• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Vergi rekortmenlerine ödül

Vergi rekortmenlerine ödül
Edremit Ticaret Odası'nın (ETO), "Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni", Güre Saruhan Termal Tesisleri'nde gerçekleştirildi

ETO, Vergi rekortmenleri ve başarılı ihracatçıları ödüllendirdi 

BALIKESİR -Edremit Ticaret Odası'nın (ETO), toplumdaki vergi bilincinin gelişmesi ve işletmelerin ihracata yönelmesini teşvik amacı ile düzenlediği, "Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni", Güre Saruhan Termal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

ETO Başkanı Erol Ürer, yaptığı açıklamada, iş sektörünün çetin ve zorlu olduğu bugünlerde, en çok vergi ödeyenler listesine isimlerini yazdıranları hep beraber kutladıklarını ifade ederek, "Seçimler tüm istikrarı bozmuştur. Piyasalarda durgunluklar başlamış, her kaleme zamlar yapılmaktadır. Esnaf ve halkımız bunalmaya başlamıştır. Yöneticilerimiz her ne kadar istikrar yerinde olduğunu enflasyonun tek hanelerde seyrettiğini iddia etseler de durum hiç de öyle değil. Esnafımıza baktığımızda çoğu müşkül durumda vergi ve sigorta borçlarını ödeyemiyor veya güçlükler çekiyorlar. Alacaklarını tahsilde zorlanıyorlar. Vergi borçlarından dolayı arkadaşlarımızın banka hesapları bloke ediliyor. Bu işlemler bankalarımızı da güç durumda bırakıyor. Öte yandan ilçemizin başlıca geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağı üzerinde de çeşitli oyunlar oynanmaktadır. Müstahsil ve tüccar ne yapacağını şaşırmış durumdadır. Halen desteklenme Primleri açıklanmamıştır. Öte yandan ilçemizin diğer geçim kaynağı olan turizm ve buna bağlı olarak ta inşaat sektörüdür. Turizm için aynı zamanda yerleşim birimi olarak ta yöremiz bir cennettir."dedi.

 

Edremit Ticaret Odası Başkanı Erol Ürer'in konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreninde Kurumlar vergisi dalında

 

Simtek ithalat İhracat Sanayi Ticaret Limidet Şirketi.429912,35 YTL(Altın)

 

Altınoluk Mavi Mimarlık İnşaat Taahhüt Dekarasyon Turizm Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi: 94610.72 YTL(Gümüş)

 

Sağlamlar Orman Tarım ürünleri Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi 92630.00 YTL (Bronz)

 

Ağaoğlu Özel Sağlık hizmetleri Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. 89936.74 YTL(Bronz)

 

Özel Efeler Yapı Denetim Anonim Şirketi 77730.22 YTL(Bronz), Solvent Bitkisel Yağlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 75508.22 YTL(Bronz)

 

Akkaş Otomotiv Petrol İnşaat Turizm Ticaret Limited Şirketi 75473,80 YTL(Bronz) ödül aldı.

 

Gelir Vergisi Dalında ise ödül alanlar ise Mithat Aydın.117087.57 YTL ile Altın, Arslan Mutaf 79932.13 YTL ile Gümüş, Mehmet Akif Öznal 63393.82 YTL, Bekir Kultaş 57639.05 YTL, Coşkun Salon,52412.42 YTL, Tümdeniz Çelebi,50683.93 YTL ve son olarak ta Gökdağ Kolletif Şirketi -Süleyman Gökdağ ve kardeşleri 48301.40 YTL ile Bronz alanlar arasına girdi.

 

Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni'ne, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Edremit Cumhuriyet Başsavcısı Can Konuklar, Güre Belediye Başkan vekili Ahmet Çetin Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Sezgin İnan, Zeytinli Belediye Başkan Vekili İlkel Balık, Küçükkuyu Belediye Başkanı Dr. Yusuf Aksoy, Eski Edremit Ticaret Odası Başkanı Leyla Kökten, Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Erkan Akçay ve Edremit Vergi Dairesi Müdürü Adnan Koman ve üyeler katıldı.

Edremit Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Balıkesir ilinin Bandırma'dan sonra en büyük ilçesidir. Körfez bölgesinin ise ticari merkezidir.

Edremit'in merkez nüfusu 1927'de 12.000 civarlarındaydı. Nüfus yavaş artışlarla 1970'de 25.000'i buldu. 1990'da 35.000'i aşan nüfus 1997'de 55.000' yaklaştıysa da 2000 yılında 48.000'e geriledi. İlçenin toplam nüfusu ise 1970'de 40.000 iken 1990'da 60.000'i aştı ve 2000'de 100.000' yaklaştı. İlçede nüfusu 10.000'i aşan Altınoluk ve nüfusları 9.000'in üzerinde olan iki yerleşim yeri olan Akçay ve Zeytinli bulunmaktadır.

