• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Virüslü geminin işletmecisi: Akdeniz'de 25 gün liman aradık

Virüslü geminin işletmecisi: Akdeniz'de 25 gün liman aradık
El. Venizelos gemisinin işletmecisi Vedat Uğurlu, gemideki 383 kişinin mürettebat ve otel hizmeti verecek görevlilerden oluştuğunu belirterek, “Tahliye etmek için üç ülke dolaştık” dedi. 

İSTANBUL- Yunanistan’da karantinaya alınan El. Venizelos isimli Ropax (yolcu ve araç taşıyabilen) gemisinin işletmecisi Vedat Uğurlu, gemideki 383 kişinin mürettebat ve otel hizmeti verecek görevlilerden oluştuğunu belirterek, “Tahliye etmek için üç ülke dolaştık” dedi. 

Yunanistan’da karantinaya alınan El. Venizelos isimli Ropax (Yolcu ve Araç taşıyabilen) gemisi, 119 kişide Covid19 belirtileri görülmesi üzerine dikkatleri çekmişti. Gemide hiç yolcu olmadığını 383 kişinin mürettebat ve otel hizmeti verecek görevlilerden oluştuğunu belirten geminin işletmecisi Vedat Uğurlu konuştu. 

el.-venizelos-.jpgÇeşme Limanı’ndan İspanya’nın Cadiz Limanına gitmek için yola çıkan 176 metre uzunluğunda El. Venizelos, İspanya hükümetinin aldığı karantina kararına takılmıştı. Cadiz’de tamir edilen dünyanın en büyük kruvaziyer turizm işletmecilerinden Carnival Grup’a ait tamir gemisine otel hizmeti vermesi için yola çıkan gemi, 25 gün Türkiye ile Yunanistan arasında dolaştıktan sonra Pire Limanı’nda karantina altına alınmıştı. Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Yunan bayraklı gemideki 65’i Türk 119 kişide koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Milliyet’e konuşan geminin işletmecisi Vedat Uğurlu, 375 kişinin hiçbirinin yolcu olmadığını hepsinin otel hizmeti için belirlenen garson, barmen, temizlikçi, aşçı, resepsiyonist ya da teknik eleman olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyük kruvaziyer firmalarına acente hizmeti verdiğini belirten Miray Cruises Yönetim Kurulu Başkanı Uğurlu, “Benimde kruvaziyer gemim var. 100’den fazla dev kruvaziyere sahip dünyanın en büyük firmalarından Carnival’in Cadiz’de yenilecek gemisine otel hizmeti vermesi için El. Venizelos’tu kiraladım. İçindekiler ya gemi mürettebatı ya da otel görevlisi. Gemi aynı zamanda Ropax yani hem yolcu hem araç taşıyan bir deniz aracı. Tersanede geminin yenilenmesinde çalışacak 4 bin kişiye otel olacaktı” dedi.“

"Karantina süresini bekleyeceğiz”

Cadiz’in kapatılmasının ardından 25 gün boyunca gemidekileri tahliye etmek için liman aradığını belirten Vedat Uğurlu, “Geminin kaptanı ve 36 mürettebatı Yunan.  160 Türk, 187 diğer ülkelerden görevlilerle 9 Mart’ta Çeşme’den ayrıldık. 14 Mart’ta vardığımız Cadiz’de İspanya hükümetinin aldığı koronovirüs kararına takıldık. Oysa tamir olacak gemi bizden bir gün önce geldiği için limana girmişti. İspanya’nın kararı uyarınca Çeşme’ye dönerek otel görevlilerini indirmek istedik. Çeşme’de yetkililer Türkleri denizden tahliye yapmamızı istediler ama Ropax gemisinden bunun mümkün olmayacağını söyleyerek reddettim. Kaptan Apostolos Apostakis bu tahliyeyi uygun görmedi çünkü indirme yeri 6 metre yüksekliğinde ve hiçbir deniz aracı yanaşamaz. Yunanistan çağrımıza yanıt verdi ve 22 Mart’ta gemidekileri tahliye etmek için Atina’ya gittik. Görevlileri İstanbul’a ve Ukrayna’ya götürmek için 2 özel uçak kiraladım. Fakat Yunan hükümeti aynı gün sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu sırada kalite müdürümüz 72 yaşında kronik kalp hastası İsviçreli Remy Kim hastalandı. Korona belirtileri görülmese de Covid19 koşulları uygulandı. İsviçreli çalışma arkadaşımızla Endonezyalı bir çalışanı indirdik. Büyükelçiliğimizin açıklamasına saygı duyuyoruz. 14 günlük karantina süresini bekleyeceğiz. Gemimizde koronavirüs ya da benzeri şikayetle yatan ateşi 36’nın üstünde kimse bulunmuyor. Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısı 119 kişide bulguya rastlandığı yönündeki açıklamasının ardından personelimizin büyük kısmı otellere yerleştirilecek, gemide kalanların kontrolleri düzenli 14 gün boyunca devam edecek. Gemide kalan herkesin tüm ihtiyaçları eksiksiz giderilecek. Resmi makamlar dışındaki ortaya atılan asılsız bilgilere itibar edilmemeli” diye konuştu.

Uğurlu, gemide operasyon sorumlusu Orkan Kayarlı’nın bulunduğunu ve Türkiye başkonsolosluğu ile sürekli temas halinde olduklarını vurguladı.

 

Kaynak: Gökhan Karakaş / Milliyet
Bu haber toplam 3354 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.