• BIST 9530.47
  • Altın 2476.334
  • Dolar 32.4505
  • Euro 34.7108
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Volkswagen Türkiye yatırımından neden vazgeçti?

Volkswagen Türkiye yatırımından neden vazgeçti?
Dünyaca ünlü Alman otomotiv markası Volkswagen, Türkiye'de inşa edeceği fabrika yatırımından vazgeçerek, Slovakya'daki mevcut fabrikasını büyütme kararı aldı

İSTANBUL - Dünyaca ünlü Alman otomotiv markası Volkswagen, Türkiye'de inşa edeceği fabrika yatırımından vazgeçerek, Slovakya'daki mevcut fabrikasını büyütme kararı aldı. 2019'da Manisa'da yatırım için şirket kuran Volkswagen, bu planını şimdilik rafa kaldırdı

Manisa'da kurulması beklenen ve istihdam açısından büyük öneme sahip olan Volkswagen otomobiv fabrikasının akıbeti belli oldu. Geçtiğimiz yıl yeni fabrikasını Türkiye veya Bulgaristan'da açacağını, bunun için karar verme aşamasında olduklarını belirten Alman firma yönetimi, koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı nedeniyle bu kararından vazgeçerek Slovakya'da faaliyette olan fabrikasını büyütecek.

volkswagen,-001.jpg

VOLKSWAGEN TÜRKİYE FABRİKASINDA SON DURUM NE?

Almanya merkezli otomotiv üreticisi Volkswagen'in (VW) yaklaşık bir yıldır planladığı Türkiye fabrikası hakkında yeni gelişmeler yaşandı. Alman basınından Automobilwoche'nin haberinde, VW'nin söz konusu fabrika yatırımından vazgeçtiği belirtilmişti.

Volkswagen CEO'su Herbert Diess tarafından yapılan açıklamalara göre Alman otomotiv devi, Türkiye'de bir üretim tesisi kurmaktan vazgeçti. Konuyla ilgili haberler ilk ortaya çıktığında Volkswagen'in yeni üretim tesisi için Türkiye'yi seçeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Hatta şirket, bu kapsamda geçtiğimiz yılın ekim ayında Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ. adında 943.5 milyon TL sermayeli bir şirket kurdu.

VOLKSWAGEN TÜRKİYE YATIRIMINDAN NEDEN VAZGEÇTİ?

CEO Diess, corona virüsü salgını nedeniyle talebin düştüğünü belirtirken, ellerindeki üretim kapasitesinin mevcut talebi karşılamaya yeterli olduğunu ifade etti. Bu nedenle de Volkswagen, yeni bir fabrika kurmak yerine Slovakya'da bulunan mevcut tesisini büyütmeye karar verdi.

Reuters'ın daha önce aktardığı habere göre, Türk yetkililer de gelişmeyi doğruladı ve Volkswagen'in kovid-19 salgını belirsizliği ve global ekonomik büyümede beklenen yavaşlama nedeniyle Türkiye'de planladığı fabrika yatırımını durdurma kararı aldığını ifade etti.

MANİSA'DA ÜRETMEYİ PLANLADIKLARI MODELLER DE SLOVAKYA'DA ÜRETİLECEK

Volkswagen'in Slovakya, Bratislava'da bulunan fabrikası halihazırda Touareg, Audi Q7, Audi Q8 ve Porsche Cayenne gibi modellerin üretiminden sorumluydu. Şirket, 1 milyar euro değerinde bir yatırım gerçekleştirerek buradaki üretim tesisini büyütecek ve fabrikaya bir üretim bandı daha ekleyecek. Yeni üretim bandında, şirketin Manisa'ya açacağı fabrikasında üretmeyi planladığı Passat ve Skoda Superb modelleri üretilecek.

123. FABRİKASI OLACAKTI

Volkswagen'in Emden, Zwickau ve Hannover fabrikalarında elektrikli modellerine yer açma hedefi ile geçen yıl yeni bir fabrika ihtiyacı ortaya çıkmıştı.

Bu doğrultuda, Manisa'da inşa edilmesi planlanan tesiste VW Passat ve Skoda Superb gibi modellerin üretilmesi bekleniyordu. Manisa'dan vazgeçilmesi ile birlikte, bu iki modelin üretimine Slovakya'nın Bratislava kentindeki tesiste devam edileceği kaydediliyor.

Öte yandan, VW'nin 123. fabrikası unvanını taşıyacak Türkiye fabrikasının yıllık araç üretim kapasitesinin ise 300 bin adet olması öngörülüyordu.

1 milyar euroluk yatırım ile hayata geçirilmesi planlanan Manisa fabrikasında 4 bin kişiye de istihdam sağlanacağı bildirilmişti.

Bu haber toplam 2024 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.