EDREMİT


Edremit, Milattan 1443 yıl önce PİDASUS adı ile Burhaniye İskelesi civarındaki Karataş Mevkiinde kurulmuş bir şehirdir. Truva-Bergama yolu üzerinde bulunmasından dolayı birçok baskınlara uğramış bir ara, harap bir halde Lidya Kralı KREZÜS ün eline geçmiştir. Kralın kardeşi bu şehri yeniden yaptırmış hatta süslemiş ve kendi adı olan ADRAMYS ismini vermiştir. M.S. 1231 yılında, Türk akıncıları Edremit’e saldırmış ve çetin savaşlardan sonra, Türk Komutanı Yusuf Sinan’a şehrin anahtarı teslim edilmiştir. 1336 yılında Karesi toprakları Osmanlı Ülkesine katıldığından, Edremit’te Orhan Gazi tarafından Osmanlı Devleti hudutları içine alınmıştır.

Kurtuluş savaşı yıllarında; Edremit’te Kaymakam olan Hamdi Bey 15.09.1919’da Edremit’te kurduğu Kuvayi Milliye Teşkilatı ile Akbaş Baskınını düzenleyerek, ele geçirdiği çok sayıda silah ve mühimmatı orduya aktarmıştır. 30.06.1920 tarihinde Soma ve Balıkesir cephelerinin bozulması üzerine silahını bırakmak zorunda kalmıştır. 797 gün işgal altında kalan Edremitliler birçok tehlikeler geçirmiştir. 09 Eylül 1922 günü, düşmanı kovalayan Türk Süvarilerine kavuşmuş ve onları bağrına basmıştır. Bu gün her yıl parlak törenlerle Kurtuluş Bayramı olarak kutlanmaktadır.

a- Coğrafi Konum: İlçe Ege Bölgesinde, Edremit Körfezi ile Kazdağı arasındaki sahaya yerleşmiştir. Kuzey Yarımkürede, Asya Kıtasının en batı ucu olan Bababurnu’ndan 85 Km. doğuda denizden 6 Km. içerde olup, 39 derece 35 dakika 30 saniye Kuzey Paraleli, 27 derece 2 dakika 48 saniye Doğu Meridyenlerinin üzerindedir. Batıda Ege Denizi ve Ayvacık İlçesi, Kuzeyde Bayramiç ve Yenice İlçeleri, Doğuda Havran İlçesi, Güneyde Burhaniye İlçesi ile çevrilidir.

b- Yüzölçümü: İlçenin yüzölçümü 708 Km2’dir.

c- Yer şekilleri: İlçe merkezi deniz seviyesinden 16 metre yükseklikte olup, ilçe sınırları içinde en yüksek dağ olan Kazdağı’nın Sarıkız Tepesi 1767 metre yüksekliktedir. Edremit Körfezi ile efsaneler dağı olan Kazdağı etekleri arasında oldukça geniş sayılabilecek verimli ve bereketli, sulanabilir Edremit Ovası vardır. İlçemizde nehir yoktur. Uzunluğu 6-10 Km arasında değişen Edremit-Zeytinli, Kızılkeçili, Güre, Altınoluk ve Mıhlı Çayları mevcuttur.

d- İklimi: İlçenin iklimi Akdeniz iklimi karakterindedir. Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Isı en sıcak aylarda gölgede 30,35 derece, soğuk günlerde –5 dereceyi geçmez. Ortalama sıcaklık + 20 derecedir. Rutubet ortalaması 65 olup, hava basınçları 740-770 arasında değişir.

e- Bitki Örtüsü: Deniz seviyesinden 500 metreye kadar genel olarak zeytin ağaçları, bundan sonra çam ağaçları ile kaplıdır. İlçe topraklarının deniz kıyısı uzunluğu 35 Km.dir.

Edremit ilçesindeki ekonomik faaliyetler şu şekilde sıralanabilir:

1. Zeytincilik
2. Turizm Faaliyetleri
3. Diğer tarımsal faaliyetler: incir, sebze, meyve vb.

Edremit ilçe merkezinin Ege Denizi'ne kıyısı yoktur. Çanakkale asfaltı üzerinde;

1. Zeytinli
2. Akçay
3. Güre
4. Altınoluk en önemli tatil merkezleridir.

Tahtakuşlar köyünde Türkiye'nin ilk özel müzesi bulunmaktadır.

