• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 29 °C

Yarın gece 581 yıl sonra en uzun ay tutulması yaşanacak

Yarın gece 581 yıl sonra en uzun ay tutulması yaşanacak
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı, yarın geceden başlayarak sabahın erken saatlerine kadar deva edecek olan 581 yılın en uzun Ay tutulmasının yaşanacağını açıkladı.

WASHINGTON - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı, yarın geceden başlayarak sabahın erken saatlerine kadar deva edecek olan 581 yılın en uzun Ay tutulmasının yaşanacağını açıkladı. Kuzey Amerika, tutulma sırasında ayın yüzde 97'sinin kırmızıya döndüğünü gözlemleyebilecek fakat Ay tutulması Türkiye'de görülemeyecek.

NASA'ya göre, ABD'de Kunduz ayı (Beaver Moon) olarak bilinen kasım dolunayı, cuma günü erken saatlerde 3 saat 28 dakika boyunca dünyanın gölgesinde kalacak.

ay-tutulmasi-beaver-moon-002.jpg

ay-tutulmasi-beaver-moon.jpg

TAM TUTULMA YAŞANACAK
Ay tutulması, ABD doğu yakası saatiyle (EST) cuma gece yarısı 01.02'de başlayacak, sabaha karşı 04.02'de yüzde 99 tutulma oranıyla en yüksek seviyesine ulaşacak. NASA, Ay'ın tamamen dünyanın gölgesi altına girmeyecek olmasından dolayı bu tutulmayı "neredeyse tam tutulma" olarak niteliyor.

ay-tutulmasi-beaver-moon-001.jpg

TÜRKİYE'DEN GÖRÜLMEYECEK
Bu tarihi gökyüzü olayı, Kuzey Amerika'nın tamamı tarafından izlenebilirken Güney Amerika'nın batı yarısında, Asya'nın kuzeydoğu bölgesinde ve Avusturalya'nın doğusunun da bir bölümünden görülebilecek. Ay tutulması Türkiye'den görülmeyecek. Gökyüzü gözlemcileri, güneş tutulmasından farklı olarak Ay tutulmasını izlemek için özel bir gözlüğe gerek olmadığını belirtiyor.

ay-tutulmasi-beaver-moon-003.jpgYILIN SON AY TUTULMASI
Kasım dolunayı, kunduzların bu ayda kış hazırlığı yapmasından dolayı Kızılderili almanağında "Kunduz ayı" olarak bilinirken Ay tutulması sırasında ortaya çıkan kırmızı görüntüsü nedeniyle "Kanlı Ay" olarak da isimlendiriliyor. Perşembeyi cumaya bağlayan gece yaşanacak Ay tutulmasının 2021'in son Ay tutulması olduğu kaydedildi. Bir sonraki Ay tutulması 16 Mayıs 2022'de gerçekleşecek.

Bu haber toplam 1083 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.