• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Uzunköprü'nün zilleri Avrupa'da

Uzunköprü'nün zilleri Avrupa'da
Uzunköprü yapımı müzik zilleri Avrupa ve Amerika başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke müzisyenleri tarafından büyük ilgi görüyor.

EDİRNE-Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde üretilen el yapımı ziller Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Uzunköprü yapımı müzik zilleri Avrupa ve Amerika başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke müzisyenleri tarafından büyük ilgi görüyor. İlçenin küçük sanayi sitesinde kurulan zil atölyesi Türkiye'nin ismini farklı bir ihracat kaleminde dünyaya duyuruyor. 11 personelin gün boyu süren yoğun çalışması sonucu üretilen zillerin birçok ülkeden alıcısı bulunuyor. Yerli ve yabancı müzisyenler Uzunköprü'nün zillerine sahip olabilmek için internet üzerinden sipariş veriyor. Siparişi alınan ziller, merkezi İstanbul'da bulunan firmaya gönderilerek oradan müşterisine ulaştırılıyor.




Türkiye'nin dünyaya müzik zili ihracatı uzun yıllara dayanıyor. Bu alanda 5 firmanın faaliyette bulunduğu öğrenildi. Uzunköprü'de bulunan imalatın sahibi İstanbul Mehmet ile İstanbul Agop firması yaklaşık 25 yıl önce birleşerek üretime başladı. İki arkadaş olan firma sahipleri daha sonra birbirinden ayrılarak üretimlerini farklı isimlerle sürdürmeye devam etti. İstanbul Mehmet firması daha sonra Uzunköprü ilçesinde iki yıl önce bir üretim atölyesi kurarak çalışmalarını sürdürdü. Az sayıda personel tarafından üretilen ziller fabrikasyon aletlerden daha sağlam ve kaliteli ses çıkarması nedeniyle tercih ediliyor. Uzunköprü'nün zilleri bakır ve kalay maddelerinin karışımından yapılıyor. Hammaddesi alınan ziller çeşitli üretim aşamalarından geçirilerek kullanıma hazır hale getiriliyor. Üretici firmanın etiketinin basılmasından sonra ziller sipariş geldiği ülkeye gönderilmek üzere İstanbul'a gönderiliyor. Türk yapımı olan zilleri en fazla ihraç edildiği ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda, İsviçre, Kanada, Japonya, Güney Kore, Fransa ve Yunanistan. Her yıl bu ülkelere yaklaşık 15 ile 20 bin parça civarında zil gönderiliyor.

Uzunköprü zilleri Türkiye'de de ünlü müzik gruplarına gönderiliyor. Bunlardan en ünlü olanları ise Ünlü rock sanatçısı Teoman ve Şebnem Ferah. Zil ustası Erkan Demir, Türkiye'de daha birçok müzik grubuna zil gönderdiklerini belirterek, Avrupa'da da ismini hatırlayamadığı birçok ünlü gruba zil verdiklerini belirtiyor. Demir bundan sonraki hedeflerinin ise sektörde daha da büyümek olduğunu belirtiyor. Şu anda haftada 250 olmak üzere ayda bin zil ürettiklerini vurgulayan Demir, bundan sonraki hedefinin bu sayıyı artırmak ve çalışan sayısını 25'e çıkarmak olduğunu anlatıyor.

 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.