.S. 2. yüzyıl sonlarına tarihlediğimiz evde, mitolojide "Esin Perileri" olarak adlandırılan ve edebiyatçılara, sairlere, müzisyen, filozof ve tarihçilere esin kaynağı olduğuna inanılan "Muza" lar yer almakta. Burası çok büyük bir ev kompleksi. 2000 yılında bulunan Posseidon evi gibi çok zengin olduğunu tahmin ediyoruz. Hemen o evin üst kotunda. Su üzerinde korunmuş bir yer. Oradan çok ümitliyiz. 2 metreye kadar freskleri korunmuş duvarlar geliyor. Evde bulduğumuz Muza'lar mozaiği çok iyi korunmuş. Bu sadece evin bir mekanından çıkan. Diğer mekanları, önümüzdeki yıl kazacağız."

 

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir de, Zeugma Antik Kenti'ni ziyaret eden turistlerin yerinde eser göremedikleri için hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek şunları kaydetti: "İl Özel İdaresi'nden 2008 kazıları için 150 bin YTL kaynak ayırdık. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün ile kazılara Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ayrılan ödeneğin artırılması yönünde görüşmemiz oldu. Genel Müdürümüz, artırılması konusunda söz verdi. Bakanlık geçen yıl 120 bin YTL kaynak aktarmıştı. Kazıların bu yıl ki bütçesinin 350 bin YTL'yi bulmasını bekliyoruz. Zeugma'daki kazı ve restorasyonu hızlandırarak 2000 yılındaki kurtarma kazılarının bir benzerini yaparak buranın turizm potansiyelini artırmak. Antik Kenti ziyaret eden turistlerin eserleri yerinde görmelerini istiyoruz."

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.