Edremit ilçesinin ahalisi Balkan Savaşlarından sonra ilçeye göç eden Balkanlılar ve Adalılarla, Osmanlılar tarafından Kazdağları'na yerleştirilmiş tahtacılık faaliyetinde bulunan Türkmenlerdir. Türkmenler ve Muhacırlar Başat kültürlerdir. Kazdağlarındaki Türkmen köylerinde gelenek ve görenekler hala yaşatılmaktadır.

Tahtacı Alevi Türkmenler'in yaşam tarzlarına ilişkin değerler Tahtakuşlar Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Edremit folkloru Balıkesir folklorunun başat noktalarından biridir.

ULUSAL PARKLAR
Kazdağı Milli Parkı:

İlçe: Edremit Alanı: 21.463.0 Ha. Kaynak Değerleri: Derin vadi ve kanyonların oluşturduğu jeomorfolojik yapı ile bitki örtüsünün gösterdiği biyolojik çeşitlilik ve fauna zenginliği mevcuttur. Kazdağı Milli Parkı, Balıkesir İli, Edremit İlçesi sınırları içinde, Biga yarımadasının güneyinde bulunan, 21.463.0 Ha genişliğinde, bir alanı kapsayan, 17.04.1993 tarihinde Milli Park olarak ayrılan bir Milli Parkımızdır.

Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayıran ve antik çağda ‘İda Dağı’ olarak anılan Kazdağı, Biga Yarımadası’nın en yüksek kütlesidir. Dağ üzerinde kuzey-güney yönünde uzanan derin vadi ve kanyonlar, bol oksijenli hava akımları oluşturmaktadır.

Antik çağlarda Mysia olarak bilinen ve Mysia’lılar, Kar’lar, Troia’lılar, Lelegler, Luri’ler, Lid’ler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu’ nun yerleşim gördüğü bölgede; Thebe, Astria, Anderia, Antandros, Adremytteıon, Killa , Krysa, Lyrnessos gibi antik kentler ile Tahtakuşlar Köyü’ndeki ülkemizin tek köy Etnografya Müzesi de bulunmaktadır. Ayrıca Sarıkız efsanesinin geçtiği Sarıkız Tepe ile Hasanboğuldu efsanesinin geçtiği Sutüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti de Milli Park sınırları içindedir.

Kazdağı Milli Parkı’nda halen Pınarbaşı ve Sutüven ‘de (Hasanboğuldu) olmak üzere düzenlenmiş 2 günübirlik kullanım alanı bulunmaktadır.

Flora: Kazdağı ve çevresi yoğun ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar Babadağ dediğimiz ana kütlenin Edremit Körfezi’ne bakan güney yamaçlarında daha seyrek, Bayramiç’e bakan kuzey kesiminde ise, iklimsel nedenlerle daha sıktır. Ana kütlenin batısına doğru Assos, Babakale etrafında arazinin yapısı değişir ve volkanik bir özellik kazanır. Özellikle dere yataklarında ve bazı kırsal alanlarda , Akdeniz’e özgü bitki topluluklarından olan makilere rastlanır. Bu maki topluluklarını oluşturan defne, kocayemiş, mersin, pınar meşesi, katırtırnağı ve yabanıl zeytin ağaçlarının Kazdağı’nın iklim özellikleri ile özdeşleşmiştir. Kazdağı’nda çok çeşitli ağaç türü bulunur. Özel koruma alanı içinde görebileceğimiz Kazdağı Göknarı bunların en değerlilerindendir. Kendi doğal ortamında sadece Kazdağı’nda bulunan bu ağaç türü, Babadağ’ın kuzeydoğu yamaçlarında ve 1000 –1500 m yüksekliklerde yayılım gösterir. 25-30 m kadar boy atabilen , dar ve konik tepeli, piramit görünüşlü dekoratif bir ağaçtır. Mısır koçanına benzer uzun kozalakları olur. Bu bölge 1988 yılında çıkarılan bir yasa ile ‘Kazdağı Göknarı Tabiatı Koruma Alanı’ ilan edilerek özel korumaya alınmıştır.

Fauna: Ünlü tarihçi Homeros’un ‘Bol pınarlı Vahşi Hayvanlar Anası’ olarak betimlediği Kazdağları’nda, günümüzde de su bakımından zengin kaynak ve derelerle kaplıca ve termal kaynak bulunmaktadır. Kazdağı’nın özellikle derin vadilerinde ve yüksek tepelerinde yırtıcı kuşlardan kartal, şahin atmaca, kerkenez ve kuzgun görülür. Ayrıca Kazdağı, göç eden kuşların önemli bir uğrak yeridir. Sayıları azalmış olan keklik, bıldırcın, karatavuk, sülün ve tahtalı gibi kuşlara da rastlanır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.